Zašto avokado postaje crn i suh?

Izvana avokado izgleda poput jakog voća i trajne biljke. Čini se da se uspješno odupire bilo kakvim negativnim manifestacijama. Zapravo, ovo mišljenje nije sasvim točno.

Zašto avokado postaje crn i suh

Ispada da je avokado toliko nježan i sklon raznim promjenama ili bolestima da odmah reagira na vanjske podražaje činjenicom da počinje izblijediti, izgubiti privlačnost i čak može umrijeti. Može se samo zapitati zašto se to događa, jer se slijede sve upute za njegu, skrb je bila pristojna.

Suptilnosti pravilne njege

Avokado, ili, kako je dobio drugo ime - američki Perseus, biljka nije toliko mala, pa je često pogreška staviti je u mali lonac. Raste postepeno, korijenje postaje gužvo. Izvana je još uvijek neprimjetan, ali korijenski se sustav počinje deformirati, poput krune, a potom jedan po jedan lišće presuši i otpada. To se može spriječiti presađivanjem biljke u prostranu posudu na vrijeme.

Veliku ulogu igra mjesto koje je pravilno pronađeno u sobi za ovu biljku. Činjenica je da avokado voli prirodnu sunčevu svjetlost, tako da nedostatak rasvjete može imati bolan učinak na biljku. Sunčeve zrake bi trebale pasti na njega što je više moguće, inače će boja lišća biti dosadna, beživotna, svjetlina će nestati.

Temperatura u sobi u kojoj se nalazi avokado ne bi trebala biti jako hladna. Ali biljka ne podnosi previsoke temperature. Potrebna biljka i postotak vlage. Najugodnije je ako uzmete u obzir da je njegovo rodno mjesto tropska zona, gdje se povećava vlaga, lišće se nikada neće osušiti, već će, naprotiv, steći sočne svijetle boje. Da biste stvorili takve uvjete, morate staviti mahovinu u paletu - možete je kupiti u cvjećarnicama ili ekspandiranoj glini. Bit će potrebno osigurati da u tavi ima malo vode. Postupak poput prskanja vode po lišću i okolini također ima blagotvoran učinak na biljku.

Zalijevanje američkog Perseja je znanost. Biljci je potrebna vlaga samo ako je potrebno, ali zalijevanje treba biti umjereno, jer se tlo ne bi presušilo, ali previše vlage može nepovoljno utjecati na zdravlje biljke.

Kontrola bolesti

Avokado ima neprijatelje - male, ali vrlo ozbiljne štetočine. Prije svega - brašnasta plijesan. U stvari, to je gljiva koja, prodirejući kroz lišće, prekriva ih bjelkastim cvatom, vrlo podsjeća na plijesan. Donji listovi uzimaju prvi udarac. Počinju žutjeti, a zatim otpadaju. Ako se pojave novi listovi, oni poprimaju deformirani oblik. Uskoro stablo može umrijeti.

Najčešće, uzrok bolesti leži u nepravilnom zalijevanju, kada ostane previše vlage, ili vrlo malo. Stoga ne možete ostaviti biljku na otvorenom kada započne duga kišna sezona ili je temperatura zraka smanjena na 15 Celzijevih stupnjeva.

Biljke se brzo zaraze jedna od druge, pa ako je neko pronašao biljku koja ima znakove praškaste plijesni, mora je hitno izolirati.

Stručnjaci savjetuju borbu protiv bolesti na ovaj način:

  1. Uklonite lišće zahvaćeno gljivicom i po mogućnosti ih spali.
  2. Uklonite gornji sloj, zamjenjujući ga novim.
  3. Isprskajte deblo i lišće učinkovitim lijekom. Pomoću otopine mangana, senfa ili sode sapuna.

Nakon što izliječite biljku, morate provjeriti stanje lišća - bolest se može vratiti. Ako je racija nestala oko sebe, obično se više ne vraća.

Paučina grinja ili krasta može pogoditi biljku. Razmnožavaju se vrlo brzo, naseljavajući se na deblu i na lišću.Ako propustite hit parazita, biljka se može izgubiti u kratkom vremenu. Imajte na umu da je avokado počeo boljeti, moguće je po boji lišća: oni postaju žuti i nisu tako čvrsti, a zatim počinju otpadati.

Suhi zrak u sobi je posebno opasan u ovom razdoblju, jer se paraziti u tim uvjetima razmnožavaju lakše i brže. Stoga je nužno da, započinjući borbu s njima, zrak treba vlažiti.

Svaka biljka koja se nalazi pored zaražene može biti napadnuta krasta i krpelj, što znači da ih treba privremeno odnijeti iz prostorija na drugo mjesto. Infekcija se može dogoditi kroz zrak, često osoba koja brine o biljkama, nehotice prenosi opasne štetočine u svoje ruke ili alate za brigu o biljkama.

Da biste se riješili ovih parazita, trebat će vam:

  1. Protiv šuga - otopina sapuna. U prodavaonici hardvera trebali biste kupiti sapun od katrana, otopiti ga u vodi. Takvom sapunicom povremeno obrišite listove krpom od pamučnih vlakana.
  2. Avermekatini će pomoći protiv paukove grinje. Actophyte ili vermitek ima učinkovit učinak.

Međutim, štetočine nisu uvijek krive za to što lišće otpada. Ako se počnu kvariti na dnu avokada, korijen će vjerojatno istrunuti ili je tlo previše vlažno. U ovom slučaju, lišće počinje crniti, formiraju se plakovi. Ako se razlog krije u previše intenzivnom zalijevanju, u budućnosti više ne treba toliko zalijevati. Ili će biti potrebno stvoriti uvjete za biljku koja nema tako visoku vlažnost.

Kada se gornji listovi propadnu, to znači da nema dovoljno persea američke vlage, zrak je previše suh, a zalijevanje nedovoljno. Događa se da zalijevanje odgovara normi, a vrh biljke postaje žut, lišće otpada. Dakle, ipak, zalijevanje će zahtijevati intenzivnije. Tijekom ovog postupka potrebno je vlaženje ne samo tla, već svih dijelova biljke - prtljažnika i lišća. Prostor u kojem raste avokado treba prozračiti, pogotovo ako je vrijeme vlažno, ali ne smije ga se ostaviti na propuhu, jer biljka ne podnosi protoke vjetra i temperaturne razlike. Najlakši način da se riješi biljka od suhoće je staviti spremnik vode u blizini.

Suhoća može biti uzrokovana nepravilno odabranim gnojivima. Velika količina kemije može oštetiti korijenje, tako da je bolje odabrati gnojiva s prirodnim sastojcima.

Preporučujemo čitanje


Ostavite komentar

za slanje

avatar
wpDiscuz

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

štetočina

ljepota

popravci