Šiljasta zemljana vjeverica - opis, stanište, način života

Šiljaste zemljane vjeverice su mali prizemni glodavci s izduženim tijelom i kratkim repom. Po veličini i obliku ova je životinja slična vjeverici, ali se od nje razlikuje po boji dlake, manjim ušima i kraćem repu. To je endemska vrsta koja je uobičajena u istočnoj Europi. Te se životinje nalaze u Rusiji, Ukrajini, Moldaviji, u maloj mjeri u Bjelorusiji i na jugoistoku Poljske.

Šiljasta zemljana vjeverica

opis

Šiljasta zemljana vjeverica je glodavaca srednje veličine (178-247 mm), slična vjeverici. Od nje se razlikuje po boji krzna, duljini repa i ušiju. Rep, prekriven krutom dlakom, ima duljinu 2,5-5,6 cm. Uši su vrlo kratke, gotovo u potpunosti skrivene u dlaci glave. Savjeti kose kose obojeni su svijetlom bojom. Dlaka na prsima je sivkasto smeđe ili sivkasto žute boje. Boja zrelih golubova nakon topljenja postaje svijetlija od one mladih jedinki. Oči su velike, tamne, s žućkastim zjenicama. Prednje noge imaju četiri prsta, na njima su ravne, duge i jake kandže koje pomažu u kopanju rupa. Na zadnjim nogama glodavaca, 5 prstiju.

Ovisno o sezoni, tjelesna težina odraslog goluba može varirati od 170 do 260 g, a u izuzetnim slučajevima čak i do 490 g. Tjelesna težina se povećava od proljeća do jeseni, kada golubovi leže u stanju hibernacije. Tijekom zimskog sna tijelo goluba crpi energiju iz prethodno nakupljenih masnih rezervi, pa tjelesna težina polako opada do proljeća. Mužjaci odraslih obično su veći od ženki.

stanište

Raspon šiljastih zemljanih vjeverica je u istočnoj Europi. Njihovo se stanište prostire na istoku od jugoistočnog dijela Poljske do rijeke Volge u središnjoj Rusiji. Šiljkaste zemljane vjeverice također su česte u većini regija Ukrajine i Moldavije. Mala fragmentirana populacija prisutna je u istočnom i zapadnom dijelu Bjelorusije.

Pepeljaste zemljane vjeverice mogu zauzeti mnoga staništa širom Palearktičkog raspona. Njihovo tipično stanište su stepska područja ili stepske livade. Također vole mjesta na kojima se obično nalaze travnjaci i otvorena područja sa niskim raslinjem.

reprodukcija

Tijekom sezone razmnožavanja, odmah nakon što ženke izađu iz hibernacije, mužjaci počinju pokazivati ​​svoju ekskluzivnost kako bi ih privukli. Mužjaci se obično pare s nekoliko ženki, uzgajaju mladunce u zajednici. Goferi u tim zajednicama žive vrlo gusto, što dovodi do usko povezanih križa.

Šiljkaste zemljane vjeverice uzgajaju se jednom godišnje. Njihova sezona uzgoja traje 2 tjedna. Zbog klimatskih uvjeta, obično imaju nisku stopu uzgoja i nisku stopu plodnosti. Krajem travnja i početkom svibnja rađaju se mladunci. Provode mjesec dana u rupi, a da ga ne ostave. Gestarski period gestacije traje oko 27 dana, a veličina legla u prosjeku iznosi 6 mladunaca.

Šarene zemljane vjeverice rađaju leglo u rano proljeće. To se događa pod zemljom, pružajući životinjama zaštitu od elemenata i grabežljivaca. U pravilu ženke brinu o leglima i štite ih. Nakon što mladunci malo odrastu, počinju napuštati rupu, pregledavajući teren kako bi se navikli i prilagodili. Odrasli pojedinci promatraju nezrele zemljane vjeverice, a kada su grabežljivci u blizini, životinje izdaju karakteristične zvukove, upozoravajući zajednicu da je opasnost u blizini, pa se morate sakriti u rupama.

