Mogu li dobiti juhu od gljiva tijekom dojenja?

Pravilna prehrana majke garancija je da će dojenjem dijete dobiti hranjivu hranu za razvoj i zasićenost. S obzirom na izravnu ovisnost novorođenčeta o njegovoj majci, žena mora točno znati koji su proizvodi korisni, beskorisni ili sposobni naštetiti. Europski liječnici preporučuju konzumiranje juha tijekom dojenja, ali budući da svaka domaćica ovo jelo priprema drugačije, neke bi recepte trebalo detaljnije ispitati.

Gljiva juha dok dojite

Da biste saznali postoji li korist od gljiva za majku i dijete, vrijedno je detaljno razmotriti sastav biljke:

struktura

Njihov je sastav zaista jedinstven. Većina proizvoda je voda, što je 90% svih uključenja. Ostalo su enzimi i vitamini A, B, C, D, PP. Od krutih čestica proteini zauzimaju 70%, što gljive čini vegetarijancima. Bogat vitamin sastav može se izjednačiti s jetrom i kvascima, ali njihova vrijednost značajno se smanjuje temperaturom.

Količina minerala je beznačajna, ali zasićenje tijela kalijem, fosforom i željezom sasvim je moguće. U malim količinama gljive sadrže jod, bakar, magnezij, cink i kalcij. Znanstvene studije potvrdile su da neke gljive sadrže lenitan, vrijednu tvar koja je dobar profilaktički lijek protiv raka, a također čini tijelo otpornim na virus imunodeficijencije. Kako bi se spriječio rak dojke kod žena, preporučuje se uključivanje šampinjona u prehranu. Sadrže tvari koje inhibiraju enzime koji proizvode estrogen. Proizvod se može klasificirati kao dijetalni, što je također važno.

Je li juha od gljiva prihvatljiva za vrijeme dojenja

Slaveni često pripremaju prve tečajeve, obično su to tradicionalni recepti ukrajinske i ruske kuhinje. Prije toga, žena je jela svoju uobičajenu hranu, pogotovo ne razmišljajući o nijansama, a onda se s pojavom dugo očekivane bebe pravila mijenjaju.

S obzirom da su gljive teško probavljiv proizvod, žene se boje da ih uključe u svoju prehranu u tako presudnom trenutku u svom životu. Liječnici mogu odagnati mitove, slušajući preporuke kojih nećete morati globalno mijenjati svoju prehranu:

 1. Gljive ne treba potpuno isključiti iz prehrane. Mala količina kvalitetnog proizvoda koju jede majka nije sposobna naštetiti djetetu. Važno je obratiti pažnju na izgled proizvoda, a ne koristiti gljive sumnjivog podrijetla.
 2. U kvalitetu ne treba sumnjati. To mogu biti certificirane gljive koje se uzgajaju na farmama gljiva ili ih sakuplja profesionalni berač gljiva na ekološki čistim mjestima. Svojstvo gljiva kao spužve da apsorbira ispušne plinove i toksine iz atmosfere eliminira potrošnju biljaka prikupljenih u gradu ili na periferiji cesta.
 3. Gljive se mogu kuhati, ali nježno je da žena koja doji jede slane ili kisele.
 4. Treba konzumirati samo svježu juhu.

Važno! Gljive su otrovne. Ako barem jedan otrovni primjerak uđe u posudu, to može dovesti do trovanja ne samo majke, već i novorođenčeta. Kada postoje znakovi mučnine, povraćanja, probavne smetnje, nemojte se pouzdati u svoju snagu. Odgoda i samo-lijek mogu završiti neuspjehom. Hitno je pozvati tim liječnika.

Mama treba pažljivo pristupiti korištenju juhe od gljiva.Mora se zapamtiti da je sve dobro umjereno, a prve porcije konzumiranih jela trebaju biti malene kako ne bi izazvale nelagodu u tijelu djeteta. Nakon prvog unosa takve hrane potrebno je pažljivo pratiti stanje djeteta, isključiti sve moguće crijevne reakcije i osipe na koži. Nakon nekog vremena, možete pokušati jesti juhu čak i malo povećavajući porciju.

