Kako uzgajati limun kod kuće

Limun uzgojen u loncu na prozorskom zaslonu zasićit će zrak u kući hlapljivim i esencijalnim uljima, štiteći od zaraznih bolesti i bakterija. A da bi minijaturno stablo redovito zadovoljavalo ne samo svojim izgledom, već i plodovima, treba ga posaditi. Sadnice možete kupiti u specijaliziranim prodavaonicama, ali zanimljivije je i jeftinije posaditi sjeme u zemlju i pričekati dok se ne pretvori u mlad klice.

Kako uzgajati limun

Odaberite sadni materijal

Gdje nabaviti sjeme limuna? Idite u supermarket ili na tržnicu, odaberite najveće voće bogatog žutog nijansi i izvadite kost. Glavna stvar je da na koži citrusa nema mrlja ili drugih ozljeda. U sadnom materijalu preuzetom od smrskanog ili trulog uzorka može se zatajiti infekcija ili bolest, što će uništiti krhke klice koje se izležu iz zemlje.

Kupljeni limun pažljivo se reže, nastojeći da lopaticom sjemenki ne dodiruje lopaticu i izvadi kosti. Sadni materijal odmah se sortira: ostaju krupni primjerci, mali primjerci se bacaju, jer rijetko klijaju.

Preporučljivo je odmah posaditi sjeme u posude, dok su još vlažne. Ali ako je u ormaru ostalo nekoliko suhih zrna limuna, kojih ima malo više od mjesec ili dva, radni komad se nekoliko sati natapa u toploj vodi, a zatim se zakopa u zemlju.

Od reznica se uzgajaju i limuni, koje možete dobiti preko prijatelja ili susjeda. Odrežite mladu grančicu s plodnog stabla, stavite je u vodu, dodajte heteroauksin i pričekajte dan. Reznice trebaju imati najmanje 3 bubrega, a majčin limun mora nužno proizvoditi najmanje 6-10 citrusa godišnje.

Tlo i lonci

Neka kućna stabla rastu do 8–10 m visine, dok se druga zaustavljaju na 3-4 m. Novopridošli koji se prvi bave limunom pokušavaju odmah posaditi sjeme ili stabljiku u ogroman lonac ili drvenu kutiju. Biljci je potreban prostor, ali kada je ima previše, korijenski se sustav ne razvija pravilno. Stoga će u prvoj fazi biti dovoljan mali glineni lonac ili plastična šalica za jednokratnu upotrebu.

Tlo i lonci za limun

Možete stvoriti spremnik za uzgoj limuna iz boce:

 1. Izrežite polovicu ili treći dio. Odbacite vrh s poklopcem, a dno boce ostavite.
 2. Na dnu napravite mnogo malih rupa kako biste omogućili cirkulaciju zraka.
 3. Stavite domaći lonac na plastični tanjur ili pladanj, tako da višak vode teče na postolje, a ne na prozor.
 4. Bocu napunite tlom i u nju posadite sjeme limuna.

Sadnice agruma možete uzgajati u cvjetnom loncu, nekoliko odjednom, ali mora postojati udaljenost između njih. Preporučuju mentalno nacrtati jednakostranični trokut na površini zemlje i zalijepiti 1-2 zrna u svaku verziju geometrijske figure.

Koristi se za uzgoj limuna i drvenih pravokutnih kutija. 15-20 cm između sjemenki odstupi, tako da korijenski sustav ima prostora za razvoj. Bez obzira na odabrani kapacitet, na dno lonca ili kutije postavlja se drenažni sloj visok 1–1,5 cm, a ako ga nema, vlaga se počinje sakupljati, zrak cirkulira slabo i u tlu se pojavljuju gljivice. Korijenov sustav limuna truli i biljka nestaje.

Kao drenažu koristite:

 • mali šljunak ili šljunak;
 • mali komadići keramike;
 • mljevena pjena;
 • grubi pijesak;
 • ekspandirana glina ili drobljeni vinski pluta.

Savjet: Da biste biljki osigurali hranjivi medij, preporuča se položiti sloj treseta, suhe kravljeg ili konjskog gnoja ili malo mahovine na vrh drenaže. Visina hranjenja je 1,5–2 cm, a zatim se tlo nastavlja.

