Mogu li dati križeve za rođendan?

Pektoralni križ nije samo ukras, već simbol pravoslavne vjere, objekt spasenja i iskupljenja čovječanstva od grijeha i smrti. Križ je od davnina bio najtajniji simbol koji je oduvijek štitio svog vlasnika. Mnogo je znakova i praznovjerja povezanih s pektoralnim križem. Križ se nosi blizu tijela i skriven od znatiželjnih očiju. Danas ćemo pokušati shvatiti je li moguće dati križ za rođendan ili prihvatiti ovaj sveti dar.

Mogu li dati križeve za rođendan?

Zašto ne možete dati križ za rođendan?

Postoji popularni znak koji kaže da ne možete prihvatiti križ kao dar. Ima tu neke istine, jer davatelj, uz križ, može pokloniti svoje grijehe i životne nevolje, morat ćete nositi tuđi križ i njegove probleme za život. Iz istog razloga ni u kojem slučaju ne smijete pokupiti križ nađen na ulici, čak i ako je izrađen od plemenitog metala. Zajedno s križem možete preuzeti probleme i bolesti osobe koja je izgubila vjerovanje.

Crkva ima svoje mišljenje u vezi s davanjem križa. Svećenici kažu da u nekim slučajevima možete dati križ ako ste sigurni u dobre namjere davatelja. Odnosno, takvi se darovi ne bi smjeli odvijati među nepoznatim ljudima. Križ možete dati samo bliskim rođacima, u čije misli ne sumnjate. Pogotovo ako je osobi potreban križ, ako je promijenio vjeru ili izgubio (slomio) stari križ. U ovom slučaju, dar je apsolutno prikladan i dobro dolazi.

U kojim slučajevima mogu dati križ za rođendan?

Prema dugoj tradiciji, prstenski križ daju kumovi tijekom krštenja u Crkvi. Ovaj križ ostaje s osobom cijeli život. Međutim, postoje slučajevi da se križ razbije ili izgubi. U takvim situacijama sigurno morate dobiti novi križ. Vjeruje se da bi se kumovi trebali pobrinuti za to, čak i ako je dijete već punoljetno i može sebi kupiti vjerovanje. Kum ili majka kupuju novi križ, ali osoba može kupiti lanac za sebe. Slomljeni križ ne smije se baciti, potrebno ga je odnijeti u Crkvu i zamoliti Batiushku da je prihvati. U Crkvi u pravilu postoje posebne peći za takve proizvode.

Dati križ bliskoj i dragoj osobi s dobrim i dobrim namjerama prekrasna je gesta dobre volje. Tako želite da nadarena osoba bude bliža Bogu, ojača njegovu vjeru. Primanje križa od nekoga kao poklon je dobar znak, to simbolizira naklonost i nečiju iskrenu ljubav prema vama. Često daju križ mlađim rođacima, vjeruje se da na taj način prenosite svoju snagu i životno iskustvo. Ali zapamtite da biste trebali dati križ samo ako osoba treba. Nepoželjno je dati drugi križ u nazočnosti vlastitog križa tijela.

Kad vašoj voljenoj osobi treba novi križ, nije potrebno čekati rođendan. Vrlo je simbolično i ispravno primiti križ na dan Anđela čuvara ili uoči velikih pravoslavnih praznika. Ako nije planirano slavlje, kupite poklon dobrodošlice upravo tako. Kupljeni križ može biti izrađen od bilo kojeg materijala, Crkva u tome ne vidi neki poseban smisao. Zlato, srebro, bakar ili drvo - nema razlike, glavno je značenje koje ste unijeli u dar. Kupljeni proizvod mora biti posvećen u Crkvi, imajte to na umu.

Mogu li dati svoj križ?

Mogu li dati svoj križ
Kao što je ranije napomenuto, ne možete dati vlastiti križ, jer u protivnom možete dati svoje grijehe, bolesti i probleme. Međutim, u nekim je slučajevima dopušteno davanje vlastitog križa. Na primjer, ako je davalac preživio smrtonosnu bolest i oporavio se. Možete dati svoj križ voljenoj osobi sa sličnom nesrećom. U ovom slučaju, križ je nada za izlječenje od bolesti. Ponekad križevi pružaju supružnike jedni drugima, odnosno razmjenjuju ih. To je znak posebne ljubavi, poštovanja i naklonosti. Ali, u pravilu se to događa u ekstremnim slučajevima, samo nemojte nekome dati svoj križ, prema njemu morate postupati s poštovanjem, strahopoštovanjem i štedljivošću. Ako vas muče sumnje i trenutno ne znate što učiniti, možete se obratiti ocu za savjet i reći mu sve. Pomoći će donošenju ispravne odluke, a ne protivno religiji. Ako se bojite da ćete pozitivnom energijom prenijeti negativne kvalitete zajedno s križem, tada je prije davanja potrebno blagosloviti križ u Crkvi. Sveti sakrament očistiće simbol vjere od svake negativnosti i pomoći će novoj osobi prenijeti samo snagu, svjetlost i vjeru u Boga.

Mogu li prihvatiti križ kao dar?

Kao što je ranije napomenuto, križ možete prihvatiti kao dar samo od najbližih ljudi, u čije namjere nemate nikakve sumnje. Prihvaćanje križa kao dar treba biti s velikom zahvalnošću ne samo darivatelju, nego i Bogu. Ne možete prihvatiti križeve kao dar ljudi koji vode nepravedan način života. Takvi križevi, čak i nakon osvjetljenja, moraju se ostaviti crkvi ili dati onima kojima je to potrebno. Ako vam se iznenada pokloni drugi križ, jedan se može nositi, a drugi staviti blizu ikona u kući. Križ se može dati nekome od rodbine, prethodno ga zapalivši. Križ za rođendan vrlo je delikatan, intiman dar koji se izrađuje samo među prijateljima i rođacima. Naravno, ne bi trebao proturječiti vjeri rođendan, ne bi trebao dati takvo svetište ateistima ili predstavnicima druge vjere, u svakom slučaju, barem će osoba biti prisiljena odbiti dar.

Zapamtite da prstenasti križ nije talisman koji donosi sreću. Ovo je zaštita od zla i nesreće, koja bi trebala zaštititi bilo koju pravoslavnu osobu. Nosite križ s poštovanjem i strahopoštovanjem, a on će vam pomoći u teškim situacijama.

Video: mogu li dati križ?

Preporučujemo čitanje


Ostavite komentar

za slanje

avatar
wpDiscuz

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

štetočina

ljepota

popravci