Mogu li se kukuruzni štapići davati djeci?

Za mnoge su kukuruzni štapići i dalje popularni i jedna od najukusnijih poslastica. Problem je što je proizvod zasićen ogromnom količinom štetnih tvari i svih vrsta konzervansa. Iz tog razloga se ne preporučuju osvježenja za malu djecu. Štapići mogu izazvati ozbiljno trovanje, manifestaciju alergija, proljeva i drugih patologija povezanih s gastrointestinalnim traktom. Sve ćemo razumjeti detaljnije.

Je li moguće djeci kukuruzne štapiće

Od čega su napravljeni kukuruzni štapići

 1. Za kuhanje svima omiljene poslastice koriste se sol i kukuruzne koštice. Sama zrna su od velike koristi djeci i odraslima. Sastav sadrži važne mineralne spojeve i mnogo vitamina. Sustavno jedenje kukuruza jača imunološki sustav. Povišava se ton cijelog organizma.
 2. Kukuruzne žitarice normaliziraju rad cijelog probavnog trakta, uklanjaju višak žuči i očiste tijelo od štetnih spojeva. Međutim, nakon obrade kulture gubi gotovo sve korisne osobine. Rezultat je daleko od korisnog proizvoda bez ukusa i s velikom količinom škroba.
 3. Osim toga, u proizvodnji kukuruznog brašna prerada sirovina i sanitarni standardi sve se više narušavaju. Kvaliteta kukuruznih štapića je loša. Pripremaju se u industrijskoj mjeri od drugorazrednih sirovina. Konzervansi itd. Dodaju se radi poboljšanja okusa.
 4. Da biste dobili stvarno ukusne štapiće, u sastav se unose i štetne komponente u obliku saharoze, boja, biljnog ulja i raznih kemikalija. Kao rezultat toga, poslastica postaje daleko neisplativa i visoko kalorična. A poslastica je teško probavljiva. Ona narušava probavni trakt, pridonoseći stvaranju plinova, nadimanju i zatvoru.
 5. Zbog velike koncentracije boja i svih vrsta okusa, dijete počinje razvijati alergiju. Na pozadini visokog kaloričnog sadržaja pojavljuju se problemi s prekomjernom težinom. Štapići sadrže brze ugljikohidrate koji momentalno zasićuju tijelo energijom. Također, zajedno s tim, značajno se povećava razina šećera u krvi.

Šteta od kukuruznih štapića

 1. Ne zaboravite da proizvođači u proizvodnji takve poslastice ne koriste žitarice, već brašno. U najnovijem proizvodu nema ništa korisno. Tijekom toplinske obrade, vrijedni spojevi se uništavaju. Takve se tvari pretvaraju u škrob.
 2. Zbog visokog kaloričnog sadržaja, liječenje je zabranjeno u bolesnika sa sklonošću pretilosti i dijabetesa. Pogrešno je vjerovanje da su u štapićima prisutna vlakna, koja su sposobna očistiti tijelo od šljake i toksičnih spojeva.
 3. A poslastica koja ulazi u želudac se potpuno rastvara. Nasuprot tomu dolazi do usporavanja uklanjanja štetnih spojeva iz tkiva. Kao rezultat toga, dolazi do trovanja tijela. Osim toga, osvježenja doprinose jakom nadimanju i nadimanju.
 4. Stručnjaci ne preporučuju nuditi proizvod maloj djeci mlađoj od jedne godine. Također je vrijedno isključiti štapiće iz prehrane trudnica i dojilja. Čitav popis štetnih tvari može štetno djelovati na čovjekovo stanje. Također, djeca često imaju alergijsku reakciju.
 5. Kada birate dobrote, dajte prednost štapićima u šećeru u prahu. Većina proizvođača zamjenjuje ga zaslađivačem. To se radi kako bi se uštedjelo. Takav proizvod bit će nesiguran za tijelo i čak toksičan. Također, poslastica sadrži kukuruzno brašno, koje usporava probavni proces.
 6. Često jedenje štapića negativno utječe na stanje zuba.Karijes se počinje razvijati. Stoga je liječenje štetno ne samo za djecu, već i za odrasle. Također, masnoća je kontraindicirana kod peptičkog ulkusa i gastritisa, koji se javljaju u akutnoj fazi.

Kada djeci mogu dati kukuruzne štapiće?

 1. Ako dijete zaista želi probati poslasticu, pažljivo proučite sastav i ne dopustite mu da prejeda. Osim toga, takvu poslasticu je bolje uključiti u prehranu od 3 godine života. Tako ćete izbjeći razvoj većine negativnih reakcija.
 2. Prilikom odabira preporučuje se uzimanje najprirodnijih štapića bez sadržaja bilo kakvih aditiva. Štetne komponente samo će povećati šansu za alergije. Prvi put se daje samo jedan štapić. Zatim pratite reakciju djetetovog tijela. Obrok se može s vremenom povećavati.

Kukuruzni štapići se ne mogu pripisati korisnim proizvodima koji moraju biti uključeni u dječji izbornik. Ako je moguće, zaštitite svoje dijete od konzumiranja takvih poslastica. U svakom slučaju, ne donose nikakve zdravstvene koristi.

Video: kukuruzni štapići: šteta ili korist?

Preporučujemo čitanje


Ostavite komentar

za slanje

avatar
wpDiscuz

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

štetočina

ljepota

popravci