Može li se djeci dati štapići od rakova?

Mnogi znaju da ovaj proizvod uopće nije napravljen od mesa rakova. Ipak, potrošači su se zaljubili u štapiće zbog dugog roka trajanja, okusa i brzine pripreme. Starija generacija ih koristi bez straha, ali što je s djecom? Roditelji iz prve ruke znaju koliko pažljivo trebaju odabrati izbornik za svoje dijete. Mnogi proizvodi doprinose razvoju teške alergijske reakcije. S palicama od rakova treba biti maksimalno oprezan. Ali, prvo stvari.

Mogu li se djeci dati štapići od rakova

Značajke izrade štapića od rakova

 1. Proizvod se dobiva preradom mljevene ribe, točnije njegovih ostataka. Okus i pigmentacija postižu se posebnim okusima i bojama za hranu. U štapiće se unose i aditivi koji povećavaju vrijeme izloženosti. S obzirom na ovu pozadinu, teško je prosuditi korisnost proizvoda.
 2. Osnova su ostaci sulimi dijelova krila. Međutim, stvarni otpad koriste samo vjerni proizvođači. Svi ostali čine štapove na umjetnim nadomjescima. Ova značajka proizvodnje lišava proizvod njegovih potencijalnih koristi, posebno za mlađu generaciju.
 3. Mi idemo dalje. Rakovi se čuvaju dulje vrijeme, što je neuobičajeno za riblji proizvod. Konzervacija se može postići samo unošenjem konzervansa ili proizvodom proizvoda samo iz nadomjestaka (potpuno bez prirodnih tvari).
 4. Provedeno je puno pregleda tijekom kojih su dokazali štetu sirovina i odsutnost pravog mesa od rakova u sastavu. Umjesto toga, štapići su napravljeni od škroba, pojačivača ukusa, sintetskih dodataka, ribljeg otpada ili zamjena za otpad, boja, soli.
 5. Meso od rakova vrlo je skupo, za 1 kg. tražeći oko 3.500 rubalja. Stoga u štapićima ova delicija izostaje. Na naličju pakiranja, proizvođači sastavljaju popis dolaznih komponenti, uključujući mnoge tvari s oznakom “E” (120, 160, 171, 450, itd.). U razvijenim zemljama su ovi aditivi već davno zabranjeni, ali ne u širokoj našoj domovini i susjednim državama.

Uvođenje rakova štapića u prehranu djece

 1. Imajte na umu da je upoznavanje s dječjim izbornikom moguće kada dijete napuni 5 godina. Probavni je sustav prilagođen, dakle, nosit će se s obradom i probavljivošću. U procesu hranjenja djeteta pratite reakciju njegovog tijela, počnite s malim obrocima.
 2. Ako se odlučite kupiti proizvod za djecu, nemojte uzimati najjeftinije štapove koji se mogu naći na policama. Stvorene su isključivo od zamjena za riblje otpadne i škrobne tvari.
 3. Rakovi štapiće imaju određene zabrane unosa, uključujući netoleranciju na bijele vrste ribe, alergiju na proteine ​​ribe, soju i plodove mora. Također, ovim proizvodom ne liječite djecu s kroničnim gastrointestinalnim patologijama.
 4. Ako tijelo ne daje negativnu reakciju, postepeno povećavajte posluživanje. Kuhajte salate, grickalice i druge dobrote sa štapićima. Štapići jako dobro idu uz konzervirani kukuruz, svježe povrće, kiselo vrhnje, majonezu, kuhana jaja, krumpir, kupus itd.
 5. Na Internetu postoji mnogo recepata za salatu od rakova, koje se nadopunjuju kriškama naranče ili jabuke. Ali samo salate nisu ograničene na hranu za bebe. Iskusne hostese pripremaju hladne juhe, glavna jela, peciva punjena sirom i zelenilom na njihovoj osnovi.

Opasnost od rakova štapića za djetetovo tijelo

Opasnost od rakova štapića za djetetovo tijelo

 1. Danas postoji mnogo proizvođača koji se žele probiti u lidere i prodavati proizvode jeftinije od konkurenata. U skladu s tim, kvaliteta pati. Ne oslanjajte se na jeftinost, pažljivo pročitajte sastav i odaberite najmanje od svega zla.
 2. Iznad smo detaljno opisali od čega se sastoji ovo jelo. Prirodni sastojci ne dolaze u obzir. Glavne tvari su konzervansi i stabilizatori koji su u civiliziranim zemljama zabranjeni. Oni provociraju aktivnost slobodnih radikala i (u velikim količinama) dovode do razvoja raka.
 3. Posebno su pogođeni probavni i mokraćni sustav. Ta tijela preuzimaju čitav teret obrade i filtriranja štetnih spojeva. Kemija uključena u sastav štapića izaziva jaku intoksikaciju, posebno za tijelo beba. Naravno, to je nekvalitetni proizvod.
 4. Opasnost od uboda je loše rukovanje komponentama koje čine sastav. Ako se naruše uvjeti proizvodnje, transporta, skladištenja, najvjerojatnije će se u proizvod uvesti patogene bakterije. Kada uđe u ljudsko tijelo, oni utječu na sve sustave, uzrokujući trovanje.

Izbor štapića od rakova za djecu

Ako vas ni gore navedeni argumenti nisu natjerali da se predomislite, onda odgovorno pristupite odabiru proizvoda.

 1. Tege za vaganje treba odbaciti, dajući prednost proizvodu u vakum paketu. Ne zaboravite na proučavanje sastava i trajanja izloženosti.
 2. Ne kupujte proizvode sa ledom. To ukazuje na kršenje sigurnosti, opetovano odmrzavanje i opetovano zamrzavanje. Takvi štapići nikada neće biti korisni, posebno za dijete.
 3. Dajte prednost ravnomjerno slikama. Dobri štapići od rakova izgledaju privlačno, sjajno, poznati po sočnosti.
 4. Treba se suzdržati od stjecanja štapića previše svijetle pigmentacije. To znači da se unosi puno boja. Također pročitajte sastav, oko 30% treba dati surimi.

Opisali smo potencijalnu opasnost proizvoda za djetetovo tijelo. Unatoč ozbiljnim argumentima protiv štapića od rakova, mnogi roditelji i dalje žele liječiti dijete ukusnim prilogom. U tom slučaju započnite uvod u izborniku s 5 godina. Odaberite svoj proizvod pažljivo kako biste izbjegli posljedice.

Video: od čega se izrađuju štapići od rakova

Preporučujemo čitanje


Ostavite komentar

za slanje

avatar
wpDiscuz

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

štetočina

ljepota

popravci