Droljanje mačaka: zašto i što učiniti?

Vlasnici kućnih ljubimaca znaju koliko je važno obratiti pažnju na ponašanje kućnih ljubimaca, njihovo raspoloženje i dobrobit. Ne mogu jasno govoriti o svojim problemima i zatražiti pomoć. Često ih zdravlje i život mogu spasiti zbog vlasničke pažnje.

Mačka se drolila iz njezinih usta

Vrijednost sline u radu mačjeg tijela

Pojačano lučenje sline često je uzrokovano potpuno normalnim uzrocima, na primjer, mirisom hrane, kada jede suhu hranu, ako se mačka jako boji, nakon uzimanja lijekova s ​​gorkim sadržajem. Ovo je standardni fiziološki proces, brzo se zaustavlja nakon uklanjanja uzroka. Ista reakcija uzrokuje i ulazak životinjskog pijeska, zemlje, tvrdih trava i vune u usta.

Drugi razlog je spremnost za lizanje, a u ovom slučaju slina postaje važna komponenta u održavanju zdravlja životinje. Ali ako se dogodi pretjerano izlučivanje, životinja je zabrinuta ili izgleda apatično - to je signal brižnom vlasniku o problemima u tijelu kućnog ljubimca.

Napomena: s produljenom obilnom slinjenjem bez ikakvog vidljivog razloga, mačku morate pokazati veterinaru.

Znakovi i vrste sline

Dugotrajno praćenje kućnog ljubimca nije uvijek moguće uspostaviti, ali neki znakovi mogu ukazivati ​​na to da se slina stvara u višku. Morate biti oprezni ako:

 • mačka neprestano guta;
 • često ogrebe lice po izbočenim komadima namještaja ili uglovima;
 • vlažne mrlje ostaju na krevetu;
 • oko njuške i na prsima kosa se pretvara u "ikole";
 • vrh jezika je stalno vidljiv.

Fiziološki razlozi

Oni mogu biti prilično uobičajena, na primjer, riblje vage ili trava zabijena na stranu jezika. Većina je mačaka vrlo znatiželjna i jednostavno ne mogu preboljeti bubu, pauka ili muhu zapletenu u mrežu. Okusi ih, ne razvrstavajući pasminu i vrstu, a mnoge su sorte gorke i otrovne.

Tijekom putovanja mačka se može ljuljati, poput osobe. U ovom se slučaju slinavost normalizira nakon nekoliko sati. Posebnu pozornost treba posvetiti ljubimcu tijekom antiparazitskog tretmana vune i ne smije mu dozvoliti da liže proizvod. U određenoj koncentraciji može izazvati trovanje slinom i probavom.

Ostali razlozi mogu biti značajniji:

 • trikobezoar, izražen u kvržicu progutane vune, koja ne može prirodno izaći;
 • trovanje biljkama, živom, mamcem štakora, prehranom s istekom vremena;
 • cista u pljuvačnoj žlijezdi;
 • gingivitisa;
 • čir;
 • virusna leukemija.

Trebali biste znati: bjesnoća također počinje slinjenjem, postepeno joj se povećava agresija, strah od vode i svjetlosti.

Isti simptom prisutan je i kada se zarazi helminthima, potrebno je složeno liječenje posebnim lijekovima. Ozbiljno upozorenje je obilno lučenje sline tijekom prijelaza na novu hranu. To ukazuje na jaku alergijsku reakciju uzrokovanu jednom od komponenti. Ako se proces ne stabilizira u roku od 2-3 dana, tada ima smisla vratiti se na prethodni sustav napajanja.

Kada se smanjenom apetitu, neugodnom mirisu i oslabljenom pokretu crijeva dodaju višak sline, vrijedno je provesti sveobuhvatni pregled stanja gastrointestinalnog trakta i jetre. Kod životinja starije dobi simptom ukazuje na moguću onkologiju. Njezina je podmuklost u vrlo malim simptomima.U pravilu se pojavljuju u posljednjim fazama kada više nije moguće pomoći životinji.

Psihološki razlozi

Mačke ponekad doživljavaju snažne emocije koje služe kao katalizator za pojačano lučenje sline.

 1. Mačka je zabrinuta tijekom estrusa, slinavost se povećava 2-3 puta.
 2. Vrlo zaljubljeni pojedinci često se penju na vrat vlasnika i vise odatle, poput egzotične boe, obilno navodnjavajući ovratnikom i drugim dijelovima odjeće viskoznom slinom od sreće.
 3. Snažan strah izaziva ne samo nehotično pražnjenje crijeva i mokraćnog mjehura, već i obilje sline.

