Zašto limun požuti. Što učiniti

Mnogi uzgajaju agrume na prozoru. I to ne toliko zbog plodova, već jednostavno zbog eksperimenta ili amaterskog interesa. Na primjer, oni sadi sjeme naranče ili limuna, a zatim promatraju razvoj biljke.

Zašto limun požuti

Ponekad jednog dana nikako ne divan dan, njihov omiljeni počne signalizirati da mu nije ugodno. Otkrijmo zašto lišće limuna požuti. Što učiniti - Također saznajemo. Razloga za to može biti nekoliko, a prema znakovima ih je vrlo lako odrediti.

Nepravilna rasvjeta

Limun voli puno svjetlosti, ali difuzno. Izravna sunčeva svjetlost izaziva opekline na lišću. Manjak osvjetljenja očituje se blijedošću i žutošću.

Znakovi. Na lišću se pojavljuju male žute točkice, koje s vremenom rastu.

Što učiniti. Osigurajte biljci odgovarajuću rasvjetu. Ako lonac stoji na južnom ili zapadnom prozoru, onda ga sigurno mora zasjeniti papirom ili svijetlom krpom. Sjeverni i istočni smjer prozora su tamni za limun. Morat ćete instalirati reflektirajući ekran napravljen od folije ili zrcala tako da sunce dosegne izbojke.

Vlasnici posebnih fitolamps ne mogu se zamarati takvim dizajnom. Oni mogu uzgajati limun bilo gdje u sobi tijekom cijele godine. Uostalom, imaju pozadinsko osvjetljenje.

Vijeće. Ako vam je nedostajao, a limun je i dalje "izgorio", tada će sjenčanje pomoći biljci da se oporavi. Leci ne puknu, još uvijek poslužuju.

Nacrt i promjena temperature

Limun se, kao nijedna druga biljka, jako boji temperaturnih razlika. Ponekad lišće nema ni vremena za promjenu pigmentacije, a leti oko zelenog. Ali najčešće se događa žutanje.

Znakovi. Listovi požute žuto na rubovima, uvijaju se. Tada se pojavljuje smeđa obrub i počinje snažno opadanje lišća.

Što učiniti. Ako je proces započeo, onda ništa. Ne lijepite lišće natrag. U budućnosti ćete morati razmišljati o prevenciji. Kod uzgoja limuna kod kuće strogo je zabranjeno:

  • Zamijenite biljku pod otvorenim prozorom.
  • Dramatično promijenite temperaturu sadržaja.
  • Postavite lonac u blizini radijatora.
  • Prozračite sobu s nacrtom.
  • Ostavite prozor otvoren noću.

Kao što vidite, limun je prilično raspoložen u pogledu smještaja. Čak i samo preusmjeravanje s jednog prozora na drugi već je promjena temperature i stresa. Pokušajte ne raditi takve manipulacije.

Vijeće. Ako trebate promijeniti uvjete s limunom, učinite to postupno. I bolje je napustiti takav pothvat u potpunosti.

Pogrešno zalijevanje

Limun je vrlo higrofilan. Ali istodobno, kao i većina sobnih biljaka, ne podnosi zamrzavanje tla. Ako se napravi takva greška, tada će vam lišće odmah pokazati svoje nezadovoljstvo.

Što učiniti ako lišće limuna požuti

Znakovi. Listovi počinju žutjeti kroz cijelu biljku, a od peteljke. Zatim dolazi grandiozna pad lišća, a zatim limun umire.

Što učiniti. Prestanite pretvarati tlo u loncu u močvaru. Limun voli vodu, ali nije dovoljno da bi u njoj plivao. Zalijevajte ga pravilno. Da biste to učinili, promatrajte nekoliko jednostavnih uvjeta:

  1. Punjenje za odvod mora biti najmanje trećina volumena lonca.
  2. Rupe u loncu moraju se pratiti kako ne bi bile začepljene korijenjem ili tlom.
  3. Strogo je zabranjeno sušenje zemljane kvržice.
  4. Ne možete istodobno istjerati puno tekućine u isto vrijeme, bolje je da je izlijete malo, ali često.
  5. Ne koristite hladnu vodu za navodnjavanje.

Ovdje se radi o preventivnim mjerama, ali što ako limunovo lišće požuti kao rezultat zamrzavanja? Spremite biljku odmah.Moguće je da je proces truljenja u korijenovom sustavu već započeo. Morate presaditi limun u novo tlo i drugu posudu. Ovo je neophodno.

Vrlo je važno pažljivo ispitati korijenje biljke prije presađivanja. Vidljiva trula ili neuobičajena boja, s neugodnim mirisom, mora se pažljivo rezati oštrim nožem ili nožem na zdravo tkivo. Odjeljci se tretiraju sa slabom otopinom kalijevog permanganata, običnim medicinskim sjajnim zelenim ili drobljenim ugljenom. Zatim se suše na zraku oko 17-20 minuta. I tek tada sadi limun.

U budućnosti pažljivo pratite vlažnost tla u loncu. Ne žurite iz jedne krajnosti u drugu, jer su limun, preljev i suša podjednako destruktivni.

Vijeće. Ne fokusirajte se na gornji sloj zemlje. Može se osušiti, a ispod će biti močvara. Nemojte biti previše lijeni da malo pokupite tlo da biste vidjeli što se događa unutra.

Manjak struje

U nekim domaćinima limuni rastu u loncima nekoliko godina bez presađivanja. Jedino je prirodno da je zemlja iscrpljena. O kakvom zdravlju biljaka govorimo u ovom slučaju, ako nema što jesti banalno? Problem se rješava presađivanjem u novo tlo. Ali samo prvi put. Što ako spremnik nije lonac, već jaka kadica? Transplantacija limuna neće uspjeti. Ali lišće traže hranu!

