Listovi limuna padaju: zašto i što učiniti?

Malo ljudi danas može biti iznenađeno egzotičnim cvijećem ili biljkama uzgojenim na prozoru. Vrlo često se limuni uzgajaju na prozorima. Klima sjeverne Rusije ne odgovara ovim domorodcima dalekih tropskih zemalja na najbolji način, jer kad se promijene uvjeti povoljni za rast stabala limuna, počinju boljeti.

Listovi limuna padaju

Bolesti i tegobe nisu iste: događa se da lišće potpuno padne, a ponekad ostanu na mjestu, ali postanu žute i osušene, presavijajući se u cijev. Uzgajivači cvijeća koji se dugo bave uzgojem limuna, dobro su svjesni razloga pada lišća i svjesni su što treba poduzeti u takvim situacijama nego kako pomoći stablu. A početnicima su ove suptilnosti i mudrosti nepoznate - još se nisu susrele s takvim stvarima. Ovdje je za njih opisan dolje pregled uzroka koji doprinose pojavljivanju raznih nevolja, te opisuje kako je naknadno moguće biljku obnoviti u životu.

Iz kojeg razloga pada lišće limuna?

U domovini agruma uvijek postoje čak i povoljni klimatski uvjeti povoljni za rast bez oštrih skokova temperature. I jednom u oštrim sjevernim krajevima, gdje temperatura raste i opada, a osvjetljenje je neprestano različito, limuni se ne mogu aklimatizirati i početi boljeti. Ponekad s biljaka padne sve lišće, ponekad lišće ostane na stablu, ali požute, suše i uvijaju se u cijev. Evo razloga zbog kojih se događaju takve negativne promjene:

 1. Nedostatak svjetla.
 2. Biljka je poplavljena i tlo je vrlo vlažno.
 3. Limun se rijetko zalije, nema dovoljno vlage.
 4. Nedostatak potrebnih tvari za rast u zemlji.
 5. Soba je suha i vruća.
 6. U sobi je hladno, biljka se smrzava.
 7. Velike temperaturne razlike.
 8. Biljke se osjećaju dobro zbog činjenice da su je stavile na drugo mjesto.
 9. Transplantati iz jednog lonca u drugi.
 10. Previše gnojiva.

Da biste saznali uzrok pada lišća citrusa, trebali biste pažljivo pogledati gore navedene čimbenike. Provjerite tlo na prisustvo ili nedostatak vlage u njemu, jesu li paraziti zavili u biljci, obratite pažnju na vlažnost i temperaturu prostorije u kojoj stoji limun. Uspoređujući sve čimbenike, moguće je pronaći odgovor zašto je biljka izgubila svoje lišće.

Kako utječe osvjetljenje

Dendrolozi smatraju domaće limune "uvjetno listopadnim". Što to znači? A ovaj koncept znači sljedeće - s početkom zime, limun ne odbacuje lišće, već samo to reagira, reagirajući na neki vanjski iritantni faktor.

Savjet! Prije svega, limun pati od nedostatka svjetla, pa zimi, kada je osvjetljenje slabo, a dan kratak, vrijedno je nadopuniti prirodnu rasvjetu umjetnom. A lišće će se prestati drobiti i postati žuto.

Da bi se limun mogao bolje osvijetliti zimi, može se primijeniti nekoliko metoda:

 1. Stavite lonac s biljem na prozor okrenut prema jugu. Puno svjetla pada na južnu stranu, a ovaj će faktor ugoditi limunu koji voli svjetlost.
 2. Stavite 2-3 ogledala oko biljke. Oni će reflektirati svjetlost, a limun više neće osjećati nedostatak živih senzacija.
 3. Nakon zalaska sunca, upalite svjetiljke, produžujući dnevno svjetlo.

Ako se osvjetljenje poboljša i produži, a lišće limuna zajedno s cvjetovima još padne, razlog je u nečem drugom.

Puno vode

Jedan od razloga koji dovodi do pada lišća limuna je taj što se tlo zakiseli, što se događa zbog velike količine vlage u njemu. Previše vlažno tlo postaje previše tvrdo i kisik ne može do korijena. A ovo je loše za biljku i pada u stres. Mali tanki korijeni se suše i umiru. Drvo koje ne prima prehranu ne može cijeloj krošnji osigurati potrebne tvari. Kao rezultat toga, novootvoreni izdanci se suše, a kruna leti oko sebe i postaje gola.

Nedostatak vode

Nedostatak vode do limuna
Ali isto tako, ne vrijedi štedjeti vodu za navodnjavanje limuna - nedostatak vode također ne vodi bilo čemu dobrom. Na stablu koje raste u suhoj zemlji, lišće se također počinje žutiti, savijati i otpadati. Posljedice nedostatka vlage koja je dala život su i dalje iste - mali korijeni odumiru, a biljka ne može apsorbirati iz tla potrebne tvari za život. Zbog čega limun postaje stresan i usporava cirkulaciju sokova kroz tkiva biljke. Kao rezultat toga, izbojci koji rastu na vrhu i lišće nemaju što jesti, pa morate ispustiti dio krošnje.

Pokušavajući oživjeti dugo vremena ne vodeni limun, ne možete početi odmah ispuniti tlo. Jer višak vode (o tome se već raspravljalo) uništava korijenje biljke ne manje od nedostatka vlage.

