Vallota - uzgoj u kući i njega

Vallota je cvijet južnoameričkog podrijetla, a ime duguje francuskom prirodoslovcu Pierreu Vallou. Biljka pripada rodu Amaryllis i ističe se iz obitelji po tome što:

Wallot

 1. Ploča listova je ljubičastozelene boje.
 2. Mala ovalna žarulja koja predstavlja korijenski sustav prekrivena je blijedo grimiznim ljuskicama.
 3. Izbacivanje lukovice kćeri nastaje zbog odbojnih nogu, pa izlaze na površinu, a kako rastu, nastaje korijenski završetak koji luči lukovice koje se pojavljuju u zemlji. U ostalih vrsta, djeca dozrijevaju u utrobi zemljane kome.

Cvjetovi Wallota smješteni su na dugom stabljici, na kojoj nema grlića, a skupljaju se u „kišobran“. Na biljci obično možete brojati od 3 do 9 cvjetova. Ovisno o sorti, one su svijetlo crvene, blijedo ružičaste i narančaste. Listovi nalikuju obliku mača, a njihova tamno zelena boja na peteljci postaje ljubičasta.

Treba imati na umu da se ova biljka smatra otrovnom.

Kako biljka podnosi vrućinu i hladnoću?

Dovoljno je lako brinuti se o listovima, brzo raste i snažna je i stabilna biljka.

Budući da se njena domovina nalazi u toploj klimatskoj zoni, Wallota voli groznicu. Stoga je potrebno da biljka stvori ugodne uvjete s jakom svjetlošću i toplinom. Ali u najtoplijim danima treba se tijekom dana zaštititi od prejakog sunca. Ako temperatura zraka prelazi 25 Celzijevih stupnjeva, bolje je biljku ukloniti s prozora poslijepodne. U takvim danima morat ćete ga navodnjavati s posebnih uređaja, ali pazite da kapljice vlage ne padnu na latice cvijeta - to može naštetiti njihovoj površini.

Listove treba održavati čistima brišući ih mekom spužvom ili vlažnom pamučnom krpom. Ako tijekom vrućeg vremena biljka nije skrivena od sunca i zalijeva se, na lišću mogu ostati opekotine.

Zimi bi soba u kojoj se čuva wallota trebala biti hladna - ne viša od 12 stupnjeva. Glavna stvar je da biljka ne doživi oštre temperaturne promjene i ne padne ispod propuha. Promatrajući ova jednostavna pravila, možete postići obilnije cvjetanje, jer tada biljka prezimuje i za to vrijeme skuplja snagu da bude aktivna u toploj sezoni.

Važno! Ako je sobna temperatura ispod 8 Celzijevih stupnjeva, korijenje se može smrznuti i tada će biljka potpuno umrijeti.

zalijevanje

Wallot se zalijeva kao i druge lukovice, što znači da ne dopušta prekomjernu vlagu u tlu.

Kad se dogodi aktivni rast, zalijevanje je potrebno tek nakon što se podzemni vrh potpuno osuši. U hladnom vremenu, posebno od siječnja do travnja, kada je biljka u mirovanju, što je niža temperatura, rjeđe je treba zalijevati. Neki vrtlari vjeruju da u ovo vrijeme uopće ne treba zalijevati. Najsigurniji način da se utvrdi pogrešno zalijevanje - wallota počinje gubiti lišće. U ovom slučaju treba hitno promijeniti način rada.

Kad dođe proljeće, počet će se pojavljivati ​​novi listovi, biljci će trebati snaga za rast, što znači da zalijevanje treba povećati. Tijekom vegetacijske sezone nakon vodenih postupaka, ako u spremniku ostaje voda, ona se mora ukloniti, jer je wallota jedna od onih vrsta koja je bolje primiti manje vode nego što je zalijevati. Između zalijevanja, tlo treba imati vremena da se osuši za više od 70 posto.

Pauze između redovitog navodnjavanja u potpunosti ovise o doba godine i uvjetima u kojima se nalazi cvijet.Ljeti se zalijevanje treba pojaviti dva puta svakih 7 dana, zimsko razdoblje diktira drugačiji raspored - otprilike jednom svakih 15 dana.

Top dressing

Potrebna je prehrana biljaka. Bit će korisno od proljeća do konačnog jesenskog cvjetanja. Ali opet, i ovdje su mišljenja stručnjaka različita: neki su sigurni da je zimi potrebno, iako rijetko, dodati gnojiva, unatoč stanju spavanja biljke.

Za cvjetne sobne biljke ili lukovice možete kupiti gotovo složeno gnojivo, zasićeno potrebnim mineralima. Da bi se biljka razvila, mineralna gnojiva se izmjenjuju s organskim.

