Kako uzgajati gloxinia iz sjemena kod kuće

Vjeruje se da gloxinia razmnožava samo dijeljenjem gomolja i lisnatim reznicama. Međutim, dobro raste iz sjemena. Istina, klice morate temeljito plesati dok ne uđu u punu snagu. Ali kakva je čarobna radost vidjeti kako se odrasla biljka u punom stanju rađa gotovo iz prašine!

Kako uzgajati gloxinia iz sjemena

Kako uzgajati gloxinia iz sjemena? Sada sve detaljno učimo.

Kada posaditi gloxinia

Potrebna nam je biljka iz sjemena da porastemo i narastemo u odrasle veličine. Istodobno, trebao bi cvjetati, rasti gomolj i prijeći u uspavano stanje. Moderna gloxinia, u pravilu, počinje cvjetati u dobi od 6-7 mjeseci od pojave sadnica. To je uz pravilnu njegu.

Na temelju toga izračunavamo vrijeme sjetve. Gloxinia prezimuje oko rujna-listopada. Manje vremena za cvjetanje. I minus razdoblje razvoja od sadnica. Ispada da trebate sijati najkasnije sredinom veljače. Nekada je bilo još bolje, ali to je ako možete pružiti dobro osvjetljenje.

Sijati gloxinia

Sjetva je najteža. Sjemenke gloksinije su vrlo male. Ne možete ni disati u njihovom smjeru, jer će u suprotnom letjeti. Stoga se preporuča ne sastavljati ih sami, već kupiti gotove. Proizvođači ih često granuliraju i pakiraju u kapsule kako se ne bi izgubili.

Te zrnce, kada se nepravilno sije, često su nepremostiva prepreka sadnicama. Kako sijati gloxinia? Prvo morate pripremiti tlo i spremnike.

Pribor. Posuda s praktički zatvorenim poklopcem je najprikladnija. Poželjno je da bude prozirna. Jer gloxinia raste samo na svjetlu. U mraku izdanci uopće ne mogu čekati.

Umjesto poklopca, možete koristiti staklo ili polietilen. Samo čvrsto leži na bočnim stranama posude. Uostalom, potrebno je stalno održavati visoku razinu vlage. I sadnice trebate naviknuti na običan zrak postupno.

Polietilen se može pritisnuti na stranice spremnika gumom ili krpama.

Prizemlje. Kupnjom gotove smjese u trgovini eliminirate potrebu da je sami kuhate. Ali pripremite tlo vlastitim rukama, sigurno ćete biti sigurni u njegovu kvalitetu i sastav.

Na primjer, idite u šumu ili park. Nađi tamo brezu i bor. Skupite zemlju ispod njih i odnesite kući. Ondje se pažljivo prosijava, miješa u jednake dijelove. Zatim dodajte isti udio čistog pijeska. Sve, smjesa za gloxinia je spremna.

Ali dezinfekciju nitko nije otkazao. Doista, u vlažnom toplom okruženju gnojni se procesi razvijaju vrlo brzo. I nisu nimalo naklonjeni mladim mladicama. Stoga je potrebno smjesu dva puta staviti u zamrzivač s međusobnim otapanjem. Zatim ga prelijte jakom vrućom otopinom kalijevog permanganata. I nakon 12 sati kalcin u pećnici na temperaturi od + 105-110 ° C. To će uništiti spore gljivica i štetnih mikroorganizama.

Opis postupka, korak po korak:

 1. Pripremljeno tlo se izlije na dno spremnika, izravna i zbije. Lagano, ne do briketa.
 2. Velikodušno prskajte toplom vodom iz boce s raspršivačem. Tlo treba biti vlažno, ali ne vlažno.
 3. Nježno položite sjeme na površinu.
 4. Zatvorite spremnik čvrsto poklopcem.

Sva sjetva je gotova. Vrlo je važno zalijevati zemlju prije početka, jer tada sjeme može pasti u zemlju. I produbljivanje čak za 0,5 cm oštro smanjuje šanse za nastanak.