Savršeno tlo
Limun se smatra nepretencioznom biljkom koja može ukorijeniti u bilo kojoj zemlji. Glavna stvar je biti topao i nedostajati vlage. Često se sjeme sadi u mješavinu travnjaka, riječnog pijeska i humusa. Iskusniji vrtlari dodaju drveni pepeo u tlo, koji će hraniti slabe klice.

Pogodno za uzgoj agruma i zemljište namijenjeno sobnim biljkama. Možete kupiti zemlju u cvjećarnicama, prikladno je dodati malo treseta u tlo. Ako su reznice limuna posađene u loncima, tada se na vrh zemlje ulijeva sloj pijeska. To pomaže citrusima da se brže korijene i iskoriste na novom mjestu.

Postupak iskrcaja

U tlu napravite malu depresiju, oko 1,5–2 cm, blago navlažite tlo i uložite u njega nekoliko sjemenki. Preporučuje se uzimanje 2-3 zrna po rupi, jer dio sadnog materijala može biti prazan i neradljiv. Ako se nekoliko klica odmah izvadi iz jame, oni ostavljaju najjači i najzdraviji primjerak, ostali se pažljivo izvade ili izrezuju do samog korijena.

Postupak sadnje limuna

Kako se sve to događa:

 1. Sjeme stavite u vlažno tlo, pospite ih zemljom i lagano zbijete tlo.
 2. Pomoću pištolja za prskanje pospite zemlju toplom destiliranom ili otopljenom vodom.
 3. Pokrijte lonac plastičnom vrećicom koja će stvoriti efekt staklenika.
 4. Stavite limune u sobu u kojoj temperatura ne padne ispod +18. Dok se ne pojave prvi izdanci, sjemenkama nije potrebno svjetlo, pa se agrumi mogu čuvati u bilo kojoj prostoriji.
 5. Periodično otvarajte film i provjetravajte zemlju u loncima, redovito navlažite zemlju iz pištolja za prskanje, ali pazite da tlo nije previše vlažno i vlažno.

S reznicama djeluju malo drugačije:

 1. Grana, koja je stajala nekoliko dana u posebnoj otopini, posadi se u zemlju nakon pojave tankih korijena.
 2. Biljka je pokopana toliko duboko da na površini ostaju samo dva pupoljka, a ostatak se mora sakriti pod zemljom.
 3. Stabljika prvi put treba obilno zalijevanje, jer limun nema snažne korijene koji mogu izvlačiti vlagu iz tla.
 4. Biljka se osjeća ugodno na temperaturi od + 18-20 stupnjeva.
 5. Rezu agruma trebat će otprilike 1,5 do 2 mjeseca da se konačno ukorijene u lonac i započnu aktivno rasti.

Savjet: Ako ste zalijevanje otišli predaleko, a zemlja se ni na koji način ne može osušiti, ne čekajte pojavu plijesni. Lonac se oslobađa od vlažnog tla i napuni ga novim suhim tlom u koje se presađuje limun.

Njega citrusnog klija

Posude s biljkom treba držati podalje od propuha, što citrusi vrlo slabo podnose. Izmuljene klice zalijevaju se dva puta tjedno, redovito se izlažu suncu. Kad se na sadnicama pojave puni listići, film se uklanja.

Njega citrusnog klija

Mali trik
Izložene izbojke limuna možete prekriti ne samo paketom, već i običnom staklenom posudom. Postavite spremnik s vratom prema dolje kako biste stvorili efekt staklenika. Limuni se produžuju brže u vlažnim uvjetima što nalikuje tropskoj klimi. Ako su agrumi zimi ili u rano proljeće posađeni u loncu, biljka se stavlja pored baterije ili grijača i zalijeva se 3 puta tjedno.

Za vodu se koristi kiša ili talina, zagrijana do sobne temperature. Tečnost za navodnjavanje mora se taložiti nekoliko dana tako da se štetne nečistoće talože.

Gnojivo i presađivanje
Sadnice oploditi svaka dva tjedna. Citrusi su prikladni za vrhunski preljev, poput "Ideal" ili "Zdravlje". Možete kupiti posebna gnojiva stvorena za limun i druge egzotične biljke, ali ona moraju uključivati:

 • bor;
 • mangan;
 • cink.

