Kada mačke počinju obilježavati teritorij?

Čak se i najobrazovanija mačka ne može boriti sa svojom prirodom i označava teritorij, a ponekad čak i vlasnike, kao svoje vlasništvo. Vlasnici su spremni poduzeti sve mjere kako bi izbjegli specifičan miris u kući, ali to uspijeva doslovno u nekoliko slučajeva kada mačka ljubazno pristane ograničiti svoje posjedovanje WC-a ili pladnja.

Kad mačke počinju obilježavati teritorij

Dobne značajke mačaka

Odvodeći mačku kući, ljudi odmah razmišljaju gdje staviti mačiće. Dovodeći mačku, mnogi se ne sjećaju da će odrasti i početi obilježavati teritorij. Od malih životinja gotovo da i nema mirisa, oni se bez problema privikavaju na pladanj, pažljivo rade svoj posao i čak informiraju vlasnike svojim mačjim metodama da je vrijeme za promjenu punila.

Odrastanje životinje popraćeno je značajnim restrukturiranjem tijela, pojavom novih funkcija, uključujući osjećaj vlasništva. To je potpuno normalno, budući da obitelj mačaka pripada predatorima, na što redovito podsjećaju vlasnike dovodeći miša ili kandžu ogrebotine presvlake sofe u iščekivanju uspješnog lova. Ali glavni pokazatelj da je životinja postala odrasla osoba i da je dosegla pubertet je početak obilježavanja teritorija.

Važno je: oštri mirisi zbog visoke koncentracije feromona.

Sastav mirisnih tragova razlikuje se od uobičajene uporabe WC-a. Sadrže malu količinu urina, prilično razrijeđenu feromonima i sjemenskom tekućinom. Dakle, mačka zahtijeva pravo na teritorij i spremnost za parenje. Odrastanje ovisi o pasmini i općem fizičkom stanju životinje.

U uvjetima slobodnog hodanja mačka označava susjedni teritorij ostavljajući neugodne podatke na ogradi, drveću, uglovima kuće. No, u stanu, tako težak miris, koji se praktički ne pere i ne vremenski uvjetuje, postaje pravi problem. Teško je pronaći izvor, jer se praktično ne primjećuje na pozadini poda. A ako je mlaz pao na tapete namještaja ili zavjesa, posljedice neće biti moguće odmah izvući.

Zov prirode
Bez obzira koliko je dobro odgajan kućni ljubimac, teško je nositi se sa instinktima. I oznake se odnose na njih. Postupak izgleda prepoznatljivo, mačka prilazi bilo kojoj okomitoj površini po obodu prostorije, okreće leđa, podiže rep i trza ga, oslobađajući mali tok vrlo oštrog mirisa. Tako obavještava ostale o pravima na teritoriju, obavještavajući okolne ženke da je odrasli muškarac koji dominira, spreman za udvaranje i reprodukciju.

Moć očitovanja instinkta ne ovisi o životnim uvjetima životinje. Kod domaće mačke također se izgovara, kao u divlje rodbine.

Želja za dominacijom
Ako u kući ima nekoliko mačaka, situacija postaje kompliciranija. Čim jedan od njih pokrene postupak, lavina će se kretati u koracima. Za prvenstvo se bore ne samo borbama i divljom meowom, već i tvrdoglavo prekidajući protivničke ocjene. Dok se poglavar u kući ne odredi, suparništvo će se nastaviti.

Unatoč slobodoumnoj prirodi životinje, prepoznaje dominantnog mužjaka. Da biste to učinili, morate crvenom rukom uhvatiti nered, gurnuti nos i snažno se protresti držeći ovratnik. Ako odgovori mirnom meowom, tada se možemo nadati da će prepoznati jačeg protivnika i da će oznake prestati. Metoda je neprovjerena i ovisi o pasmini i prirodi kućnog ljubimca.

Znakovi odrastanja
Teško se usredotočiti na opće prihvaćene norme u slučaju mačke. Prosječna dob ulaska u odraslu dob je nakon šest mjeseci. Osobito rani pokazuju prve znakove već nakon 5 mjeseci, neki se zadržavaju i do 8-9 i duže.

Izvana se obris njuške mijenja, jagodice se oštre, mišići strše na tijelo, postaje gušće, toplije, u pokretima se pojavljuje posebna gracioznost brzog grabežljivca. Pozivi koji vrište uz pomoć odrasle osobe privukli su potencijalnog partnera zbog skorog pojavljivanja tragova.

Preventivne mjere

Teško se nositi s prirodom, ali vlasnici mačaka razvili su nekoliko trikova.

  1. Životinje obično biraju određene točke na koje se vraćaju sa zavidnom regularnošću. Ta su mjesta utrljana limunom, prilazi na njima obrađeni su prahom crvene i crne paprike.
  2. Industrija skrbi za životinje razvila je niz posebnih proizvoda u obliku sprejeva, kapi, praha. Dizajnirani su tako da obeshrabre označavanje, ali njihova učinkovitost često ovisi o preferencijama mačke. Ono što je radilo za susjede, bit će beskorisno za drugog ljubimca.
  3. Zamjena ladice također može riješiti problem. Ponekad je životinja jednostavno neugodna s veličinom ili ne voli strukturu i miris punila. Na to upućuje poza zvijeri, kada su prednje noge na podu, on pokušava zakopati rezultate aktivnosti, grebeći šape po tepihu.

Trebali biste znati: najodlučnija mjera protiv pojave oznaka u stanu je kastracija.

Provodi se bez čekanja da životinja odraste, ako nije planirano tražiti mačke za uzgoj ili organizirati slobodno hodanje kućnih ljubimaca. U odraslom stanju to nema smisla provoditi, životinja će i dalje inertno ostavljati tragove.

Operacija je jednostavna, izlječenje se odvija vrlo brzo. Prednosti su zaustavljanje oštećenja namještaja i tapeta, pad agresivnosti životinje, očuvanje razigranog temperamenta, produljenje života kućnog ljubimca, uklanjanje genitourinarnih infekcija. Najvažnije je da u sobi nema oznaka ili jakog mirisa.

Uzroci oznaka treće strane

Mogu se pojaviti ne samo u proljeće, u vrijeme ljubavi i prirodnog poziva. Kućni ljubimac će se tvrditi ako:

  • doživio stres;
  • vrlo uplašen;
  • pretrpio ozbiljnu bolest;
  • promijenjeno mjesto prebivališta;
  • u kući je vidjela još jednu životinju;
  • osjeća ljubomoru na bilo kojeg člana obitelji.

U tom slučaju trebate mu posvetiti povećanu pažnju, često je milujući, pokazujući raspoloženje, razgovarati mirno, podvučeno, s prijateljskim tonom. On će sigurno odgovoriti na ljubav i naklonost, promijenivši svoj gnjev u milost i uspostavivši se u mišljenju da ostaje miljenik članova kućanstva.

Video: kako se riješiti mačjih maraka 100%

Preporučujemo čitanje


Ostavite komentar

za slanje

avatar
wpDiscuz

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

štetočina

ljepota

popravci