Životni vijek

Šiljasta zemljana vjeverica
Prosječni životni vijek šiljastih zemljanih vjeverica je 6 godina. Nezreli pojedinci su ranjiviji i pokazuju manje preživljavanja. Stopa smrtnosti nezrelih prizemnih vjeverica iznosi 73%, a kod odraslih osoba se kreće od 58%.

ponašanje

Šiljasta zemljana vjeverica je dnevna vrsta koja zimi od listopada do travnja. Aktivan je u jutarnjim satima, kada sunce malo zagrijava zemlju i provodi vrijeme izvan jazbine sve dok ne dođe dnevna vrućina. Goferi mogu rupu ostaviti i popodne, ali na kraju dana se vrate.

Šiljaste zemaljske vjeverice su fosalni (skloni kopanju) sisavci. Većinu vremena provode na zadnjim nogama, istražujući okolinu u potrazi za grabežljivcima. Komunikacija igra vitalnu ulogu za opstanak ovih životinja. Obično zauzimaju otvorene pašnjake, jer im to pomaže da spriječe napade predatora. U slučaju opasnosti mogu upotrijebiti razne zvučne signale. Ali oni vokalizaciju koriste ne samo u te svrhe. Mogu puštati zvukove za vrijeme parenja kako bi privukli ženke.

Gophers kopaju okomite i vodoravne ukope. Okomite su građevine koje djeluju kao nedosljedni otvori, dok se vodoravne brazde koriste za rađanje i uzgoj potomaka.

Šiljaste zemaljske vjeverice žive u velikim kolonijama, od par jedinki do 300 jedinki po hektaru. Većina je obitelji kompaktna, obično se staništa prostiru na 2 do 28 hektara. Kolonije se obično nalaze na udaljenosti od 5-14 kilometara.

san

Zimi, hiberniraju. Intenzitet njihovog života u ovom trenutku značajno je smanjen. Metabolički procesi u tijelu usporavaju, tjelesna temperatura pada na 2,8 ° C, otkucaji srca smanjuju se sa 300 na 4-7 kontrakcija u minuti, a aktivnost pluća pada čak i na 1 dah u minuti. Bubrezi i drugi unutarnji organi također usporavaju - motorna aktivnost opada.

Spermophilus suslicus

Tijekom hibernacije, gofer se kovrča, skrivajući glavu i noge ispod tijela. Životinja spava 6 mjeseci, rijetko se probudi. Smrtnost golubova zimi je prilično visoka. Najčešći razlog za to je izuzetno oštra zima. Kada je temperatura okoline previsoka, životinja se prečesto budi, što dovodi do značajnog smanjenja masnog tkiva i, posljedično, do naglog smanjenja energetskih rezervi tijela, tako da sve jedinke ne prežive do proljeća.

komunikacija

Komunikacija vokalizacijom igra ključnu ulogu u svakodnevnom preživljavanju oštrih zemljanih vjeverica. Oni komuniciraju putem poziva s karakterističnim zvucima koji upozoravaju koloniju svih potencijalnih grabežljivaca. U nekim slučajevima njihova zvučna obrada može biti namijenjena određenim pojedincima. Na primjer, ženke mogu imati pojedinačne zvučne signale koji su dizajnirani za određenu životinju od njezinog potomstva.

Prehrambene navike

Šiljasta zemljana vjeverica je biljojeda i hrani se sjemenkama i zelenim biljkama. Proljetni izdanci zelene trave, cvijeća i sjemenki čine osnovu prehrane životinje. Šiljasta zemljana vjeverica može se hraniti i insektima.

grabežljivaca

Šarene zemljane vjeverice razvile su određene tehnike koje im pomažu da se odupru grabežljivcima. Njihova glavna obrana od neprijatelja je zvučna povezanost pojedinaca u koloniji, što omogućava upozorenje na opasnost.

Utjecaj ekosustava

Šiljaste zemljane vjeverice pozitivno djeluju na tlo. Svaki pojedinac u svom životu kopa veliki broj rupa, što u konačnici pojačava prozračivanje tla. Također je vrijedno napomenuti da kopaju puno više rupa nego što koriste, pa vrlo često ove udubljenja u tlu postaju utočište za druge vrste.

Video: gophers - životinje o kojima niste puno znali

Preporučujemo čitanje


Ostavite komentar

za slanje

avatar
wpDiscuz

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

štetočina

ljepota

popravci