Listovi citrusa redovito se brišu vlažnom krpom, uklanjajući prašinu. Lonac s sadnicama trebao bi stajati na dobro osvijetljenom prozoru, tako da biljka prima puno ultraljubičastog svjetla. No, kako bi se klice ravnomjerno stezale i ne bi lišće ostavljalo, limun bi se trebao okretati oko svoje osi za 1,5-2 cm svakog mjeseca. Sadnice ne možete oštro uviti, inače takve neočekivane promjene mogu rezultirati „ćelavošću“ mladog stabla.

U rano proljeće, uzgojeni agrumi prebacuju se u drugi, prostraniji lonac. U prvoj godini limun bi se trebao "pomicati" 4 puta. Odraslo stablo može živjeti u svom loncu nekoliko godina, glavna stvar je da se povremeno ažurira gornji sloj tla.

Kako razumjeti da limunu treba novi dom? Ako njegovo korijenje dosegne sloj drenaže i pokuša izaći iz lonca, stablo postaje grčevito. Premjestite limun iz jedne posude u drugu nježno kako ne biste oštetili bazu. Na korijenskom sustavu ostaje malo zemlje, tako da se biljka brzo prilagođava novim uvjetima.

Formiranje stabala
Kako se sadnica ne bi pretvorila u mutni grm neshvatljivog oblika, morate se pobrinuti za to. Kad središnji izdanak postane jak i počne se protezati prema gore, dobivajući grančice i dodatne listove, on se odreže. Ostao bi panj visine 20 cm, a zatim na središnjem deblu formiraju grane drugog reda, koje se stežu kad dosegnu 18-19 cm. Ponovite postupak ponovo dok se ne pojave izbojci četvrte „generacije“. Na njima se formiraju pupoljci, cvjetovi i plodovi.

Ako ne obrežete dodatne klice i grane, krošnja limuna će postati gusta, a stablo će trošiti previše energije na hranjenje lišća i nepotrebnih izdanaka.

Uzgajamo plodove citrusa

Kad deblo sadnice postane olovka olovkom, limun treba cijepiti. Morate pitati svoje prijatelje ili naručiti u specijaliziranoj trgovini dvogodišnju stabljiku izrezanu iz plodnih agruma. Trebat će vam i:

Uzgajamo plodove citrusa

 • dobro naoštren nož;
 • zavojnica električne trake;
 • plastična vrećica;
 • vrtni var.

Najprije odrežite grančicu limuna, koja se proteže od središnjeg debla, ostavljajući panjev visok 5-10 cm. Dno drške utisnite u obliku lopatice i umetnite u panj. Otvorene "rane" premažite vrtnim sortama, čvrsto zategnite električnom trakom tako da prekrije panjev.

Vrh sjeke je također obrezan, ostavljajući 2 do 4 bubrega. Tretirajte krišku vrtnim lakom, limun prekrijte paketom kako biste stvorili toplu, vlažnu mikroklimu. U takvim se uvjetima rane brže zacjeljuju, a stabljika se bolje korijeni. Uklonite celofan nakon prvih klica. Cijepljeni limun počet će uroditi plodom za 2-3 godine.

Prvi put se ostavlja 2 cvjeta zaprati pamučnim štapićem. Skupite pelud iz jedne šalice i prenesite u drugu. U budućnosti će se na limunu pojaviti što više plodova kao jajnika.

preporuke

 1. U kasnu jesen temperaturu u sobi s posudom citrusa treba postepeno smanjiti na 15 stupnjeva kako bi se biljka prilagodila teškim uvjetima. Istodobno se povećavaju dnevna svjetla, inače će stablo početi otpuštati lišće.
 2. Zimi se preporuča umotati kadu s limunom izolacijom ili debelim pokrivačima kako biste zaštitili korijenje od hipotermije.
 3. Tlo se labavi svakih 5-6 navodnjavanja kako bi se poboljšao protok zraka u tlo i spriječilo zakiseljavanje zemlje.
 4. U kasno proljeće i ljeto korisno je izvesti odraslo stablo citrusa na ulicu, ali sakriti ga od izravne sunčeve svjetlosti.

Limun je, kao i druge biljke, potrebna redovita njega i njega. Biljka voli toplinu, vlagu i sunce umjereno, ponekad je treba hraniti i zaštititi od štetočina. Ako ne zaboravite zalijevati stablo, nanesite gnojivo i držite ga podalje od propuha, ono će dugo živjeti i redovito radovati plodovima.

Video: kako uzgajati agrume kod kuće

Preporučujemo čitanje


Ostavite komentar

za slanje

avatar
wpDiscuz

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

štetočina

ljepota

popravci