Matsutake - opis mjesta na kojem raste, toksičnost gljiva

Tartufi nikako nisu jedini koji su na svijetu skupi. U današnjem ćemo članku razmotriti predstavnika porodice gljiva, koji se naziva ništa više od matsutake. Ovo plodonosno tijelo prilično je popularno u Japanu, cijena jednog komada može doseći i do 100 dolara. Gljive su delicija, više vole uzgajati pod crvenim borovima i na drugim sličnim mjestima. Većina tih predstavnika nalazi se u Japanu, ali ih se može naći i u drugim državama.

matsutake

opis

 1. Ova raznolikost plodnih tijela pripisuje se obitelji reda redova, inače se gljivica naziva shod red. Uključen je u klasu agaricomycete, odnosno ima neizravne karakteristike i usporedivost sa sebi sličnim. Razmotrimo neke vanjske karakteristike.
 2. Dakle, šešir u početnom stupnju rasta je gladak i suh. Ali s vremenom ona postaje vlaknasta, pojavljuju se pahuljice. U promjeru vršak varira od 3-20 cm. Što je veći primjerak, to je skuplji.
 3. Gornji format je zaokružen izbočinom. Rubovi su uvijeni. Zatim se šešir jastuči, izglađuje. U središtu joj je veliki grob. Pigmentirano je svijetlom ili oraho-smeđom bojom, može imati smeđe mrlje. Na rubovima se nalaze vlakna. Zreli primjerci su ispucani do te mjere da je meso vidljivo.
 4. Ploče su obojane lagano, češće su bjelkaste ili pigmentirane kremnim tonom. Duljina je nejednaka. Mlade gljive, u kojima je šešir mali i ispupčen, skrivaju svoje tanjure ispod ostataka pokrivača. Spore zaobljene i male veličine, smeđe boje.
 5. Debljina dna je oko 3 cm. Kad se ispruži na duljinu od 20 cm. Do početnog dijela, noga se ili sužava ili širi. To je značajka gljiva. Ona se spušta u zemlju. Oslikana je smeđim tonom, postoji prsten s obrubom, koji je neravnomjeran.
 6. Noga je bjelkaste boje. Njegov donji dio pigmentiran je tamnom bojom, ima smećkast uzorak. Mekani dio je zbijen, ne previše tvrd, jedinstvena je aroma cimeta sa borovom smolom.

širenje

Širenje Matsutakea

 1. Ako prevedite naziv primjerka s japanskog, to zvuči poput borove gljive. Riječ je o visokokvalitetnoj deliciji u usporedbi s vrijednošću tartufa. Raste u borovoj šumi pored odgovarajućih stabala.
 2. U nekim slučajevima ova plodna tijela možete naći u miješanoj traci, kao i stabla macesna. Na teritoriju svoje zemlje ove su se gljive pretvorile u rijetke primjerke.
 3. Što se tiče specifičnosti teritorija rasta, recimo sljedeće. Ova plodna tijela nalaze se u Sjevernoj Americi, Koreji, Finskoj, Kini, Švedskoj. Smješteni su i na jugu Urala, na Dalekom istoku i u Sibiru. Nalaze se u Bjelorusiji i Ukrajini.
 4. Raspravljeni primjerci rastu u skupinama. Takva plodna tijela tvore krugove oko borova. Međutim, dotične gljive može biti prilično teško otkriti. Plodovi imaju šešir za krojenje i duboko postavljenu nogu. Zbog toga plodna tijela mogu biti samo blago vidljiva kroz sloj iglica i lišća.
 5. Između ostalog, takve gljive zahtijevaju posebne temperaturne uvjete i vlažnost. Osim toga, tlo bi trebalo biti prilično plodno. Ako ćete gljive uzgajati sami, trebali biste znati uvjete u kojima raste matsutake.
 6. Temperatura pri dnevnom svjetlu ne smije prelaziti 26 stupnjeva. Što se tiče noći, ona je najmanje 15 stepeni. Za 3 tjedna treba ispasti najmanje 100 mm. taloženje.Tlo ne smije biti preasićeno hranjivim tvarima. Osim toga, mora biti savršeno isušen.
 7. Voćna tijela se prestaju razvijati ako otpalo lišće daje humus u većoj količini nego što to zahtijeva gljiva. Što se tiče sezone plodovanja, ona počinje od početka jeseni i ne traje više od 3 tjedna. U takvom su razdoblju japanski berači gljiva otvorili miran lov. Specijalisti u drugim zemljama čine isto.

