Kako izkorijeniti korijenje stabla na vrtnoj parceli

Stablo je lijepa i korisna plantaža, glavni element razvoja svih živih bića, proizvođač kisika. Međutim, i pored tako visokih naslova, prije ili kasnije stablo se osuši ili trune, rezultat je jedan - sječe se. Naravno, može biti puno problema s uklanjanjem vrha, iako se još više pitanja odnosi na to kako se riješiti korijena stabla. Ako površina zemljišta dopušta, tada možete koristiti snagu posebne opreme, ali što ako je ljetna kućica mala, ali želim da cijelo područje bude zauzet korisnim biljkama? Koji su načini za uklanjanje velikog, jakog i vrlo razgranatog korijenskog sustava stabla?

Kako se riješiti korijena stabla

Zašto je nakon uklanjanja stabla potrebno ukloniti korijenje?

Kao što svi znaju, korijenski sustav stabla je najsloženiji, razgranat i nalazi se u promjeru do 7-9 metara. Čak i nakon što je sadnja sječena, ovo zemljište bit će neprikladno za sadnju - tlo će biti začepljeno korijenjem, procesima koji po strukturi nalikuju deblu drveta, tako da ništa neće rasti osim korova. Nije racionalno nadati se da će panjac s korijenjem propasti sam od sebe, jer morate pričekati barem 5-7 godina i na svaki način pomoći bržem procesu propadanja - redovito ga zalijevajte i održavajte vlagu idealnom za propadanje.

U prirodnim uvjetima nikoga nije briga za uklanjanje korijena stabla, ali u ljetnim kućicama, okućnicama na vrtu to se radi kako bi se očuvala upotrebljiva površina. Stoga, ako želite povećati broj sadnica i zuriti u stari panj, prije nego što započnete sadnju, uklonite stare korijene.

Kako započeti uklanjanje korijena stabala

Prije nego što odmah zgrabite lopatu i pokušate olabaviti tlo pretjeranom silom, potrebno je izvršiti posredni rad, naime:

  • Odredite starost stabla
  • Prepoznajte koja je vrsta stabla (ili panjeva)
  • Izračunajte je li moguće voziti se na stari panj glomazne opreme, inače će se svi radovi morati obaviti ručno.

Utvrđivanje starosti stabla vrlo je važna faza događaja. To će vam pomoći da otkrijete mjesto korijena - na primjer, u stablu starom 10 godina promjera su 4 metra - što više sadnja raste, ostaje još posla.

Druga faza intermedijarnog rada jednako je važna kao i prva. Na primjer, planinski pepeo ima manje bočnih korijena od hrasta, pa je njegovo korijenje mnogo lakše i lakše.

Ako je moguće stvoriti uvjete za prolazak posebne opreme, učinite to. Ako je korijenje nemoguće ukloniti pomoću vučne sile strojeva, budite strpljivi i pročitajte savjete u nastavku.

Poznate metode uklanjanja korijena drveća

Spaljivanje panjeva i korijenskog sustava
Ova je metoda najjednostavnija i manje naporna, međutim, jedna od najopasnijih. Zbog činjenice da se stablo osuši i korijenje brzo zapali, vatra se može proširiti na obližnje zgrade, posebno ako se izgaranje provodi po suhom, vjetrovitom vremenu. Da bi se osigurao postupak uklanjanja korijena stabla, a da se ne našteti sebi ili susjedima, preporučuje se korištenje neke velike stare metalne posude ili korita (obično je prikladna bačva od 200 litara). U gornjem dijelu napravljen je mali otvor za ventilaciju i opskrbu kisikom, a sam panj je pokriven.U ovom će se dizajnu pojaviti tinjajući ostaci stabla, njegovo uništavanje bit će manje opasno i neće vam donijeti dodatne probleme.