Čekamo klice

Sada se naš spremnik s usjevima treba staviti na toplo svijetlo mjesto. Prozorska daska neće raditi, previše je cool tamo. Alternativno, spremnik stavite u posebnu toplu kivetu od polistirenske pjene ili podloge od pjene. Uz to dodajte dodatnu rasvjetu. Sretni vlasnici fitolampera, lakše vam je. Iako su fluorescentne svjetiljke također prikladne.

Vrlo je važno ne otvoriti poklopac spremnika dok se ne pojave prvi izdanci. Visoka vlaga i toplina doprinose klijanju sjemena. Ali, ovisno o datumu i uvjetima isteka, ovaj postupak može trajati od 2 tjedna do 3 mjeseca.

Kvalitetno sjeme brzo klija. Loše ... uopće se ne pojavljuju. Jedino pojašnjenje: čim se pojave prvi zeleni klice, nemojte žuriti da se poklope. Klica je još uvijek preslaba, pa neka je minitrice još.

Gloxinia Pick

Općenito, prije sadnje na stalno mjesto sadnice gloxinia moraju preživjeti najmanje 4 trnja. I to uz obavezno štipanje središnje stabljike. Ovo je potrebno za brzi razvoj dodatnih bočnih korijena.

Međutim, ne postoji točan raspored kada treba roniti klice gloxinia. Trebate pogledati situaciju i stanje sadnica. Čim primijetite da su se prestali razvijati i rasti, odmah zaronite. Ili neki drugi trenutak: klice su počele ponestati prostora, bile su blizu i tamne su u blizini. Pa opet postupak branja.

Usput, sadnice gloxinia su premale. Vrlo ih je lako oštetiti prstima. Ako niste mikrokirurg ili draguljar, za ronjenje koristite običnu žličicu. Za nju je vrlo prikladno uhvatiti gloksiniju s gnojem zemlje.

Njega sadnica

Sadnice gloxinia ne zahtijevaju posebne uvjete. Dovoljno je slijediti tri preporuke:

Njega sadnica Gloxinia

 1. Pratite vlažnost tla i zraka unutar spremnika. Po potrebi lagano prskajte čistom prokuhanom vodom. Temperatura je malo iznad sobne temperature. Možete koristiti čak i talinu, ne s ulice, već iz zamrzivača. Prirodno zagrijana.
 2. Kad se pojavi drugi pravi listić, postepeno privikajte sadnice na sobnu temperaturu i vlažnost. Drugim riječima, počnite polako prozračivati ​​mini-staklenik i ublažavati biljku.
 3. Stupanj osvjetljenja se ne mijenja. Možda podižu lampe više kako bi što manje zagrijali sadnice, ali svjetlina se ne smanjuje.

Ako ste učinili sve kako treba, tada će oko dva mjeseca nakon klijanja gloxinia imati 4-5 pravih listova. Krajnje je vrijeme da izvršite posljednji berbu i posadite biljke na trajni boravak.

Ispravno sadimo gloxinia

Za mladu biljku sasvim je dovoljan lonac ili šalica s volumenom ne većim od 120 ml. Korijenski sustav je još uvijek preslab i mali da bi upio više tla. A to prijeti kiselosti i pojavi plijesni.

U takvoj čaši gloxinia lijepo raste, razvija se i cvjeta. Sada se može, pa čak i treba, gnojiti.

Hranimo biljke

Ne upotrebljavajte organske tvari za gnojenje gloxinia dok se ne razvije punokrvni gomolj. Bolje je koristiti složeno mineralno gnojivo, smanjujući doziranje za tri puta. Puna doza može jednostavno spaliti slab korijenski sustav.

Iz istog razloga, nemojte sami napraviti mješavinu raznih top haljina. Prevaliti se vrlo je lako. A s izgorenim korijenom ne može postojati nijedna biljka.

Njega sjemena gloxinia

Rezultat vašeg višednevnog rada ovisi o kompetentnoj njezi. Neki izvori preporučuju da se sjeme gloxinia spriječi da procvjeta u prvoj godini. Navodno to slabi biljku. Ali ako se dobro brinete o njemu, pravilno ga gnojite i zalijevate na vrijeme, onda o kakvom slabljenju govorimo?

A ako cvijet ostavite na njegovu milost, savit će se i bez cvatnje. Vrlo je važno vidjeti cvjetove u godini sjetve. Inače, biljka neće proći kroz cijeli svoj vegetacijski ciklus.Gloxinia se obično odmara na jesen. Lišće postupno počinje propadati i tada cijeli zračni dio potpuno umire.