Kod kuće možete sami pripremiti hranjivu zemlju. Da biste to učinili, trebat će vam:

 • travnjačko zemljište - 3 dijela, listopadni - 1 dio;
 • pijesak, po mogućnosti riječni, - 1 dio;
 • humus - 1 dio;
 • koštani obrok - 1 dio.

U količinu se dodaje mala količina mulleina i treseta po želji. Hranjenje treba obaviti ne češće od svakih 14 do 20 dana. Obavezno ispustite.

presađivanje

Biljka vrlo bolno reagira na transplantaciju, čak i ako je novo tlo bolje od prethodnog. Korijenski sustav valotte vrlo je osjetljiv i zato može započeti nepovratan proces propadanja. Stoga uzgajivačima cvijeća savjetuje presađivanje cvijeta samo ako uzgojenoj biljci treba više prostora. Ako je lonac preuski, matična žarulja proizvodi snažnije, a zatim kćerne žarulje istiskuje van. Ali oni previše iscrpljuju glavnu žarulju, stoga je preporučljivo odvojiti ih što je brže moguće.

Na novom mjestu dio majčine žarulje nije sahranjen: ovdje će se s vremenom početi pojavljivati ​​djeca. Što se širi novi kapacitet, to će se biljka razvijati u širini i postajati znatno gušća.

U prvih nekoliko godina pokušavaju ne presađivati ​​biljku, ali kako je zemlja iscrpljena, vrijeme će za transplantaciju ipak doći. Ovaj postupak se provodi nakon 3 do 5 godina.

Kako nastaje reprodukcija?

Briga i pravilna njega daju pozitivne rezultate, a žarulja žarulje proizvodi stabljike. Najčešće se ovaj ugodni događaj događa dva puta tijekom sezone, 2 do 3 pupoljka mogu se otvoriti odmah. Životni vijek stabljike s cvjetovima je kraći od tjedan dana. Nakon toga, nema potrebe žuriti s vađenjem stabljike. Pričekajte dok se temeljito ne osuši, a tek potom vrlo kratko pažljivo ga izrežite.

Razmnožavanje se događa:

 1. Sjemenke. Postupak koji najviše troši, jer se kod kuće rijetko koristi. Bit će potrebno sijati sjeme na jesen, navlažiti tlo i prekriti ga staklom. Bit će potrebno prozračiti tlo, promatrajući temperaturni režim od 16 - 18 stupnjeva. Za mjesec dana klice će se početi pojavljivati. Prvo ronjenje treba obaviti kada sadnice navrše 6 mjeseci, tijekom sadnje lukovice su potpuno uronjene u zemlju, a nakon dvije godine, tijekom presađivanja, gornji dio bi trebao ostati vani. Cvatnja će započeti za 3 godine.
 2. Dječje žarulje. U ovom slučaju, počinje cvjetati u 1 - 2 godine. Glavna lukovica pruža kćerne lukovice, koje preostaju odvojiti i posaditi, pola pola produbiti, u zasebnim loncima s supstratom. Obično se brzo korijene i dobro rastu. Zalijevanje se ne smije raditi vrlo često, pogotovo ovo se pravilo primjenjuje na prve mjesece.
 3. Od luka izrezati na 4 dijela. Sadi se u supstrat i uzgaja se kao podružnica.

Što može naštetiti biljci

Budući da lisnica ne podnosi povećanu razinu vlage, s nepravilnom njegom počinje se podvrgavati bolesti poput sive truleži. U takvom tlu se pojavljuju razni štetočinji koji štetno djeluju i na osjetljivu biljku. Zbog toga ga treba posaditi u dezinficirano tlo. To je posebno važno za mlade lukovice.

Najčešće utječe na wallotu:

 1. Paučna grinja. Možete ga prepoznati po uočljivim tragovima - štetočina plete biljku tankom mrežom i ostavlja bijele točkice.
 2. Lisne uši. Razmnožava se vrlo brzo, stvarajući brojne kolonije i migrirajući, napadajući druge biljke. Obožava sok, posebno mlade lišće. Nakon što listne uši ostanu, list ploče se izvije, biljka može umrijeti.
 3. Štitaste uši. Smjestivši se na biljku, može popiti sve sokove i uništiti ga. Ostavlja ljepljivu tekućinu na kojoj se razvija čađava gljiva.
 4. Tripsa. Opasni štetočine mogu se sakriti u cvijeću i pupoljcima.
 5. Mealybugs. Izgledaju poput malih tuberkula, a na njima se na lišću pojavljuje specifičan bijeli pamučni premaz.
 6. Fusarium - uništava, prije svega, korijen, posebno ako je biljka mlada.

Iz svake kategorije štetočina i od bolesti postoji mnogo kemijskih pesticida koji se prodaju u specijaliziranim prodavaonicama.

Preporučujemo čitanje


Ostavite komentar

za slanje

avatar
wpDiscuz

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

štetočina

ljepota

popravci