Mogu li se trudnice cijepiti?

Pitanje sigurnosti cijepljenja važno je za mnoge općenito, a posebno tijekom trudnoće. To nije slučajno, jer buduća majka donosi odgovornu odluku, koja može utjecati i na sebe i na nerođeno dijete. Tako se mama pita što će dobiti nakon cijepljenja - povećani i jači imunitet ili nepoželjne posljedice po zdravlje.

Mogu li se trudnice cijepiti?

Vjerojatno bi liječnik ovdje trebao biti sudac. Posjedujući dovoljno znanja iz područja medicine, moći će sa sigurnošću utvrditi stvarnu prijetnju zaraze zaraznom bolešću za određenu ženu te će odlučiti o potrebi cijepljenja ili odbijanja istih.

Sigurno cijepljenje

Pitanje se često postavlja uz rub jer neke žene doista smatraju cijepljenje opasnim u svojoj biti i ne isključuju mogućnost da mogu nanijeti štetu sebi i tijelu nerođenog djeteta. Ali, ako ovom pitanju pristupimo detaljnije, nehotice se moramo skloniti ideji da je takva prosudba najvjerojatnije daleke prirode. Uglavnom su to samo teoretske pretpostavke, koje nisu potkrepljene nikakvim činjeničnim argumentima.

Druga je točka nedovoljna procjena mogućnosti zarazne bolesti. Ne trebate sumnjati ni u potrebu cijepljenja u sljedećim slučajevima:

 1. Ako je mogućnost dobivanja bilo kakve zarazne bolesti prisutna s velikim stupnjem vjerojatnosti (na primjer, ako žena radi u trgovini ili banci, gdje uvijek ima puno ljudi).
 2. Potencijalna zarazna bolest prijeti zdravlju fetusa ili same žene.
 3. Vakcinacija je povezana s minimalnim rizikom ili je potpuno odsutna.

Iz tih se stajališta razmatra pitanje preporučljivosti cijepljenja tijekom trudnoće od strane liječnika. Čak toplo preporučuju cijepljenje ako je trudnica u potencijalnom riziku. Buduća majka ne bi trebala slušati savjete prijatelja i osoba "kompetentnih" u svim stvarima, već preporuke liječnika. Treba napraviti ozbiljnu analizu i donijeti odluku o onome što je važnije, zdravlju nerođenog djeteta ili nerazumnom strahu o mogućim posljedicama.

Potrebno je ne padati u ambicije, već taj postupak uzimati mirno. Ako slijedite liječnički savjet, tada će se beba unutar maternice normalno razvijati i ništa mu neće prijetiti. Još jedan argument u korist potrebe za odbacivanjem svih strahova jest da se sva cijepljenja provode u strogom skladu s utvrđenim pravilima. Osmišljeni su tako da minimiziraju sve moguće negativne posljedice.

Čovječanstvo je tijekom svog života upoznato s velikim brojem epidemija, tijekom kojih je samo ogroman broj ljudi izgubio život. Vakcine su razvijene protiv ove pojave. Oni su predstavljeni lijekovima koji sadrže žive ili oslabljene (inaktivirane) mikrobe. Način na koji se unose u tijelo naziva se cijepljenjem, jednostavnijim cijepljenjem. Kao rezultat toga, tijelo razvija imunitet u skladu s tipom primijenjenog cjepiva.

Načini primjene cjepiva

Za svaki lijek razvijena je upute u skladu s kojima cjepivo treba uvesti u tijelo. Lijek može pasti u tijelo na sljedeće načine:

 1. Intramuskularna injekcija Na taj se način, na primjer, primjenjuje cjepivo protiv gripe ili DTP koji štiti od difterije, protiv kašlja protiv tetu i tetanusa (kombinirano cjepivo).
 2. Subkutana primjena. Cjepivo se ubrizgava u deltoidni mišić ili podlakticu. Dakle, BCG cjepivo se uvodi protiv tuberkuloze.
 3. Kapi kroz nos (intranazalni put primjene). Na sličan način cjepivo protiv ospica i rubeole ulazi u tijelo.
 4. Kroz usta. Lijek kapi na jezik. Tako se cijepe protiv polio.

Vrste cjepiva

Na temelju toga imunobiološke pripravke možemo podijeliti u 4 skupine:

 • Živa cjepiva.
 • Neaktivirana cjepiva.
 • Tetanusa.
 • Molekularni (biosintetski) lijek.

Ovisno o načinu pripreme, pripravci se otpuštaju u sljedećim oblicima:

 • korpuskularni tip - takva cjepiva u svom sastavu sadrže jedan patogen;
 • tip komponente - sadrže samo antigen;
 • rekombinantnog tipa - dobivaju se metodom uvođenja antigena u stanicu drugog mikroorganizma;

Također su cjepiva monovalentna, dizajnirana samo za jednu vrstu patogena i polivalentna, koja su stvorena da zaštite od više vrsta patogena istovremeno.

Ključne preporuke cjepiva

Bez obzira u kojoj se fazi trudnoće nalazi određena žena, liječnik joj mora reći o određenim pravilima kojih se mora strogo pridržavati prilikom cijepljenja. Ovo će pomoći budućoj majci da donese ispravnu odluku o potrebi ponašanja u cijepljenju. Ali niko neće prisiljavati ženu na to. Ona može odbiti cijepljenje. Ova je mogućnost utvrđena na zakonodavnoj razini.