Ako se biljka osjeća osnaženo, ali neće procvjetati, tada se neće odmoriti. U ovom slučaju morate cijelu zimu dobro paziti na gloksiniju kako bi on ušao u njegov normalan vegetativni ciklus.

Obično takvi "gubici" cvjetaju vrlo rano u drugoj godini života, a do jeseni mirno ulaze u svoj uobičajeni tok. Svakako organizirajte dodatno osvjetljenje u kratkim zimskim danima i gnojite ih kao ljeti. Inače, gloksinija će se izgubiti u sezonama i može umrijeti. Tada će svi vaši napori biti uzaludni.

Kako čuvati gloxinia zimi

Ako je biljka uspješno uzgajala gomolje, tada je preporučljivo ne ostaviti je da zimi u tlu zimi prvu godinu. Morate ga izvaditi iz lonca, temeljito isprati i osušiti. Zatim trebate staviti "tinejdžera" u gustu vreću s mokrim tresetom ili piljevinom. Potrebni otvori za ventilaciju i isparavanje kondenzata.

Kako čuvati gloxinia zimi

Dalje, vrećica se stavlja u tamno, hladno mjesto. Otprilike jednom mjesečno morat ćete pregledati sadržaj kako biste na vrijeme otkrili pojavu truleži ili plijesni. Ali, posve je moguće da će vaša gloxinia izbjeći takvu sudbinu.

Nježno gurnite tlo dalje od stabljike biljke. Dobro razvijeni gomolji nisu vidljivi? Zatim ostavite gloxinia zimu u loncu. Opet nas čeka potpuna smrt nadzemne zelene mase. Pokrivamo na vrhu gustim paketom s nekoliko rupa. I uklanjamo se u tamu i hladnoću.

Ako je mjesto previše suho, povremeno navlažite tlo. Ali ne poplavi!

Obje varijante dobro podnose mladi gloxinia. U normalnim uvjetima skladištenja, svježi klice ove godine trebali bi se pojaviti u veljači. Od tog trenutka lonci se donose na svjetlo. I brinu se o njima kao da su cvjetovi puno odrasli.

Korisni savjeti

 1. Ako se prilikom zračenja mini-staklenika sadnice gloxinia počnu savijati, onda se neko vrijeme odbacuje ovaj pothvat. Moguće je da je biljka još uvijek preslaba. Pustite ih da još malo narastu.
 2. Nemojte koristiti tresetne tablete za sjetvu gloxinia. Korijenski sustav sadnica je previše sitan da bi nadvladao čitav volumen treseta. I cijela ova stvar može sigurno postati kisela. Tada mladoj sadnici nećete pomoći.
 3. Neki izvori preporučuju sjetvu gloxinia u hidrogel. Ne preporučujemo ovo. Jer ne možete kontrolirati razinu vlage u podlozi. Bolje dodajte kocke hidrogela u tlo kada sadite klice na stalno mjesto. Na taj ćete način održati optimalnu razinu vlage u loncu ili šalici.
 4. Obavezno koristite drenažu za lonac s odraslim cvijetom. Gloxinia voli piti, ali uopće ne želi plivati ​​u vodi. Ali za sadnice drenaža nije obavezna. Već ih pomno promatrate kako bi ih preplavili.
 5. Tlo za sadnju za stalno prebivanje praktički se ne razlikuje od zemlje za sjetvu. Jedina razlika: u lonac se doda malo više treseta. Pomaže mladim korijenima da slobodno dišu. Osim toga, podloga je lagano popuštena. To je također plus.

Kako uzgajati gloxinia iz sjemena? Kao što vidite, ovaj je posao prilično problematičan, ali vrlo uzbudljiv. Neki domaći "Michurini" čak uspijevaju preći gloxinia na prozoru i prikazati biljke jedinstvenog oblika i boje. Probajte i stavite takav eksperiment. Što ako uspije?

Video: uzgoj gloksinije iz sjemena

Preporučujemo čitanje


Ostavite komentar

za slanje

avatar
wpDiscuz

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

štetočina

ljepota

popravci