Som tarakatum - njega i održavanje u akvariju

Somi su vrlo popularni među akvaristikama. Počeli su se držati u akvarijima već dosta dugo. Danas je puno ljubitelja ove zanimljive ribe. To ne znači da su soma najljepše od svih akvarijskih riba. Ali među njima je i jedna vrlo atraktivna riba - som tarakatum.

Taracatum soma

Takakatuma se još naziva i Hoplosternum običan. Na latinskom, naziv zvuči kao Hoplosternum thoracatum. Ranije su ti somi bili dodijeljeni jednoj vrsti, sve dok se nisu pažljivije provele studije. Dr. Roberto Reis proučavao je rod 1997. godine. Upravo je on došao do zaključka da se rod Hoplosternum mora podijeliti. Naziv Hoplosternum thoracatum zamijenjen je Megalechis thoracata. Unatoč tome, u Rusiji se predstavnici vrste na staromodni način nazivaju soma tarakatum.

opis

Ove ribe imaju smeđu boju svijetle nijanse. Na tijelu postoje tamne mrlje, kao i na perajama. Pojavljuju se u procesu rasta ribe i ostaju kod odraslih. Mlade se ribe razlikuju od starijih po tome što boja s vremenom postaje tamnija. Primjetno je da će s početkom mrijesti trbuh mužjaka postati plavkast, u ostatku razdoblja obojen u bijelo. Istodobno, boja trbuha kod ženki ostaje stalno bijela. Ovi somi, ako se pravilno održavaju, mogu živjeti 5 godina ili duže.

Razlike u spolu

Spol tarakatumske soma može se odrediti po pojavi pektoralne peraje, koja je kod mužjaka velika, sazrijevajući, ima trokutasti oblik. Štoviše, njegova prva greda je zadebljana i po obliku podsjeća na šiljak. Tijekom razdoblja mrijesta ona dobiva narančastu boju. U ženki, koja je velika, peraje imaju zaobljeni oblik.

Živjeti u prirodi

Prirodno stanište tarakatumskih soma je Amazonka. U osnovi, oni žive u njegovom sjevernom dijelu. Pojedinci su pronađeni i na Floridi i na otoku Trinidadu. To je zbog činjenice da su ih neki akvaristi jednostavno pustili, gdje su ribu uzgajali.

sadržaj

Predstavnici ove vrste radije žive u toplim vodama. Stoga se temperatura preporučuje održavati unutar 25-28 stupnjeva. Za ostale parametre vode ne postoje posebni zahtjevi. To je zbog činjenice da su u prirodi tarakatumi prilagođeni ne samo mekoj, već i tvrdoj vodi. Razina pH također može biti različita. Uz to, somi taracatum mogu živjeti u vodi s različitim sadržajem soli.

Sadržaj soma Tarakatum

Kod ovih riba crijeva su raspoređena na poseban način. Zbog toga su u stanju udahnuti zrak na površini vode. Ponekad se ribe uzdižu na površinu da bi udahnule. Prije skoka, som se uvelike ubrzava. To treba uzeti u obzir pri čuvanju sadržaja akvarija. Da riba ne bi iskočila, akvarij se ne smije ostaviti otvorenim. Ali, istovremeno, to znači da ako samo ove ribe žive u akvariju, tada nema potrebe za kompresorom i kisikom.

Prilikom držanja ovih soma važno je osigurati im prostor. Donje područje treba biti što veće, a akvarij treba sadržavati od 100 litara vode. Riba može narasti do znatne veličine. Odrasli predstavnici vrste dosežu u duljinu 13-15 cm, U prirodi, tarakatum soma živi u velikim školama. Ponekad jedna jata broji nekoliko tisuća jedinki. Ne preporučuje se da ovu vrstu sadrže sami. Morate dobiti najmanje 5-6 pojedinaca. Važno je da je mužjak s takvim stadom bio samo jedan. Ako ih bude nekoliko, to će dovesti do stalne borbe za prevlast. Jači predstavnik može ubiti druge za vrijeme mrijesta.