Korijenje i kopanje suhog panja
Postoji još jedna metoda uklanjanja korijena stabla - kopanjem i izbacivanjem korijena. Budući da drvo ima razgranat sustav, potrebno je kopati rov oko stabla, to bi trebao biti krug s polumjerom od 1 metra. Nakon završetka kopanja potrebno je sjekiriti stablo i sjekirom golih korijena sjeći. Vrlo često je nemoguće nositi se s ubodom običnim ljudskim naporom, pa se koristi otpad koji se koristi kao zaostala voda. Lopatica se uvodi izravno ispod stabla i drhtavim pokretima pokušavaju pomaknuti panjev, izlažući time korijenje. Tako prolazi cjelokupno područje oko stabla - tek nakon što se bočni korijeni pile i oslobode, panjev se može premjestiti, naravno, koristeći lom.

Puno je lakše kopati panje pomoću posebne vučne jedinice ili prilikom polaganja kabela. Traktor može lako izvući panj sa svim korijenima, ali to je izvan snage automobila. Ako želite koristiti tako učinkovitu metodu, morate kontaktirati tvrtku koja pruža razne usluge pomoću traktora. Moguće je i uklanjanje korijena buldožerom. U tom će se slučaju panj srušiti zbog oštrog i snažnog pritiska noža noža.

Erozija tla
Ako je tlo na vašem području pjeskovito ili glinasto, možete koristiti hidrauličku metodu uklanjanja korijena. Pored panjeva se kopa plitki rov i u njega se ubacuje crijevo s jakim pritiskom vode. Pod utjecajem snažnog mlaza pijesak i glina se isperu, a korijenje izloži. To daje veliku prednost jer možete korijen stabla sjeći ili sjeći. Takav se postupak mora obaviti oko cijelog štapića, a zatim se poduprijeti mrvicom i istisnuti suho stablo sa mjesta.

Rezanje korijena reznicama za drva
Šumske glodalice - posebna instalacija za rezanje i sječenje korijena do 30 cm dubine. Ovu metodu koriste profesionalni stručnjaci i omogućuju vam da posao obavljate što je brže moguće. Korištenje korijena pojedinog stabla nije preporučljivo uklanjati korijenje na ovaj način, jer su sječe šuma prilično skupe i neopravdani trošak je sjeći korijenje jednog stabla. Kod kuće možete koristiti perilicu ili brusilicu, ali trebat će više vremena i alat se može brzo uništiti.

Kemijski način
Zahvaljujući inovacijama u kemijskom polju, postalo je moguće brzo i učinkovito ukloniti korijenski sustav, koristeći poseban sastav. Kalijev ili natrijev nitrat već se dugo koriste u uklanjanju korijena koji se nakon izgaranja pretvara u obično gnojivo za tlo. Urea također pridonosi brzoj truleži - trebate samo čvrsto omotati štapić plastičnim omotačem. Uobičajena sol pomaže da se riješite rizoma.

Biološka metoda
Ova metoda se odlikuje prirodnošću, kao i dvostrukim prednostima. Za uklanjanje panjeva i ostataka korijenskog sustava potrebno je iz šume donijeti gljive gljive ili micelij gljiva kamenica. Vrijedno je napraviti široke rupe unaprijed, popuniti u njima plodno šumsko zemljište i urediti pripremljene sadnice. Za pouzdanost pokrijte lišćem ili mahovinom. Zbog činjenice da će gljive izbaciti sve hranjive tvari, korijenje će istrunuti maksimalnom brzinom. Proći će samo 2 godine, a od uboda neće ostati niti jedan trag, a dodatno ćete dobiti veliki usjev meda ili gljive kamenica.

Da biste uklonili ostatke stabla sa svoje web lokacije, morate naporno raditi. Odaberite najjednostavniju metodu za sebe i počnite čistiti web mjesto!

Video: kako izvaditi korijen piljene stabla iz zemlje

Preporučujemo čitanje


Ostavite komentar

za slanje

avatar
wpDiscuz

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

štetočina

ljepota

popravci