Kako napraviti mraz bez kuće

Mnogi ljudi iz škole znaju posebnost vode koja kaže da se na temperaturama ispod 0 stupnjeva kristalizira, pretvarajući se u čvrsto stanje. Jednostavno rečeno, voda se smrzava, pretvarajući se u blok leda. Svaki automobilist iz prve ruke zna da problem postaje očit u zimskoj sezoni. Čak i bez tekućine za pranje, teško je voziti nekoliko kilometara u teškim vremenskim uvjetima. Da biste isključili ovu značajku, potrebno je pripremiti sastav s dodatkom komponenata koje sadrže alkohol. Neće dopustiti da se voda smrzne, što će znatno pojednostaviti život automobilista.

Kako napraviti sredstvo protiv smrzavanja

Sastav tekućine za pranje automobila

Neki radije kupuju gotovu omyvayku, a pritom troše urednu svotu. Drugi vozači, naprotiv, žele eksperimentirati, pa pribjegavaju kuvanju nefrižma kod kuće. Razmotrite osnovni sastav pomoću kojeg se priprema tekućina.

 1. Kad se tekućina za pranje proizvodi u industrijske svrhe, sadrži osnovne sastojke. To uključuje alkohol, vodu, površinski aktivne tvari (površinski aktivne tvari), arome.
 2. Ako govorimo o domaćim proizvodnim tvrtkama, oni dodaju izopropanol (monohidrični alkohol) kao alkoholnu bazu. Proizvodi na bazi ovog spoja istaknuti su po niskoj cjenovnoj kategoriji, ali imaju osobinu - oštar neugodan miris. Kako bi uklonili nadzor, proizvođači dodaju sredstva za aromatiziranje koja se ne mogu nositi sa zadatkom (sudeći po brojnim recenzijama).
 3. Etilni (prehrambeni) alkohol smatra se jednom od uobičajenih i široko korištenih komponenti koje ne dopuštaju da se voda smrzne. Međutim, trošarinskim mjerama, Rusija je odbila koristiti ovaj spoj. U rijetkim slučajevima možete pronaći TOP formulacije s dodatkom etilnog alkohola (etanola), ali one će biti preskupe.
 4. Postoji i alkoholna baza koja se zove metanol. Prilično je jeftina, pa se široko koristi u industrijske svrhe u Europi. Glavno svojstvo metanola smatra se da se ne smrzava ni pri temperaturi od -96 stupnjeva, to je nesporni plus. Spoj također nema neugodan miris, ali nakon isparavanja ima negativan učinak na ljudsko tijelo. U Rusiji je metanol zabranjen, jer izaziva ovisnost u "određene kategorije građana".
 5. Iz prethodnog možemo zaključiti da izbora praktički nema. Tekućinu za pranje možete kupiti po pristupačnoj cijeni na temelju izopropanola ili etilnog alkohola. Neki beskrupulozni dobavljači prodaju autocestu bez smrzavanja, što negativno utječe na cijevi automobila. U prve dvije opcije vozači su suočeni s prekomjernom količinom okusa, u drugoj dobivaju otrovno trovanje. Iz tog razloga, važno je naučiti kako sami pripremiti tekućinu za pranje.

Antifriz na bazi etanola

Da biste spasili sebe i rodbinu od ugušujućeg mirisa alkohola, koristite vlastitu proizvodnju. Sve komponente su dostupne u pogledu cijena.

 1. Trebat će vam izravno etilni alkohol, destilirana voda, antifriz visoke koncentracije (može se zamijeniti etilen glikolom), esencijalna ulja (miris se bira po vlastitom nahođenju).
 2. Mnogi će ljudi, nakon što pročitaju popis potrebnih komponenti, biti zainteresirani za etilen glikol. Potrebno je kako bi se hladnoća otopila alkohol i voda, dajući tekućini potrebnu koncentraciju.Etilen glikol ne dopušta da alkohol ispari, značajno povećavajući trajanje djelovanja protiv smrzavanja.
 3. Ako govorimo o omjeru, priprema se otopina tekućine bez smrzavanja iz dva dijela vode i jednog dijela etilnog alkohola. Sudeći prema temperaturnim karakteristikama vaše regije, mijenjajte sastav ovisno o pokazateljima.
 4. Ovdje su izračuni za bocu od pet litara u koju trebate dodati etilni alkohol u određenim omjerima. Ako je temperatura u vašem području automobila iznad -5 stupnjeva, dodajte 600 ml. S pokazateljem od -10 stupnjeva - 1,1 litre, -15 - 1,2, litre, -20 - 1,6 litara, -25 - 2,2 litre, -30 - 2,6 litara.
 5. Nakon miješanja vode i alkohola, mora se dodati etilen glikol. Izračun je sljedeći: sipati 15 g. za svaki minus stupanj. Na primjer, za temperaturu od -30 stupnjeva trebat će vam 450 grama. etilen glikol.
 6. Etilen glikol možete zamijeniti antifrizom. S tekućinama postupajte pažljivo jer su dovoljno otrovni. Nosite gumene rukavice, zaštitite dišne ​​putove i oči. Ako je moguće, etilenglikol zamijenite propilen glikolom, on je bezopasan.
 7. Da biste riješili ne smrzavajuću tekućinu mirisa alkohola, možete koristiti aromatiziranje hrane ili poseban gel s raznim mirisima. Međutim, preporučujemo da sastav bude prirodan. Kupite u ljekarni eter svoje omiljene biljke ili voća, dodajte 3 ml. na kanti od pet litara, pomiješajte.
 8. Prije svake upotrebe dobro protresite sredstvo protiv smrzavanja, jer se esencijalna ulja često izdižu na površinu. Ako želite, možete sipati 35 g. automatski prah, tako da tekućina ima svojstva čišćenja.