Postupak sumnjive bolesti

Što učiniti ako se mačka droli
Prije svega, potrebno je pažljivo pregledati kućnog ljubimca na modrice i gustoću trbuha. Unutar mačke je tanki film koji crijeva drži u fiksnom stanju. Ako je mačka primila udarac ili skočila neuspješno, ljuska se slomi, crijeva se “odvlače” u područje donjih šapa, tvoreći meku kvržicu. U tom slučaju slina potpuno nestaje, a životinja odbija vodu ili neprekidno teče tankim tokom.

Ako je izvana sve normalno, morate analizirati ponašanje, apetit i promjene navika, sjetiti se je li se hrana promijenila ili je provedeno liječenje. Ti su čimbenici vrlo važni za utvrđivanje razloga zajedno s veterinarom.

Kad se isključe prirodni čimbenici, a simptom traje više od jednog dana, dok mačka nije prevezena, nije se uplašila, nije dala lijek, potrebno je konzultirati kliniku.

Važno je: u slučaju nemotivirane agresije, straha od svjetla i vode, konvulzija, pjene i sline iz usta, životinja se neposredno izolira prije pregleda kod veterinara.

Ne vrijedi odgađati put s klinikom, neke mačje bolesti prenose se na ljude. Život mačke također ponekad ovisi o brzini poduzetih mjera.

dijagnostika
Većina bolesti kod mačaka je asimptomatska ili s manjim manifestacijama. Da bi se postavila dijagnoza i propustilo liječenje, pahuljasti pacijent će morati proći:

 1. kompleks analiza;
 2. test na helminth infekcije;
 3. pregled jednjaka i usta na strana tijela, stanje zuba i desni;
 4. Ultrazvuk i rendgen.

Ponekad je potrebno savjetovanje s trećom stranom.

Terapijske mjere
Nakon izrade anamneze određuje se terapija. Zarazne bolesti zahtijevaju stalno praćenje stanja kućnog ljubimca unošenjem lijekova, tako da mogu ponuditi bolničko liječenje. Kod kuće vam je također potrebna povećana pažnja i praćenje zdravlja mačke.

Za lokalno izlaganje propisuju se masti i praškovi, uz niz bolesti propisuje se recept za kapi, tablete, suspenzije. U teškim slučajevima potrebne su kapljice i injekcije.

Ako postoji sumnja na bjesnoću i potvrdi dijagnozu, kućni ljubimac će morati biti eutanaziran. Neće mu dati ruku, u skladu s sanitarnim zahtjevima, provodi se kremiranje kako bi se isključilo širenje bolesti. Ako se cijepljenje provodi na vrijeme, tada životinja razvija imunitet i ne prijeti njegovom zdravlju.

Savjeti za prevenciju i njegu

Prevencija sline u mačaka
Mnogi se problemi mogu izbjeći ako redovito posjećujete veterinara i slijedite raspored cijepljenja. To je posebno važno za životinje sa slobodnim pristupom ulici.

Nekoliko preporuka pomoći će izbjeći prekomjerno lučenje sline:

 1. Lijekovi, kemikalije, mamci glodavaca i otrov žohara čuvaju se na nepristupačnom mjestu.
 2. Sobne biljke s otrovnim ili gorkim sokom podižu se u visinu, uklanjajući kućnog ljubimca iz pristupne zone.
 3. Potrebno je pregledati usta na upalu i čestice, posebno nakon riblje prehrane.
 4. Ne mijenjajte oštro hranjenje i promatrajte kućnog ljubimca kad mijenjate prehranu 2-3 dana.
 5. Sredstva protiv buha primjenjuju se samo između lopatica, izvan dosega mačke.
 6. Klinika se posjeti jednom godišnje i provodi se preventivni pregled od strane stručnjaka.

Životinja mora imati slobodan pristup vodi, zdjele i piće temeljito se pere i redovito obrađuje. Dijeta ne bi trebala uključivati ​​pileće kosti, ribu s malim kostima. Bolje je prokuhati ili proći kroz mlin za meso kako bi se izbjegle injekcije i zaglavile kosti u jednjaku. Za normalizaciju probave mačaka korisno je klijavo sjeme i posebne biljne travnjake, koje bi bilo moderno rasti na prozorskoj dasci.

Pretjerano lučenje sline često je prilično bezopasno i ima sasvim razumljive svakodnevne uzroke. Radi mira, mačku trebate pokazati veterinaru i proći osnovni pregled. Pomoći će identificirati početni stadij bolesti ili ukloniti sve sumnje u dobro zdravlje kućnog ljubimca. Vesela mačka pružit će svoju ljubav i povoljno militi, vraćajući emocionalnu ravnotežu ukućana koji brinu o svom ljubimcu.

Video: droljanje u mački - mogući uzroci

Preporučujemo čitanje


Ostavite komentar

za slanje

avatar
wpDiscuz

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

štetočina

ljepota

popravci