Znakovi. Žutost se manifestira u obliku mrlja između vena. Sama vena ostaje zelena. Ako se situacija ne promijeni, tada će limun umrijeti od iscrpljenosti.

Što učiniti. Hranjenje citrusima. Svako improvizirano gnojivo. Općenito, limun jako reagira na sve vrste hrane. Samo ne zaboravite da uobičajeno tekuće zeleno gnojivo sadrži samo dušik. U prirodi ne postoji bilje iz kojeg se drugi elementi u tragovima mogu izvući kod kuće.

Ostavite svoja načela organskog uzgoja ispred vrata i nemojte se rugati biljci. Ponekad ga tretirajte otopinom složenog mineralnog gnojiva. Poželjno je da na pakiranju piše "za agrume". Ako to nije dostupno, odaberite mineralnu vodu koja sadrži željezo, fosfor, kalij i bor. Ovi elementi u tragovima vitalni su za limunov grm za potpuni razvoj i dobar rast.

Ako učinite sve kako treba, tada na listovima sigurno nećete vidjeti žute mrlje.

Vijeće. Ne povećavajte doziranje gnojiva! Prekomjerno hranjenje je prepuno istodobne smrti svih listova. Ujutro ustanete, trljate noge po padu lišća i raskajavat ćete mozak - zašto?

Suhi zrak

Odakle dolazi limun je topao, vlažan zrak tijekom cijele godine. Najnoviji trend u ruskim regijama često odgovara suhom proljeću i ljetu. U jesen i zimi apartmani također nisu baš vlažni. Limun nije baš ugodan u takvoj atmosferi.

Žuto lišće limuna

Znakovi. Prvo, vrhovi lišća požute, a zatim se suše. Nadalje, žutost se širi na cijelu ploču lima, postaje blijeda, suši se i pada.

Što učiniti. Morate pored boce staviti bocu s raspršivačem obične vode. Prošao - prskati, pamtiti - prskati. Izgubljeni - uništili su biljku.

Zapamtite: vlaga u blizini limunovog grma treba biti stalno visoka! U blizini posipajte palete vlažnom ekspandiranom glinom, tresetom ili komadima sphagnuma. Stavite posebne posude s vodom. Pokrijte baterije vlažnim ručnikom ili pokrivačem. Kupite ovlaživač. Često koristite generator pare. Napravite bilo kakve pokrete, čak se razbijte u kolač, ali zrak bi trebao biti vlažan tijekom cijele godine!

Vijeće. Neki vrtlari čak uređuju mini tanjur bez vrha za limun. Soba će biti suha, a unutar takvog skloništa - vrlo ugodno u vlazi.

štetočina

Pored ljudi, mnogim štetočinama vrlo je cijenjen limun. Kod kuće rijetko započnu. No ljeti ponekad domaćini izvlače agrume za provjetravanje u vrt. Tamo ga čekaju svakakve gadne drugarice.

Znakovi. Na lišću se pojavljuju male rupe, koje se vremenom povećavaju u veličini i požute. Na donjoj strani tanjura možete primijetiti insekte ili sjajnu ljuskicu - to su također štetočine.

Što učiniti. Hitno prekrijte tlo gustom naftnom krpom, prilijepite filmom ili folijom. Zatim povucite limun na vodenim postupcima. Apsolutno se svi listovi i izdanci isperu otopinom sapuna za pranje rublja ili kalijevog bilja. U tekućinu možete dodati šaku finog pepela. Samo ne trljajte oštrice! Oštetit ćete ih. Temeljito isperite donju stranu, gdje se nalazi većina nepozvanih gostiju.

Ako je potrebno, postupak možete ponoviti nakon otprilike 5-8 dana. Ali ponekad to ne pomaže. Na primjer, bijelice ili kraste sa sapunastom vodom ne mogu se prevladati. Morate koristiti sistemske insekticide. Po mogućnosti s produženim trajanjem. Pa čak ni jake kemikalije nisu dovoljne u slučaju jednog tretmana. U svakom slučaju, pročitajte upute proizvođača. Pakiranje ukazuje na dozu i uvjete uporabe.

Vijeće. Pokušajte prodati bioinsekticide na prodaju. Potpuno su sigurni za odrasle, djecu i kućne ljubimce, što je u stanu vrlo važno. Samo budite sigurni da pravilno liječite lijek, jer u protivnom nećete čekati pozitivan učinak.

bolest

Limunske bolesti su toliko obimne i raznolike u znakovima da bi njihov opis trebao biti istaknut u zasebnom članku. Vlasnike bi trebali upozoriti neprirodni oblik lisnih ploča, pukotine u korteksu, izljev soka tamno smeđe boje i krajevi grana nijanse crvene cigle. Sve su to znakovi ozbiljnog oštećenja gljivica, bakterija i virusa. Usput, potonji se ne liječe.

Da biste izbjegli takve probleme, pažljivo pregledajte limun prije kupnje. Većina znakova vidljiva je golim okom. I ne vjerujte prodavačima koji tvrde da je „limun samo malo vruć“. Toplo je ispunjeno porazom svih biljaka u vašem domu.

Nakon što slijedite naše preporuke, više vas neće zanimati zašto lišće požuti na limunu. Što učiniti - Sad i sami možete savjetovati. Sigurno će vaše biljke biti vrlo zadovoljne kompetentnom njegom i sigurno neće požuteti.

Video: kako uzgajati limun kod kuće

Preporučujemo čitanje


Ostavite komentar

za slanje

avatar
wpDiscuz

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

štetočina

ljepota

popravci