Sredstvo za smrzavanje na bazi izopropilnog alkohola

Ova opcija za pripremu tekućine za pranje razlikuje se u brzini miješanja komponenata. Na kraju ćete dobiti gotov zamrzivač nakon 5-10 minuta.

Sredstvo za smrzavanje na bazi izopropilnog alkohola

 1. Postupak će zahtijevati vodu, izopropil alkohol, kao i deterdžent za pranje posuđa koji ne sadrži klor.
 2. Da biste poboljšali kvalitetu vode, pronesite je kroz kućanski filtar ili je prokuhajte. Možete koristiti otopljenu tekućinu, hladeći je do sobne temperature. Inače, nakon korištenja omyvayki na vjetrobranskom staklu automobila vidjet ćete bijeli premaz, mrlje i malu hrđu. Možete koristiti i destiliranu vodu, jeftina je.
 3. Za početak, odredite što ćete pripremiti tekućinu koja ne smrzava. Možete odabrati i dvolitarnu bocu i pet litarsku posudu, sve ovisi o osobnim preferencijama. Nakon toga nastavljamo s miješanjem sastojaka (izračuni su za 5 litara sastava).
 4. Ulijte 2 litre destilirane ili filtrirane vode u spremnik, dodajte toliko izopropilnog alkohola, protresite. Pažljivo odvijte poklopac, ulijte u 60 ml. sredstva za čišćenje posuđa. Cork ponovo, pomiješajte sastav. Dobiveni antifriz pogodan je za upotrebu na temperaturama do -20 stupnjeva (omjer 1: 1). Po želji se može dodati više izopropila za poboljšanje performansi.

Ostale metode ne smrzavanja

 1. Metanol. Pomiješajte destiliranu vodu i metanol u omjeru 9: 1. Dodajte 20 gr. stroj za prah ili 40 ml. tekućine za pranje posuđa. Takav potez dat će svojstva čišćenja bez smrzavanja. Važno je zauvijek zapamtiti da je pri miješanju sastojaka potrebno zaštititi oči, kožu ruku i dišne ​​puteve.
 2. Slani ocat. Izvrsno sredstvo koje karakterizira siguran sastav i jednostavnost pripreme. Pomiješajte otopinu stolnog octa s koncentracijom od 9% s destiliranom ili prokuhanom vodom u omjeru 50:50. Dodajte 30 ml. tekućina za pranje posuđa, protresite spremnik. Spremna tekućina za smrzavanje može se koristiti na temperaturama do -10 stupnjeva.
 3. Amonijev klorid (amonijak). Da biste pripremili tekućinu bez smrzavanja prema ovom receptu, potrebno je pomiješati amonijak i filtriranu vodu u omjeru 1: 3. Pazite da se tijekom infuzije amonijaka ne formira pjena. Dodajte komponentu duž zidova spremnika. Sastav se koristi na temperaturi od najmanje -10 stupnjeva. Da biste povećali karakteristike, ulijte stolni ocat u količini od 15% ukupnog volumena.

Razmislite o industrijskim tehnologijama za pripremu tekućine bez smrzavanja. Napravite sastav stolnog octa, metanola i tekućine za pranje posuđa, amonijak. Dodajte omiljena esencijalna ulja kao arome, ona se prodaju u kozmetičkim trgovinama i ljekarnama.

Video: od kojeg možete napraviti sredstvo protiv smrzavanja

Preporučujemo čitanje


Ostavite komentar

za slanje

avatar
wpDiscuz

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

štetočina

ljepota

popravci