U kojoj dobi se krastavci mogu dati djetetu?

Povrće je izvrstan izvor dijetalnih vlakana, pa ih moramo uključiti u prehranu. Krastavci su vodenasti i na taj način maksimalno povećavaju korist ljudskog tijela. Roditelji su uvijek zabrinuti za djecu, pa su zabrinuti zbog novih proizvoda na svom jelovniku. To postavlja logična pitanja u vezi s tim kada je dozvoljeno liječiti dijete određenom povrćem. Danas ćemo govoriti o krastavcima i njihovoj važnosti za zdravlje djeteta.

U kojoj se dobi djetetu mogu dati krastavci

Sastav i djelovanje krastavaca

 1. Već smo spomenuli da se ovo povrće smatra rekorderom po nakupljanju vode u sastavu. Dodijeljeno joj je više od 96%. Ostatak se oslanja na ugljikohidrate, proteinske spojeve, estere, dijetalna vlakna i masti. Potonja je vrlo malo. Omjer hranjivih sastojaka u sastavu se mijenja, sve ovisi o uzgoju i sorti.
 2. Nije meso obdareno posebnom vrijednošću, naime oguljena povrća. Ima puno vlakana, koja pročišćavaju crijevni trakt i druge važne organe. Dijetalna vlakna upijaju sve otrove, nježno ih eliminirajući iz tijela. Mnoga djeca pate od opstipacije, vodenasto povrće će doći u pomoć probavnom sustavu i uspostaviti stolicu.
 3. Pored mnogih dijetalnih vlakana, u sastavu su i biljni enzimi, vitamin C, karoten, tartronska kiselina. Potonji spoj je vrlo važan jer je odgovoran za ravnotežu ugljikohidrata i lipida. Kiselina čisti krvne žile, poboljšava rad krvožilnog sustava i srca. Za dijete koje je pretilo ili prekomjerno tjelesno, konzumacija krastavca ubrajat će se u plus.
 4. Sastav sadrži vitamine iz skupine B. Oni su usmjereni na stabilizaciju psiho-emocionalnog okruženja i smirivanje. Jedite krastavce neposredno prije odlaska u krevet trebaju djeca koja su kapriciozna i pate od problema sa zaspavanjem. Esteri postavljaju tijelo da se odmori i opusti.
 5. Što se tiče minerala, oni su zastupljeni sumporom, silicijom, kalcijem, kalijem, natrijom itd. Svi elementi pojačavaju pozitivne učinke jedni drugima. S njihovim nedostatkom, dijete razvija probleme s koštanim tkivom, štitnjačom, mišićnim vlaknima.
 6. Mnogi liječnici savjetuju liječenje djece ovom povrtnom kulturom zbog nakupljanja joda u velikim količinama. Ovaj mineral povećava fizičku izdržljivost i mentalnu aktivnost. S njegovim nedostatkom koncentracija opada, pamćenje se pogoršava, pojavljuju se ćudi i kronični umor.

Uvođenje krastavaca u prehranu djece prema dobi

 1. Proučavajući pozitivan utjecaj povrćarske kulture na ljudsko tijelo i dijete, ima smisla razgovarati o suptilnostima hranjenja. Davanje krastavaca djetetu koje je dojeno dozvoljeno je od godine dana. Ponekad se to razdoblje pomakne za mjesec dana, djeca se liječe već sa 11 mjeseci. Što se tiče beba, hranjenih smjesa, mogu kušati krastavac od 1 godine 1-2 mjeseca.
 2. Važno je osloniti se na to kako dijete reagira na povrće koje je već uključeno u jelovnik. Krastavci su zasićeni dijetalnim vlaknima, koja se ne apsorbiraju uvijek. Vlakna su čvršće strukture nego, na primjer, u tikvicama s krastavcima.
 3. Zbog slabe proizvodnje enzima koji mogu probaviti vlakna, počinju kolike i nadimanje. Prije bilo kakvih manipulacija, potrebno je isključiti alergije na hranu. Pravila za uvođenje krastavca u jelovnik su ista kao i za svaki novi proizvod. Morate započeti s malim. Prvo uklonite kožicu, a zatim mljevenu kašu i dajte djetetu.

Dječji kiseli i kiseli krastavci

Krastavci za djecu

 1. Svi pedijatri se slažu da do 3. godine života liječiti dijete slanom hranom ne bi trebalo.Ali neka djeca jako vole slane krastavce, pa ih roditelji ne mogu odbiti. Međutim, morate pričekati.
 2. Kiseli proizvodi koncentriraju sol s ocatom, koji su štetni za dijete mlađe od 6 godina. Vinova kiselina štetno djeluje na zubnu caklinu, srce i središnji živčani sustav. Kad se povrće konzervira, gubi gotovo sve svoje vrijedne tvari (više od 85%).
 3. Što se tiče slanih krastavaca, askorbinska kiselina ostaje u njima, ali ostali spojevi nestaju. Kao dio slanog povrća prisutna je mliječna kiselina koja poboljšava mikrofloru gastrointestinalnog trakta. Takve krastavce ponekad se može dati djetetu koje ima 3 godine.

Izbor krastavaca za djecu

 1. Postoje osnovna pravila koja se moraju pridržavati. Dakle, trebate davati prednost samo sezonskim krastavcima koji se uzgajaju u ekološki prihvatljivom okruženju. Važno je da dijete okusi usjev povrća kada je u prirodnom ciklusu zrenja. Mljeveno povrće tijelo bolje podnosi nego primjerak iz staklenika, staklenika.
 2. Ne zanemarite inspekciju ako proizvod kupite u trgovini. Dajte prednost svijetlim zelenim krastavcima. Trebale bi biti guste, pigmentirane ravnomjerno. Promatrajte područje stabljike, često se u ovom dijelu povrće počinje osušiti. Takav proizvod treba odbaciti.
 3. Na kvalitetnom krastavcu nema žućkastih dodataka. Takvi tragovi ukazuju na prezrelost, pa ih ne trebate kupovati, a još više ih dajte djeci. Jednako je važna i veličina. Povrće uzgojeno bez kemikalija ne prelazi 7 cm.
 4. Naravno, postoje i veći primjerci, ali obično su gorki. Ako na koži nađete crne točkice, one ukazuju na tijek propadanja. Čak i ako smanjite ovaj odjeljak, bakterije će i dalje ostati unutra. Ako uđu u bebino tijelo, problemi se ne mogu izbjeći.

Bez sumnje, krastavac je vrijedan za bebino tijelo. Hranjenje je potrebno provesti ujutro, bez dodavanja novih proizvoda. Pratite reakciju tijekom dana. Ako nema negativnih posljedica, nastavite liječiti dijete. Ako je moguće, prvo se posavjetujte s liječnikom.

Video: pravilna prehrana za malu djecu

Preporučujemo čitanje


Ostavite komentar

za slanje

avatar
wpDiscuz

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

štetočina

ljepota

popravci