Mogu li piti vodu nakon treninga?

Voda je izvor života, koliko god patetično zvučalo. Bez njega život na zemlji jednostavno ne može postojati. Ovo je aksiom koji apsolutno ne zahtijeva nikakve dokaze. Poznato je da kod značajnih tjelesnih napora nastaje neodoljiv osjećaj žeđi. Osoba nakon bavljenja sportom jednostavno želi piti. Činjenica da ne biste trebali jesti hranu dva sata prije i nakon nastave poznata je već odavno. Bilo koji trener će to reći. Ali što je s vodom? Je li moguće piti ga u dovoljno velikim količinama nakon što se dogodio ozbiljan fizički napor?

Mogu li piti vodu nakon treninga?

Ovo pitanje toliko zabrinjava znanstvene umove i stručnjake sportske medicine da rasprave nisu prestale sve do danas. Mišljenja su podijeljena dijametralno oprečno. Neki kažu da u tome nema ništa loše, dok se drugi suprotstavljaju kategoričkoj zabrani. Njihovi argumenti svode se na činjenicu da srce neće moći izdržati tako ogromna opterećenja. Zagovornici upotrebe tekućina tvrde da je izuzetno važno nadopuniti vodenu ravnotežu.

O ovom pitanju ne postoji nedvosmisleno mišljenje, a ovo pitanje biste trebali temeljito razumjeti, odvagajući i detaljno analizirajući sve prednosti i nedostatke povezane s ovom okolnošću.

Vratite vodenu ravnotežu nakon završetka vježbanja

Prije svega, morate utvrditi treba li tijelo doista nadopuniti tekućinu nakon intenzivnog fizičkog napora. Utvrđeno je da tijekom dvosatnog treninga tijelo može izgubiti oko tri litre tekućine. Zagrijano odijelo u kojem se održava nastava također ostavlja određeni trag na ovome. Neki ispitanici, paralelno s razredima, uzimaju lijekove s izraženim diuretičkim učinkom. U ovom slučaju, gubitak tekućine u tijelu može biti još značajniji. U nekim slučajevima čak može doći do kritične točke.

Treba napomenuti da se takvo uskraćivanje tekućine u tijelu provodi isključivo dobrovoljno. Ta okolnost može negativno utjecati na stanje tijela u cjelini. S intenzivnim fizičkim naporom u tijelu dolazi do niza fizioloških promjena:

  • Dolazi do povećanja tjelesne temperature.
  • Hiperhidroza postaje izražena.
  • Primjećuju se određene promjene u procesima termoregulacije.

Kao rezultat toga, može se primijetiti stanje u kojem se indeksi viskoznosti krvi značajno povećavaju. To će sigurno dovesti do mogućnosti zatajivanja, hipotenzije i tromboembolijskih komplikacija. Osim toga, ova situacija može pridonijeti stvaranju kalkula u bubrezima, pojavi drugih patoloških pojava.

Zaključak sam za sebe sugerira da se voda nakon intenzivnih fizičkih napora mora piti bez prestanka kako bi se ponovno uspostavila vodena ravnoteža. Pitanje je samo koliko se potroši voda.

Koliko vode se može konzumirati?

U jednom trenutku želudac nije u stanju apsorbirati više od jedne litre vode. Ali to ne znači da je upravo takav volumen vode moguće popiti u jednom gutljaju nakon završetka lekcije. Pohlepa u tom pogledu nije najbolji savjetnik i pomoćnik. Potrebna je izmjerena potrošnja vode u malim obrocima. To je potrebno kako ne bi preopteretili tijelo. Već je prilično umoran nakon napornih fizičkih aktivnosti i zahtijeva odmor.

Pojedinačna doza tekućine ne smije prelaziti 150-200 ml.Istodobna upotreba velike količine vode stvorit će dodatno opterećenje za srčani mišić. Tekućina razrjeđuje krv, smanjuje se njen viskozitet i, prema tome, rad srca se pojačava u vezi s promjenom reoloških parametara krvi.

Interval kada uzimate male porcije vode je četvrt sata. Pije vodu dok se vodna ravnoteža ne obnovi u potpunosti. Tako se događa da žeđ nakon vježbanja nije jaka. To se posebno često primjećuje u hladnom vremenu. Uprkos tome, piće je i dalje potrebno. Gubici vode moraju se u potpunosti nadoknaditi. Poznato je da se voda pod opterećenjem gubi u približno istim količinama i ne ovisi o vremenskim uvjetima.

Koja je voda poželjnija?

Voda nakon treninga
Pijenje slatke sode neće u potpunosti ugasiti vašu žeđ. S takvim proizvodom nemoguće je postići željeni učinak. Osim toga, zaslađena gazirana pića čine više štete tijelu nego koristi. Mineralna voda bit će najidealnija opcija za nadopunu potrebne količine tekućine. Još bolje ako je bez plina. Dopuštene su male količine posebnih sportskih pića. Osim potrebne tjelesne tekućine sadrže dovoljnu količinu elektrolita.

Naravno, ni u kojem slučaju ne smijete konzumirati hladnu vodu. Ta se zabrana temelji na znanstvenom opravdanju. Pijenje ledene vode može uzrokovati refleksni grč srčanih žila. Ne smijemo zaboraviti da je želudac vrlo blizu glavnom „motoru“ našeg tijela.

Srčani mišić kada pijete hladnu vodu pod velikim je stresom. Takva se voda smije piti ne ranije od dva sata nakon značajnog fizičkog napora.

Rezultat svega što je rečeno može biti tvrdnja da vodu nakon fizičkih vježbi treba nužno koristiti. Neki protivnici sumnjaju u ovu tvrdnju, ali ona je uzrokovana samo onim negativnim posljedicama koje su povezane s istodobnom uporabom velikih količina vode.

Racionalan pristup ovom pitanju neće donijeti štetu. Naprotiv, vagon i mala kolica bit će od koristi. Čista voda koja ima sobnu temperaturu u malim količinama pružit će samo koristi. Od toga neće biti nikakve štete, ali sasvim je moguće postići racionalno nadoknađivanje tekućine izgubljene tijekom vježbanja.

Glavni zadatak je ispravna organizacija režima pijenja nakon vježbanja. To će osigurati postizanje izvrsnog zdravlja i nadopunjavanje prije nadolazećih časova.

Zabrana pijenja vode nakon vježbanja nije ništa više od mita. Ta je izjava potekla od onih koji su se intenzivno bavili oblikovanjem. Vjerovali su da je za učinkovito mršavljenje potrebno ukloniti višak vode iz tijela. Pitam se odakle su to uzeli? Nije tajna da je u ljudskom tijelu 80% vode. Sve biokemijske reakcije koje se odvijaju u složenom biološkom sustavu odvijaju se samo u otopljenom obliku. Odakle dolazi višak vode u tijelu? Naprotiv, treba mu koliko i zrak.

Druga stvar je ako se voda konzumira prekomjerno, u količinama koje tijelu jednostavno ne trebaju. Treba postojati razuman pristup svemu, uključujući i upotrebu vode.

Video: mogu li piti vodu na treningu?

Preporučujemo čitanje


Ostavite komentar

za slanje

avatar
wpDiscuz

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

štetočina

ljepota

popravci