Hrana koja uzrokuje karijes

Zubi izgledaju vrlo izdržljivo. U stanju su sjeckati mrkvu, pa čak i nasjeckati školjku malog oraha. Ali tvrda caklina skriva meka, ranjiva tkiva. U kršenju gornjeg sloja, osoba ne osjeća uvijek bol, dolazi kada proces ide daleko. Ako ne posjetite stomatologa na vrijeme i ne stavite pečat, upala može početi i zub će se morati ukloniti. Neki proizvodi mogu ubrzati proces uništavanja cakline.

Hrana koja uzrokuje karijes

Jedite ili apstinirajte

Postoji nekoliko razloga za pojavu karijesa:

  • sastav vode s niskim sadržajem fluora;
  • genetska predispozicija;
  • zdravstveni problemi žene tijekom trudnoće;
  • nedostatak ili nedovoljna razina osobne higijene;
  • mala količina voća i povrća u prehrani;
  • zlouporaba proizvoda koji sadrže saharozu.

Na neke od njih nemoguće je utjecati, ali osoba može promijeniti druge čimbenike smanjujući rizik od uništenja cakline zuba nekoliko puta. Glavna točka koja je podvrgnuta svima je dijeta. Sastavljen je popis proizvoda koji provociraju razvoj karijesa.

bomboni
Konditorski proizvodi i slatkiši s visokim udjelom šećera. Čini se paradoksalno, ali šećer kada se razgradi daje kiselinu koja omekšava caklinu. Za nekoliko sati postaje posebno ranjiva. Ako postoji stalna žudnja za slatkišima, trebali biste biti oprezni. Tijelu vjerojatno nedostaje kalcija.

Kava i sol
Kava i sol neizravno utječu na zdravlje zuba. Ne dozvoljavaju tijelu da u potpunosti apsorbira minerale i vitamine.

Meka, suha ili ljepljiva hrana
Meka, suha ili ljepljiva hrana ostavlja mikročestice na površini zuba koji uzrokuju propadanje. Otuda neugodan miris i upala desni što dovodi do gubitka zuba.

Gazirana pića
Slatka gazirana pića agresivna su na površini zuba. Ne bi se trebali potpuno isključiti iz prehrane. Djeca žele probati šumeći napitak i ne vrijedi ih lišiti. Jednostavno možete minimalizirati kontakt s tekućinom nudeći koktel slamku.

Citrusni sokovi
Sokovi od citrusa vrlo su korisni, ali u djelovanju podsjećaju na sodu. Jedno načelo - slama za koktele.

Ispada da među proizvodima ima malo agresora. Njihov učinak neutralizira se higijenom.

Važno je: odmah nakon jela, pranje zuba se ne preporučuje, caklina je u omekšanom stanju i lako je oštetiti. Bolje je jednostavno isprati usta vodom ili posebnom tekućinom s biljnim ekstraktima.

Nakon ljepljivih prstenova kafe ili ostakljenih kukuruza, možete pojesti jabuku. Neće očistiti zube i razmake između njih, ali u procesu žvakanja meso će mehanički ukloniti prianjajuće čestice i osvježiti dah.

Očuvanje ljepote osmijeha lako je u bilo kojoj dobi, ako se brinete o stanju zuba iz mladosti i ne umnožavate čimbenike rizika za caklinu.

Video: odakle dolazi karijes?

Preporučujemo čitanje


Ostavite komentar

za slanje

avatar
wpDiscuz

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

štetočina

ljepota

popravci