Stoga u ovom slučaju oživljavanje biljke treba provoditi postupno: prskajte po lišću vodom, dodajući malo vlage u tlo. Dnevna količina vode treba povećati. Tada će sve biti u redu - zemlja će polako postati vlažna, količina vlage će se povećati, a limun će se oporaviti.

Tlo je iscrpljeno

Ljeti, u toploj sezoni, limun pokušava dati što više izdanaka. Da bi se mogli razvijati i razvijati, potrebne su nam tvari koje hrane biljke. A cvijet koji raste u kadi ili loncu nema odakle uzimaju potrebne minerale; oni se nigdje ne mogu pojaviti u zemlji. Ovdje vlasnik treba s vremena na vrijeme hraniti citrusima.

Tlo na bazi dušika, fosfati, kao i gnojivo na bazi kalijevih soli moraju se dodati u zemlju. Osim toga, potrebno je gnojiti tlo humusom i raznim mamcima na bazi željeza i cinka. Čim limunu nedostaje bilo koji od gore navedenih elemenata, počet će gubiti lišće. Nedostatak ovih hranjivih sastojaka možete vidjeti po sljedećim znakovima:

 • Listovi su prekriveni žutim mrljama ili potpuno požute.
 • Listovi gledaju dolje, ostavljajući dojam letargije i prigušenosti.
 • Ponekad dolazi do promjene oblika lišća.
 • Jasno se vidi da lišće i mladi izdanci isušuju.

Ako je limun ostavio lišće zbog nedostatka mikronutrijenata, tada nije teško vratiti stablo u svoj prijašnji život. Dovoljno je samo dodavati hranjive tvari u tlo svaki mjesec prema shemi navedenoj na pakiranju. A ako su listovi limuna propali iz nekog drugog razloga, onda biste trebali pogledati klimu koja prevladava u sobi. Možda je to on?

Hladno je za biljku

Već je rečeno da limun nije ljubitelj visokih temperatura. A za njega zimi treba režim niske temperature. Ali to ne znači da biljku treba iznijeti na balkon - na ulici će se potpuno smrznuti. Najbolje je staviti ga tamo gdje nije toplije, plus deset stupnjeva. Ako je hladnije, onda će limun jednostavno odbaciti lišće.

Ali kad vidite da je limun smrznut, ne morate ga žurno donositi u toplu sobu - oštra promjena temperature utjecati će na egzotičnog stanovnika sobe i on će umrijeti. Sve što trebate učiniti je postepeno podizati temperaturu oko stabla - recimo, staviti grijače.

Treba voditi računa da u sobi ne bude propuha. - Oni također dovode do promjene temperature. I već je napisano da temperaturne promjene negativno utječu na krunu limuna.

Bolesti i štetočine koje dovode do otpuštanja lišća

Limunske bolesti i štetočine
Bez obzira na to kako se vlasnik pravilno brine za stablo limuna, sve isto - suprotno naporima vlasnika, može se odvojiti od lišća i cvijeća. Zašto tako I sve se događa zbog činjenice da se neka bolest naseli na drvetu ili paraziti zauzimaju limun. Dalje će se raspravljati o bolestima i štetočinama.

Mnogo je štetočina koji žele živjeti u limunu. Biljka koja se nalazi u sobi najčešće smeta paukovim grinjama, običnim lisnim ušijem i insektima.

Postoji nekoliko vrsta štetočina, a to su najčešći:

 1. Lisne uši. Odrediti njegovu prisutnost vrlo je jednostavno - cijela unutarnja strana lista prekrivena je parazitom. Što dovodi do njegovog postupnog uvijanja
 2. Paučna grinja. Možda najobičniji štetočina. Obično se kreće prema stablu limuna iz cvijeća koji stoji pokraj vrata. Može se vidjeti da su grane ukrašene kovrčavim strunama mreže, a lišće počinje oštro padati s stabla.
 3. Štitaste uši. Njegova glavna prehrana je sok od limunovog stabla, a prisutnost ovog štetnika daje male rupe na lišću.

Što učiniti kad vidite limun kako leti okolo

Ako su lišće i cvjetovi kružili od stabla limuna zbog nepravilne ili nekvalitetne njege, onda se ovaj problem lako eliminira - morate promijeniti uvjete u kojima se biljka nalazi.

Ako je uzrok bila prisutnost parazita na biljci ili je zaražena nekom gljivicom, tada je u ovoj situaciji poželjno koristiti posebne lijekove dizajnirane kako bi se riješili takvih nesreća.

Tradicionalne metode uklanjanja štetočina

Naravno, bolesti koje utječu na biljke i napadaju parazite najbolje je liječiti na tradicionalan način - upotrebom lijekova. A ako nema mogućnosti i želje da trošite novac na lijekove, onda postoje i drugi narodni načini da se riješite štetočina.

Jedan od njih je otopina sapuna. Štetočine se jako boje običnog sapuna. Vrijedno je napraviti zasićenu otopinu s dodatkom sapuna (bilo da se radi o kućanstvu ili WC-u), te ih prskajte po svim mjestima koja su zauzeta parazitima. Odmah nakon prvog nanošenja rezultati će postati uočljivi - bit će mnogo manje parazita, a limun će buknuti. Postupak, ponovljen tri do četiri puta, dugo će spasiti citrusa od parazita.

Video: zašto sobni limun postaje žut i leti okolo

Preporučujemo čitanje


Ostavite komentar

za slanje

avatar
wpDiscuz

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

štetočina

ljepota

popravci