Mačka pere zube: zašto i što učiniti?

Kućni ljubimci, na ovaj ili onaj način, postaju punopravni članovi obitelji. Sve nove promjene u njihovom ponašanju, iznenada pojave određenih bolesti uzrokuju zabrinutost vlasnika. Teško je ne primijetiti mačji škripanje zuba od prvog dana pojavljivanja mačića u obitelji. "Udomitelji" takav zvuk čine da se zapitate - je li to normalno? Veterinari smatraju ovaj simptom normalnom reakcijom ponašanja ili manifestacijom bolesti.

Mačka stisne zube

Dentalno zdravlje

Opće stanje zuba jedan je od pokazatelja ukupnog zdravlja mačje obitelji. Zubi možda uopće nisu bolesni kod kućnih ljubimaca, ali njihovi različiti patološki procesi dovode do kršenja ostalih organa i sustava tijela.

Zubi kao element probavnog sustava uključeni su u izravnu prehranu mačaka. Uz pomoć njih, kućni ljubimci hvataju hranu, tako da ulazi u usnu šupljinu. Tu započinje proces probave. Svaka kršenja u strukturi zuba i radu čeljusnog aparata dovode do neispravne apsorpcije hranjivih tvari i drugih potrebnih elemenata.

Često se zubna caklina kod mačaka pogoršava kada se hrani isključivo suhom hranom. Ali ne možete stalno zamjeriti životinju izuzetno mekom hranom, jer se i čeljusni aparat pogoršava. Optimalno rješenje u ovom slučaju je izmjena tvrdog i mekog hranjenja u dnevnoj prehrani.

Trljajte dok jedete
Najčešće, mačke ili mačke bruse zube u procesu apsorpcije hrane. Apetit kod životinja obično je očuvan, ali unos bilo koje vrste hranjenja prati zvuk škripanja. To se primjećuje kod lakiranja vode ili drugih tekućina.

Patološko škripanje povezano sa pokretima žvakanja obično je posljedica takvih pojava:

 1. Upalni proces u usnoj šupljini. Grickanje ili žvakanje na određenom području usta može uzrokovati bol, zbog čega kućni ljubimac štedi ovaj dio i pokušava prebaciti cijeli teret na zdravo mjesto.
 2. Subluksacija čeljusti. U ovom se slučaju puzanje pojavi u trenutku kada jezik strši. Zatajenje zgloba prati netipični zvuk.

Bruksizam kao simptom bolesti

U medicinskoj praksi, i ljudi i životinja, postoji izraz "bruksizam", što znači zvuk škripanja, nevezano za unos hrane. Možete sami pregledati usnu šupljinu mačke pomoću svjetiljke. Potrebno je obratiti pozornost na stanje cakline, desni, ispitati tijek zuba. Ako se pronađu nepravilnosti, kao i u njihovoj odsutnosti, toplo se preporučuje da se obratite veterinaru.

Veterinarska stomatologija opisuje nekoliko vrsta patološkog stanja zuba u mačaka:

 1. Nejednak razvoj prednjih zuba ili sjekutića. Skoro da se ne nalazi u domaćim, izgaženim mačkama.
 2. Nepotpuni kompletan zub je nasljedni znak nekih čistokrvnih mačaka.
 3. Poremećaji promjene zuba iz mliječnih u kutnjake. U takvim slučajevima, mliječni zubi ometaju erupciju kutnjaka, uzrokujući da se potonji upaljuju i trunu.
 4. Malokluzija - nepotpuno zatvaranje zuba, što dovodi do različitih problema.
 5. Pretjerani razvoj očnjaka čini mačkama otvorene usta šire, što povećava opterećenje na čeljusti i uzrokuje pucketanje.

Bruksizam nužno prati bol. Ako namjeravate pomoći životinji s jednim od gore navedenih problema, potrebna vam je stručna pomoć. Obično uključuje korekciju zuba i propisivanje lijekova protiv bolova.

stres

Mačka stisne zube
Negativni utjecaj čimbenika stresa dovodi do činjenice da čak i osoba ponekad stisne zube.Mačke imaju takav uvjetovani zaštitni refleks. Stresno oslobađanje adrenalina dovodi do kontrakcije mišića usmjerene na opstanak tijela. Kućni ljubimci su također podložni takvim reakcijama, samo nešto kasnije može se pojaviti mišićni grč.

Mnogi faktori mogu postati stres za mačju obitelj:

 • Duga odsutnost domaćina na kojeg je životinja vezana.
 • Pojava novih kućnih ljubimaca u obitelji.
 • Strava.
 • Sezonski seksualni nagon i nezadovoljna potreba.

Teško je reći koliko je svaka mačka podložna tim čimbenicima. Smatra se da su vrste dobivene umjetnim uzgojem sklonije nervnom naprezanju. Prema tome, oni imaju veći rizik od bruksizma.

Pomoć veterinara u tim slučajevima je postavljanje dijagnoze, propisivanje sedativa. Ako je moguće, mačka i vlasnici trebaju pružiti zaštitu od negativnih utjecaja.

Helminthic invazija

Škripanje zuba među ljudskom populacijom obično je povezano s infekcijom crvima. Često se mačji bruksizam povezuje i s helminthima.

Ozbiljnost kičme ovisi o broju parazita, lokalnom imunitetu u crijevima mačke. Teška infekcija s mnogim parazitima uzrokuje pucanje i svrbež u probavnom sustavu, zbog čega životinja pukne i brusi zube. Invazija je pogoršana metaboličkim poremećajima, nedostatkom minerala i vitamina, što može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema mačke. Paraziti koji žive u crijevima mačaka mogu utjecati i na druge organe, migrirajući cijelim tijelom. Opasno za život kućnog ljubimca su helmintička oštećenja srca, mozga, jetre životinja.

Kućnim ljubimcima je prikazana godišnja prevencija helmintičkih lezija, bez obzira na to posjećuju li ulicu ili ne. Preventivne mjere poduzimaju se uz pomoć lijekova koji su slobodno dostupni u veterinarskim ljekarnama.

U svim teškim slučajevima povezanim s promjenama u ponašanju mačaka ili mačaka, preporučuje se potražiti savjet veterinara.

Video: problemi sa starim mačkama

Preporučujemo čitanje


Ostavite komentar

za slanje

avatar
wpDiscuz

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

štetočina

ljepota

popravci