Također, prilikom čuvanja važno je uzeti u obzir da su ribe prilično velike i da će se jesti puno hrane.Nakon jela, puno vode ostaje u vodi. Voda treba zamijeniti svaki tjedan (peti). Također je važno osigurati filtriranje vode.

hranjenje

Budući da su ovi somi prilično veliki, jedu puno hrane. Danas postoji puno posebnih hranilišta koja su dizajnirana posebno za soma. Takva hrana sasvim je pogodna za taracatum. Za promjenu se ponekad preporučuje davati im i živu hranu. Kako biste osigurali da som dobiva protein, možete ga hraniti crvima i krvlju.

kompatibilnost

Som tarakatum, iako je prilično velik, može prilično koegzistirati s mnogim vrstama riba. Gotovo stalno se nalaze u donjem sloju akvarija. S drugim somima ova vrsta koegira prilično mirno.

uzgajanje

Oplemenjivanje soma tarakatumov
Ovi se somi razmnožavaju na vrlo neobičan način, koji se vrlo razlikuje od procesa reprodukcije soma drugih vrsta. Na površini vode mužjak gradi gnijezdo od pjene. Taracatum ga može graditi nekoliko dana, pažljivo sakupljajući komade vegetacije. Rezultat je vrlo veliko gnijezdo. U visinu je oko 3 cm. Područje takvog gnijezda može zauzimati trećinu površine vode u akvariju. Kad riba izgradi takvo gnijezdo u prirodi, veliki listovi služe kao materijal za to. U akvarij možete staviti ravan komad pjene, ispod kojeg će se nalaziti gnijezdo. Materijal za gnijezdo su mjehurići. Somik ih pušta da drže biljke zajedno. Na vrhu su prekrivene sluzi, tako da se neće rasprsnuti nekoliko dana.

Čim se izgradi gnijezdo, som će progoniti ženku, koja će plivati ​​s njim do izgrađenog gnijezda. Odloži oko 10 jaja u peraje, a zatim ih stavi u gnijezdo i otplovi. Nakon toga mužjak odmah pliva. Nalazi se naopako i inseminira jaja. Iz škrge oslobađa nekoliko vezikula koji fiksiraju kavijar. Taj se postupak ponavlja sve dok som ne položi sva jaja. Može biti puno jaja. Jedna ženka odloži 500-1000 komada. Kada je postupak završen, ženka se može pohraniti u drugi spremnik. Ako u mrijestilištu još uvijek postoje ženke koje su spremne položiti jaja, mrijest se može ponoviti. Mužjak ostaje u blizini gnijezda i štiti ga vrlo nasilno. Napadat će apsolutno sve ono čemu će se približiti.

U tom razdoblju mužjak se ne može hraniti. Neće jesti dok štiti gnijezdo. Ako se gnijezdo počne djelomično urušavati, dodati će pjenu. Vratit će pala jaja natrag. Ali ako jaja padnu na dno, tamo se mogu izleći.

Izleći će se za oko 4 dana. Temperatura bi trebala biti 27 stupnjeva. Nakon toga mužjak se istaloži. Gladan som može ga jesti. Ličinka izlazi za dan ili malo više i pliva na dnu. Nakon dana, možete pržiti mali krumpir. Raste brzo, za dva mjeseca dostići će dužinu od 3-4 cm, nakon čega se mogu hraniti hranom za odrasle. Fry se može uzgajati do 300 odjednom. Stoga biste se trebali spremiti na spremnike unaprijed kako biste ih razvrstali po veličini. Ove ribe su u velikoj potražnji, tako da ne bi trebalo biti problema gdje staviti uzgajani pomfrit, koji se pokazalo toliko. Ako se akvarista suoči s marketinškim problemom krumpira, tada mu može čestitati - proces uzgoja bio je uspješan. Odgojio je prekrasne zanimljive ribe.

Video: akvarijska riba soma tarakatum

Preporučujemo čitanje


Ostavite komentar

za slanje

avatar
wpDiscuz

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

štetočina

ljepota

popravci