Liječnici se ne fokusiraju na zabranu juhe od gljiva, već je bolje dati prednost umjetno uzgojenim sortama, gljivama i šampinjonima. Količina ostalih biljnih vrsta preporučuje se uključiti u malim omjerima. Trenutačno je teško upoznati supermarket, na policama na kojem se gljive ne isticu, stoga ne bi trebalo biti problema s osiguravanjem stola ovim proizvodom. Kad god je to moguće, poželjno je jesti sušene gljive. Lakše su probavljive i okus juhe postaje izraženiji.

Gljive se ne mogu nazvati neophodnim prehrambenim proizvodom, ali ne govorimo o njihovom stalnom, svakodnevnom uključivanju u prehranu. U slučaju da su gljive čest gost na stolu domaćice, morate znati zašto bi dojilja trebala smanjiti svoju prehranu na minimum:

 1. Gljive sadrže puno proteina, stoga se na njihovu probavu troši više energije, dok je količina hranjivih tvari koja ulaze u tijelo minimalna.
 2. Chitin, koji je dio biljke, nije probavljen, on daje osjećaj težine.
 3. Pomoću mikropora biljka apsorbira svu prljavštinu okolne atmosfere.
 4. Nepravilno pripremljena gljiva ili nasumično ubrana lažna gljiva mogu dovesti do trovanja.
 5. Gljivice mogu izazvati stvaranje plinova, jer mogu izazvati fermentaciju u crijevima.
 6. Prezrele gljive ili gljive pod utjecajem glista mogu uzrokovati probavne smetnje.

Preporuke za sigurnu upotrebu

Koju god odluku majka donese, odgovorna je za dobrobit i zdravlje svog djeteta. Ako nema sumnje u kvalitetu proizvoda, za pozitivan ishod morate se pridržavati sljedećih pravila:

Je li moguće juha od gljiva dojiljama

 1. Gljive se kuhaju u slanoj vodi, dvaput se promijene nakon vrenja. Ova jednostavna manipulacija pomoći će smanjenju količine otrovnih tvari i štetnih sastojaka.
 2. Prije nego što odlučite koristiti omiljeni proizvod, preporučuje se pričekati dok dijete navrši 6 mjeseci života.
 3. Prva porcija ne bi trebala sadržavati puno gljiva. Dovoljno je ograničiti se na 4 mala komada i juhu (100 g). Najbolje vrijeme za početak predstavljanja novog proizvoda je jutro, ali još bolje ako mamin želudac nije prazan.
 4. Barem dva dana nastavlja se praćenje stanja djeteta i to bi trebalo biti temeljitije. Poremećaj probavnog sustava, alergijska reakcija, nagon za povraćanjem, blijedost, slabost, groznica, nervoza - zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć.
 5. Gljive ne bi trebale postati proizvod koji se stalno konzumira.
 6. Svaka sljedeća upotreba juhe zahtijeva bebu jednaku pažnju kao i nakon prvog posluživanja. Morate razmisliti vrijedi li gastronomska sofisticiranost takvih živčanih šokova, jer rezultat može biti trovanje, djelomični ili potpuni zatajenje bubrega, jetre, kao i alergijski simptomi.
 7. Da biste dobili barem neku korist, ne preporučuje se prženje gljiva prije dodavanja u juhu. Kako ne bi došlo do nadutosti crijeva, sirovo povrće se ne poslužuje u juhu.

Zaključno, možemo zaključiti da je upotrebu poslastica bolje odgoditi do djetetove samohrane.

Video: Francuski recept za krem ​​juhu od šampinjona

Preporučujemo čitanje


Ostavite komentar

za slanje

avatar
wpDiscuz

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

štetočina

ljepota

popravci