Tuftana titka - opis, stanište, zanimljive činjenice

Danas čak i u urbanim područjima postoji veliki broj različitih ptica, od kojih su mnoge divlje. Ako ste ranije u gradu mogli vidjeti isključivo golubove i vrapce, sada daleko od toga da uvijek stanovnici gradova mogu odrediti kakvu su pticu sreli na putu. Gradski stanovnici često imaju grčevito sjeme koje je uglavnom u ruralnim područjima.

Tupped Titmouse

Najčešće vrste sisa u našoj zemlji

Prije nego što odredite koje se sise nalaze u Rusiji, morate shvatiti koje vrste ovih ptica uglavnom postoje. Najpopularnije i najrasprostranjenije sorte su sljedeće:

  1. Sjajna sisa. Ova vrsta plave ribe najčešća je u gradu. Te se ptice uopće ne boje i ne stide ljudi, pa rado odlaze u grad po hranu.
  2. Plavi Tit. Te sise, naprotiv, kategorički zanemaruju gradove. Ptice su selidbene.
  3. Tit. Ova vrsta sisa također je prilično česta u gradovima, međutim, ne razumiju svi da je to tit, jer je njegova boja potpuno odsutna plava.
  4. Smeđa glava. Ove ptice također ne vole ljude, pokušavaju izbjeći gradove, i doista biraju močvarna mjesta za život.
  5. Dugorepa sjenica. Ovaj predstavnik ptica voli mir i samoću, pa ih je gotovo nemoguće sresti u gradu. Uglavnom ove ptice žive uz obalu rijeka.
  6. Remez. Ova ptica se također može pripisati riječnim vrstama. Međutim, uz sve to, ovaj predstavnik roda također je potpuno divlji, dakle, zaobilazi i naseljavanje ljudi.

Pojava hohlushka tit

Puzave sise vrlo su kompaktne ptice koje su čak i manje od vrapca. Maksimalna duljina tijela ovih ptica je 14 centimetara. Raspon krila ove male sise iznosi 21 centimetar. Tjelesna težina ptice je prilično mala - maksimalno samo 14 grama. Boja kvrgavih sisa prilično je zanimljiva, u gornjem dijelu perje ima sivkastu i smeđu nijansu, a dno trbuha uglavnom je bijelo, ali ne potpuno. Oko vrata možete vidjeti crnu traku, koja se glatko pretvara u istu boju grla. Glavna odlika ovih ptica je, naravno, uočljiv greben s oštrim krajem i crno-bijelim mrljama.

Gdje žive?

Ranije je sjeverni teritorij Europe bio tradicionalno stanište za čupave sise. Danas su ove ptice našle i svoju rasprostranjenost na srednjim teritorijama Volge i Arhangelskog regiona, u Baškiji, na istočnim teritorijima Kavkaza, upravo se u tim krajevima osjećaju sjajne sise.

Tijekom posljednjih nekoliko godina, područja rasprostranjenosti ovih ptica značajno su se proširila. Danas se šljokičaste sise mogu naći u drugim regijama, uglavnom zauzimaju područje na kojem raste četinjača. Zanimljiva je činjenica da su ornitolozi našli grb čak i u Grčkoj i Španjolskoj, iako su to bili samo izolirani pojedinci.

Ponašanje i karakter čupave sise

Ponašanje i karakter čupave sise
Tuftanu titu karakteriziraju sve prednosti i navike karakteristične za ptice njenog roda. To su vrlo aktivne ptice, koje su neprestano u pokretu, dok su vrlo vesele i odvažne, često sudjeluju u raznim svađama i svađama. Khokhlushka ima vrlo hrabar karakter, zbog čega se voli penjati.

Zatečene sise ne mogu se nazvati velikim pjevačima, jer te sposobnosti nisu baš razvijene. Ovo može donekle razočarati uzgajivače koji pokušavaju ukrotiti titu. Međutim, Khokhlushka će možda biti zanimljiv u svojim drugim navikama. Na primjer, tijekom sezone parenja mužjaci zauzimaju takve poza na kojima mogu zavidjeti najveći pernati zavodnici.

Također je jedinstveno što se ptice čupave zimi lako kombiniraju s drugim vrstama ptica kako bi se lakše preživjele. U pravilu njihovi pratioci su kraljevi, otrovne žabe, pike i muskoviti. Putovanje s tim pticama odvija se isključivo pod nadzorom raznolikog djetlića. Ovakav pristup čini letenje sigurnijim.

Khokhlushka - pernati spasilac

Khokhlushka, baš kao i Moskva, prava je medicinska sestra koja čisti crnogorične šume. Glavna prednost ovih ptica je u tome što, čak i tijekom hladne sezone, papci ne odbijaju insekte i nastavljaju potragu u šumi. Životinjama se okreću samo u ekstremnim slučajevima kada insekte uopće ne možemo pronaći. Vrijedno je napomenuti da potraga za insektima i ličinkama traje jako dugo za ptice, međutim, one ne nastavljaju sa žitom sve dok ne gladuju potpuno. Ako se odlučite za kućnog ljubimca u obliku sirovine, možda ćete imati poteškoća s hranjenjem, jer će ptici trebati stalno davati živu hranu.

Zimske poteškoće

Parus cristatus
Najgore vrijeme za čupave sise je zima. Ove sezone dolaze jesti gotovo sve što naiđe jer postaje gotovo nemoguće pronaći insekte ili njihove ličinke. Ozbiljno hladno vrijeme još nije nastupilo, Khokhlushka nastavlja potragu za preživljavanjem, međutim, čim temperatura padne ispod -15 stupnjeva, sise počinju pristajati na bilo koju hranu.

Ljudi koji hrane ptice zimi često ne znaju da se pticama može dati išta drugo osim žitarica. Međutim, morate točno znati što je moguće dati pticama kako ih ne bi otrovali. Najbolja opcija za dodatnu prehranu mogu biti nesoljena mast, lubenice i sjemenke bundeve, kao i sirove sjemenke suncokreta. Također, ako ste kupili kokos, ne bacajte školjke. Zimi ih se jednostavno može objesiti na ulicu, titice će ih rado ugristi. Morate znati da kruh, kao i proso, čupavi titmouses ne jedu, pa je tu hranu najbolje ostaviti vrapcima ili golubima. Ako za plavca nema apsolutno ništa, onda im možete baciti sirove kosti ili meso bez masti.

Također, titmouses bi trebali graditi hranilice za zimsko razdoblje, pomoći će im da se zaštite od mraza. Vrijedno je napomenuti da zimi sisačice sretno posjećuju grad, ne plaše se osobe i čak mogu jesti s njegovih ruku. Uređaj možete izraditi iz improviziranih sredstava, a to uopće nije teško. Dovoljno je uzeti praznu čistu bocu od 5 litara vode i izrezati široku rupu u boku. Na dno boce potrebno je posipati hranu za sisavce, a za vrat je vezati za granu drveta na ulici. Postavite dovodnik na visinu od oko 1-2 metra od tla.

Ne zaboravite da je sisavac vrlo spretna ptica. Zimi mogu letjeti i među okvirima, kroz prozor i uživati ​​u hrani, koja se zimi često sprema na prozor ili iza njega. Rado uživaju u slanini, maslacu, kobasici ili skuti. Dakle, ne zaboravite očistiti proizvode.

Video: Tupped Titmouse (Parus cristatus)

Preporučujemo čitanje


Ostavite komentar

za slanje

avatar
wpDiscuz

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

štetočina

ljepota

popravci