Mikroparzijska galaksija - Njega i održavanje u akvariju

Microparsing je prilično popularna i lijepa riba. Njegov senzacionalni izgled u svijetu zaljubljenika u akvarijske životinje dogodio se relativno nedavno. Nevjerojatno uzbuđenje uzrokovalo je činjenicu da se takva raznolikost riba nije pojavljivala na području akvarija prilično dugo. Zato je veliki broj stručnjaka u početku sugerirao da pred sobom imaju fotošop, a ne slike prave ribe.

Mikroparzijska galaksija

U stvari, otkriće mikroasortima galaksije dogodilo se doslovno nekoliko tjedana prije prvih izvještaja o tome u javnosti. Otkriven je u jednom od malih ribnjaka istočne Azije u Burmi. Područje u kojem je ova riba prvi put otkrivena, Europljani rijetko posjećuju Europljane, pa ne čudi što su ljubitelji akvarijskih riba tako kasno otkrili nju i još nekoliko vrsta. Unatoč činjenici da je otkriveno još nekoliko vrsta riba uz mikroparanje, upravo je ova vrsta svojim izgledom mogla zasjeniti sve ostale, budući da je vrlo posebna i originalna.

Nova vrsta riba dobila je ime mikroskopske galaksije, ali kasnije je latinski nadimak zamijenjen drugim imenom - Danio margaritatus. To je opravdano činjenicom da je u početku bilo prilično teško znanstvenicima pripisati ovu ribu nekoj određenoj sorti ili podvrsti.

Opis ribe

Mužjaci se odlikuju sivo-plavom bojom tijela, na kojoj su raštrkane izrazite male biserne mrlje. Peraje imaju crvene i crne pruge, dok su rubovi rebra prozirni. Također, mužjak ove ribe ima karakterističan svijetlo crveni trbuh.

U ženki je boja tijela skromnija, mrlje također nisu toliko izražene i svijetle, crvene peraje su blijeđe i vjerojatnije blizu narančaste nijanse.

Prirodno stanište ribe

U Burmi, u svojoj domovini, ova vrsta ribe poželjno je da se nalazi u visoko planinskim regijama, najčešće na visoravni Shan, koja se nalazi na više od tisuću metara nadmorske visine, u slivovima rijeke Nam Paun i Nam Lan. Mali ribnjaci i jezera s gustom vegetacijom koja se hrane proljetnim poplavama također se mogu odlučiti za život. Vrijedi napomenuti da je broj takvih jezera prilično ograničen, ili bolje rečeno, njih je samo nekoliko u Istočnoj Aziji, iako neki čak misle da je to samo jedno. U staništu ove ribe prevladavaju rižina polja i travnate livade zbog kojih je većina vodenih tijela otvorena za izravnu sunčevu svjetlost i obrasla raznim raslinjem.

Dubina takvih jezera je mala i ne prelazi trideset centimetara, voda je značajna po čistoći, a blix i eledea smatraju se preferiranim sortama vegetacije. Zahvaljujući evolucijskom razvoju mikrosortiranja, uspjela se maksimalno prilagoditi okolišu, što moraju zapamtiti svi akvaristi koji planiraju nabaviti ovu vrstu ribe za sebe. Ne postoje određene informacije o parametrima vode koje se preporučuje koristiti za zadržavanje ove ribe u akvariju. Jedino što se zna jest da je glavni kriterij mekoća vode i neutralan balans soli.

Održavanje riba u akvarijskim uvjetima

Ako uzmemo u obzir maksimalnu veličinu koju galaksija može napraviti mikro-analizom, tada među službeno registriranim parametrima ona doseže 21 milimetar. Za čuvanje ove ribe najbolje je prilagođen škampi ili nano-akvarij. Međutim, ti pojedinci imaju relativno kratak životni ciklus, koji ne prelazi dvije godine. Ako su za održavanje odabrani akvariji s dovoljno velikim količinama, moguće je pratiti vrlo zanimljivo ponašanje tih riba koje žive u velikoj školi. Sklonište nije predviđeno za pakiranje vođa, a ne dominantnih mužjaka. Najbolja opcija za održavanje škole ove vrste riba je stoka od najmanje dvadeset jedinki.

Da bi se stvorili uvjeti što je moguće bliži prirodnom okruženju za mikroanalizu galaksije, akvarij mora biti gusto zasađen akvarijskim biljkama. S nedovoljno zasađenim akvarijem ili u nedostatku vegetacije u njemu, mikroparanje će postati prilično sramežljivo, boja će postati blijeda i gotovo cijelo vrijeme riba će biti u skloništu.

