Korisna svojstva jestivog kestena

Kesten je biljka koja raste u visoravni sjeverne Grčke i Bugarske, a pripada obitelji bukve. Zahvaljujući korisnim tvarima koje se nalaze u plodovima kestena, njegova ljekovita svojstva nadaleko su poznata u cijelom svijetu. Štoviše, plodovi ove biljke mogu se jesti pečeni, prženi ili kuhani, a dodaju se i tijestu tijekom procesa izrade svih vrsta muffina i drugih pekarskih proizvoda.

Korisna svojstva jestivog kestena

Međutim, ni u kojem slučaju ne biste trebali brkati plemeniti kesten, koji se može jesti s nejestivim konjskim kestenom. Prepoznatljivo obilježje jestivog kestena je karakterističan greben, smješten na vrhu konusa ovog voća. Najčešće se kesteni peku na drvenom ugljenu, jer upravo na taj način ispadaju najukusniji. U slučaju da u blizini nema krijesa, oni se mogu lako ispeći u običnoj pećnici ili peći u tavi na laganoj vatri. Da kesten ne bi eksplodirao tijekom prženja, mora ga se sjeckati.

Korisna svojstva jestivog kestena

Unatoč izvrsnom ukusu jestivog kestena, međutim, najveća količina hranjivih sastojaka i elemenata nalazi se u lišću ove biljke, koje je bogato glikozidom, pektinom i taninima, kao i vitaminom K. U narodnoj medicini listovi kestena koriste se kao dekocija ili infuzija za zaustavljanje unutarnjeg krvarenja kod ljudi. Svježi kesten koristi se i za pravljenje rana, adstrigentnih i protiv opekotina. Kora i plodovi svježeg kestena također su neophodni u liječenju bolesti povezanih sa gastrointestinalnim traktom.

Dekocija plodova stabla kestena savršeno liječi kožne bolesti, poput boilice.

Štetna svojstva kestena

Svježi kesteni mogu naštetiti organizmu samo ako se zlostavljaju i pojedinačna netolerancija na ovaj prehrambeni proizvod se ne može isključiti.

Također, zatvor, proljev, kao i druge alergijske reakcije mogući su od upotrebe proizvoda.

Video: čarobna svojstva kestena

Preporučujemo čitanje


Ostavite komentar

za slanje

avatar
wpDiscuz

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

štetočina

ljepota

popravci