Slični pogledi

 1. Saća ili zavezana riba malo je slična tijelima s kojima se razgovaralo. To su prilično malo poznate, ali jestive gljive. Zavezano veslanje raste u većini slučajeva u blizini borova. Površina ploda je ljuskasto-vlaknasta.
 2. Šešir je oslikan raznobojnim smeđim tonovima. Na nozi možete promatrati prsten od vlaknaste strukture. Meso je svijetlo obojeno i prilično je mesnato. Međutim, gljiva ima vrlo kratku nogu. Voće je lako izvaditi iz tla. U tom slučaju možete osjetiti bistru puderastu aromu.
 3. Zavezano veslanje raste u Skandinaviji među borovima. Studije su pokazale da ove gljive pripadaju istoj vrsti kao i matsukate. Nakon takve potvrde, mnogi berači gljiva počeli su sakupljati voće za izvoz kako bi dobro zaradili.

obrada

Obrada Matsutakea

 1. Da bi se očuvala poznata aroma dotičnih voćnih tijela, potrebno ih je obrisati vlažnom krpom ili malo isprati. Pazite da koža ni na koji način nije oštećena. Imajte na umu da trebate odrezati samo vrh nogu, ništa više.
 2. Nakon prethodne pripreme, ti se uzorci mogu podvrgnuti prženju, sušenju, prženju i pečenju. Takve gljive mogu se pripremiti s raznim ukusnim receptima. Pravi gurmani pažljivo žvaču čak i sirovo voće.
 3. Često se takva plodna tijela ukisele i osuše. Neprihvatljivo je samo ako ih odlučite zamrznuti. Produljena toplinska obrada također je vrlo nepoželjna. U svakom slučaju, takvim postupcima obrade, bogata aroma potpuno se uništava.

korist

 1. Zbog vrijednog sastava, plodna tijela imaju izvrsne antikancerogene i antivirusne učinke. Štoviše, sve je to službeno potvrđeno zahvaljujući laboratorijskim studijama.
 2. Redovita konzumacija takvih plodnih tijela omogućuje vam da vratite krvni tlak u normalnu razinu. Šećer u krvi se stabilizira. U ovom slučaju nećete naići na nuspojave tijekom wellness tečaja.
 3. Što se tradicionalne medicine tiče, kopije su u Kini nevjerojatan uspjeh. Gljive učinkovito uklanjaju razne patologije koje su povezane s gastrointestinalnim traktom. Matsukate se koriste kao lijek protiv bolova i sedativ.

kontraindikacije

 1. Zapravo, plodna tijela nemaju ozbiljne kontraindikacije. Jedino s čime se možete susresti je pojedinačna netolerancija na komponente. Osim toga, u prehranu ne smijete uključiti gljive koje su duže vrijeme pohranjene.
 2. Vrijedno je napomenuti da takvi ljekoviti i dragocjeni primjerci kraljevstva gljiva rastu ne samo u Japanu. Voće može uroditi plodom kad god im to dopuštaju klimatski uvjeti, ali pronaći ih je izuzetno teško.

Razmatrana plodna tijela su skupe i vrlo vrijedne gljive. Oni nisu samo rijetki, već imaju i niz ljekovitih svojstava. Uz njihovu pomoć, možete se boriti čak i s ozbiljnim bolestima. U svakom slučaju, samo-lijek bez savjetovanja sa stručnjakom ne vrijedi.

Video: Matsutake (Tricholoma matsutake)

Preporučujemo čitanje


Ostavite komentar

za slanje

avatar
wpDiscuz

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

štetočina

ljepota

popravci