Kad se vlasnik akvarija namjerno namjerava baviti uzgojem mikroasportskih objekata, mora znati jednu važnu točku: ove se ribe ne preporučuju za doseljenje bilo kojeg susjeda, ne slažu se s škampi i puževima. To je opravdano činjenicom da ove ribe nisu previše gostoljubive i prilično plašne, pa je stoga, ako su stranci prisutni na njihovom teritoriju, malo vjerojatno da će ih mrijesti normalno. Ako samo planirate zadržati ribu, bez mogućnosti daljnjeg uzgoja, tada kao susjedi možete odabrati različite sorte iste male ribe, koje će biti iste veličine ili malo manje. Dobri kraj u mikroparingu se dobiva, na primjer, s kardinalima, klinovima u obliku klina ili neona.

Odabir hrane za mikroparanje

Gotovo sve vrste riba koje pripadaju ovoj vrsti su svejedne, uključujući i galaksiju. U prirodnom staništu ove ribe poželjno konzumiraju insekte, alge i zooplankton. Što se tiče akvarijskog mikrosportiranja, oni se hrane gotovo svim umjetnim hranjenjem, s izuzetkom žitarica. Ako je prehrana ove ribe prilično raznolika, ona će se ponašati vrlo aktivno, neće biti zdravstvenih problema, a njezin će izgled ugoditi bilo kojem promatraču. Ova riba može jesti bilo koju smrznutu ili živu hranu, na primjer, slane kozice, proizvođač tubula, krvožil ili coronet. Međutim, treba imati na umu da ove jedinke imaju prilično mala usta, pa stoga veličina stočne hrane ne bi trebala biti prevelika kako bi kućni ljubimci mogli jesti bez problema.

Kad mikro-žalosti prođu kroz razdoblje prilagodbe i budu u prilično alarmantnom stanju zbog ulaska u novi akvarij, za njihovo hranjenje treba odabrati malu živu hranu, a tek nakon što se riba u potpunosti navikne na okoliš, može se unijeti umjetna hrana.

Kompatibilnost Galaxy s drugim ribama

Mikroparnična galaksija akvarijskih riba
Ako razmotrimo kompatibilnost mikrosorbiranja galaksije i drugih vrsta riba, vrijedi primijetiti da se ove ribe ne odlikuju gostoljubivošću i susretljivošću, pa ih je stoga bolje držati izoliranim. Galaksija je prilično mala riba i zato su mali ili nano-akvarijumi, koji ne osiguravaju prisustvo bilo koje druge ribe osim ove vrste, potpuno pogodni za njeno održavanje. Kad se ipak planira smjestiti nekoliko vrsta riba u jedan akvarij, zajedno s mikrosortom galaksije, mirne i male ribe, koje neće biti veće od galaksije, postat će najprikladniji susjedi.

Jedini minus galaksije jest taj da se, dok žive u jatu, neki pojedinci mogu ponašati prilično atipično, čak i pored činjenice da se, živeći u velikoj skupini, ove ribe ponašaju manje agresivno od nekoliko komada. Iako ova sorta škorpiona radije ostaje u određenim skupinama, to nije jato riba. Mužjaci radije posvećuju sve svoje vrijeme udvaranju ženki i borbi s suparnicima u nastajanju.

Razlike u spolu

Mužjaci imaju izraženiju i zasićeniju tjelesnu boju, s izraženim čeličnim ili plavkastim tonom. Takvo šareno tijelo dobro ide s ne manje šarenim perajama, čije su boje kombinacija crne i crvene pruge, s izuzetkom peraja na prsima. Također u muškaraca na tijelu postoje karakteristične mrlje koje imaju ili biserno bijelu ili kremanu nijansu. Kada započne udvaranje, cjelokupna obojenost tijela mužjaka postaje izraženija, a trbuh postaje blago crvenkast.

Ženke su, za razliku od muškaraca, izblijedjele. I zato se, na pozadini mužjaka, po izgledu vrlo razlikuju. Zahvaljujući ovom prepoznatljivom svojstvu, nije teško na prvi pogled razlikovati gdje je ženka i gdje je mužjak. Ženke imaju plavo-zelenu boju tijela i neprimjetne krem ​​mrlje. Peraje su im također prilično blijede i blizu narančaste nijanse.

Uzgoj mikropare

Galaksija mikroparanja pripada obitelji cyprinida, pa se množi bacanjem kavijara. Za ovu ribu briga o njenom potomstvu nije karakteristična. Uz dobro hranjenje i gusto zasađenu vegetaciju u akvariju, ribe se mogu mrijestiti samostalno, bez pomoći vlasnika. Ali, ako se planira povući najveći broj mladica, potrebno je poduzeti određene mjere i koristiti zasebno mrijestilište. Moguće je uzgajati mikroanalizu čak i u akvariju male veličine, otprilike 10-15 litara, međutim, voda se mora uzeti iz glavnog akvarija. Dno akvarijuta za mrijest treba biti obloženo zaštitnom mrežom, najlonskim nitima ili biljkama s malim lišćem, poput javanske mahovine. Ova se mjera koristi da se spriječi da galaksija pojede svoje potomstvo.

Video: mikroparkirajuća galaksija akvarijskih riba

Preporučujemo čitanje


Ostavite komentar

za slanje

avatar
wpDiscuz

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

štetočina

ljepota

popravci