Ključne preporuke za trudna cjepiva

 1. Za vrijeme trudnoće zabranjeno je cijepiti ženu živim cjepivima. Takvi lijekovi uključuju, na primjer, cjepivo protiv tuberkuloze. Postoji mišljenje da postoji određeni rizik od prenošenja živog, čak i ako je oslabljen patogen, na fetus. Ali to je samo na razini mišljenja. Ne postoje objektivni dokazi o ovoj ocjeni. Takvi slučajevi u praksi nisu poznati.
 2. Cijepljenje tijekom prvog tromjesečja trudnoće nije dopušteno. To je zbog činjenice da se upravo u ovom trenutku događa nukleacija i formiranje svih vitalnih sustava tijela. Nitko nije svjestan opsega mogućeg učinka primijenjenog cjepiva na ovaj postupak. Još ne mogu dati odgovor na to pitanje i medicinski radnici. Čak i ako takva opasnost postoji samo u teoretskom pogledu, bolje je ne riskirati i jamčiti se da ćete se osigurati od te potencijalne opasnosti.
 3. Događa se da je žena bila cijepljena s jednim ili drugim lijekom, ali nije znala što se zove trudnoća, san ili duh. U ovom slučaju treba je upozoriti na moguću pojavu posljedica ove pogreške. Ali nitko neće ponuditi prekid trudnoće. Uostalom, govorimo samo o mogućim posljedicama, koje se možda neće dogoditi.
 4. Ponekad se u razdoblju od 28 tjedana ženi može ponuditi uvođenje imunoglobulina (prema epidemiološkim indikacijama). Ali ona se možda ne slaže s tim. Trudnica može odbiti imunizaciju u skladu sa zakonom. Nitko to neće učiniti silom. Imunoglobulin će joj se upravljati samo ako ona sama da pristanak.
 5. Ako prognoze epidemiologa govore u prilog približavanju epidemiji, tada je cijepljenje protiv približavanja epidemiološkoj bolesti obavezno.

Ako se cjepivo izvodi po svim pravilima, tada postupak ne predstavlja nikakvu opasnost. Sigurno je reći da neće biti posljedica, kako za buduću majku, tako i za njezino dijete. Ponekad postoje slučajne slučajnosti kada su primijećeni pobačaji nakon cijepljenja. To je, naravno, potaknulo puno glasina.Ne treba slušati ove iskrene gluposti i pratiti glasine koje se šire. Cjepljenje u principu ne može dovesti do pobačaja. Sve to nije ništa drugo nego neugodna slučajnost. Ženi se preporučuje slušati samo savjete liječnika. Samo oni kao profesionalci mogu dati kompetentne savjete i korisne preporuke.

Popis cjepiva

U našoj se zemlji svako cijepljenje provodi u skladu s nacionalnim kalendarom cijepljenja i prema indikacijama epidemije, kada postoji opasnost od zaraze infekcijom s određenom ženom. Tijekom trudnoće, ženi se mogu dati sljedeća cijepljenja:

Cijepljenje za majčinstvo

 1. Bjesnoća. Vakcinacija se provodi bezuvjetno ako postoji prijetnja da će se dobiti. Bjesnoća je ozbiljna, opasna bolest, sa stopom smrtnosti i do 100%. Vakcinacija je jedini način zaštite od nje. Naravno, provodi se ako postoje bezuvjetne indikacije, ali to su već epidemiološke suptilnosti.
 2. Vakcinirati protiv hepatitisa A - ne preporučuje se u 1. tromjesečju. To je zbog činjenice da nema dovoljno dokaza o stupnju sigurnosti cjepiva za majku i plod.
 3. Cjepivo protiv hepatitisa B nije ugroženo.
 4. Vrlo je poželjno cijepiti protiv gripe, jer su komplikacije ove bolesti vrlo opasne i za majku i za njezino nerođeno dijete.
 5. Žuta groznica. Cjepivo nije potrebno zbog nedostatka podataka o sigurnosti za ovaj lijek.
 6. Meningitis. Uvođenje cjepiva je učinkovito s minimalnim rizikom.
 7. Streptococcus pneumoniae. Takvo cijepljenje indicirano je samo za žene s visokim rizikom od infekcije.
 8. ADS. Omogućuje vam da zaštitite žensko tijelo od davice i tetanusa i jedini je lijek koji žene moraju biti cijepljene bez prethodnih cijepljenja. Održava se tijekom II tromjesečja.
 9. Tifus, kuga, kolera, encefalitis. Ne preporučuje se cijepiti tim lijekovima zbog nedostatka podataka o stupnju sigurnosti cjepiva za nerođeno dijete.

Buduća majka uvijek treba prije svega razmišljati o zdravlju svog djeteta. Stoga se prilikom odlučivanja o cijepljenju ne bi trebalo temeljiti na glasinama i maštarijama svih prijatelja koji znaju, već na preporukama liječnika.

Video: mogu li se trudnice cijepiti?

Preporučujemo čitanje


Ostavite komentar

za slanje

avatar
wpDiscuz

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

štetočina

ljepota

popravci