Kako posaditi luk na zelje na prozorskoj dasci

Uzgoj zelenila na prozoru nije teška i uzbudljiva stvar. Da biste to učinili, ne morate satima čitati specijaliziranu literaturu, pripremiti određeni sastav tla ili kupiti neki originalni i super prikladan lonac. Sve što je potrebno za uzgoj luka u bilju je marljivost i malo mašte.

Kako posaditi luk na zelje

Uzgoj luka u zelenilu je jednostavno!

Ako naivno mislite da uzgoj luka u bilju oduzima previše vremena i ne biste trebali ni pokušavati započeti takav eksperiment, vrlo ste u zabludi. Luk - biljka koju ljudi uzgajaju više od 5000 godina. Tijekom tog vremena, ni tehnologija uzgoja, ni prilagodba nisu se nimalo promijenili, međutim, sa svakim stoljećem čovječanstvo pronalazi novu sofisticiranost za pojednostavljenje svog rada.

Možete dobiti svježe perje od luka u mraznoj zimi, proljeće ili jesen bez ikakvih udaraca obiteljskog proračuna. Naprotiv, u vezi s visokim cijenama proizvoda, morate razmišljati o samoniklim biljkama. Pripremite jelo, malo zemlje i samog luka, svu vašu odgovornost prepustite samo zalijevanju vode i to otprilike 3 puta tjedno. A ako odaberete za sebe potpuno pojednostavljenu metodu uzgoja luka u vodi, tada ne morate ni zalijevati! Svaki vrtlar negdje započne! Počnite i uzgajate luk na zelenilu, učite svoju obitelj da jede prirodne vitamine tijekom cijele godine!

Hidroponi. Sofisticiran koncept, jednostavna obrada

Unatoč činjenici da sam izraz hidroponika, običnim ljudima malo govori, upravo je ova metoda uzgoja zelenog luka najjednostavnija i bez problema. Što je suština ove vrste poljoprivrede? U tom slučaju voda se ulije u malu zdjelu, stavi se plovak i luk se stapa na njega. Običnim riječima - ovo je način uzgoja luka u čaši vode. Svatko je barem jednom u životu pokušao na ovaj način dobiti zeleno lišće, proučavajući biologiju u srednjim slojevima. Ali krovni filci zbog neiskustva, krovni filci zbog beskorisnosti mnogi su napustili posao koji su započeli, ne dovodeći ga do kraja.

Uzgoj luka u vodi

Kako biste uzgajali luk pomoću hidroponike, savjetujemo vam da budete strpljivi i pripremite sljedeće stavke:

  • Plastične šalice kiselog vrhnja s poklopcima
  • luk
  • voda

Odložite šalice, uzmite kapke i pažljivo napravite rupu ne veću od opsega luka pripremljenog za sadnicu. Dalje, čašu zatvorite poklopcem, luk stavite u pripremljenu rupu i ulijte dovoljno vode tako da dno luka samo malo dođe u dodir s vodom. To je sve! Sada ostaje samo pričekati dok se ne počnu pojavljivati ​​prvi natječajni listovi.

Savjet! Vrlo često se mladi, još ne iskusni ljudi, trude uzgajati luk tako što će ih potpuno utopiti u čaši vode. U tom slučaju ne biste trebali čekati prve izbojke, jer će uskoro luk jednostavno trunuti. Da biste izbjegli tako tužan ishod, preporučujemo da žarulju stavite samo iznad površine vode ili tako da luk bude samo 2 mm u dodiru s vodom. Kako biste spriječili propadanje luka zbog nedostatka kisika, savjetujemo vam da pripremite slabu otopinu kalijevog permanganata (blijedo ružičasta) i prelijete je u čašu s lukom. Tako možete dobiti dugo očekivanu zelje u najkraćem mogućem roku.

Mini-kreveti na prozoru

Postoji nekoliko ideja kako uzgajati luk na prozorskoj dasci.

Kutija sa zemljom. Ova metoda u potpunosti ponavlja onu koju široko koriste vrtlari pri uzgoju luka u vrtu.Potrebno je pripremiti kutiju (plastičnu, drvenu), luk (oko 7 komada ili više prema vašoj želji) i zemlju. Vrijedno je dodati da luk nije baš izbirljiv po pitanju sastava zemlje, pa je pogodno neutralno tlo s velikom dozom pijeska (za labavljenje).

Ulijte zemlju u kutiju, izravnajte je, u tlo posadite lukovice. Preporučljivo je pridržavati se nekakve sheme kako krevet ne bi izgledao kao jedan kaos. Dalje, trebate sipati kantu za zalijevanje i pričekati nekoliko dana dok se luk ne ukorijeni, a zatim gledajte kako perje postupno raste. U ovom slučaju, možete dobiti 14 cm zelenila 15 dana nakon sadnje.

Plastična posuda. Želite iznenaditi obitelj i prijatelje ne samo svježim biljem, već i kreativnim vrtom? Tada vam donosimo novi način uzgoja luka - u plastičnim posudama od soka ili suncokretovog ulja (2,5 litre ili 3 litre). Ova će opcija zahtijevati i zemlju, posuđe i luk.

Uzgoj luka u plastičnoj boci

Prije nego što počnete puniti posuđe, trebate napraviti male (promjera oko 4-5 cm) u samom spremniku, po mogućnosti u šabloni. Da biste to učinili, možete koristiti oštre škare ili za jednostavno rezanje nacrtati krug isprekidanom linijom pomoću vruće žice. Vrijedno je napomenuti da promjer rupe u potpunosti ovisi o veličini žarulje. Ako uzmete mali sadni materijal, tada trebate u skladu s tim izrezati male rupe.

Nakon što se spremnik pripremi i na njemu se nalaze okrugle rupe, vrijeme je da ga napunite zemljom i istovremeno stavite žarulje na svoje mjesto. Nakon što je zemlja stigla do prve rupe, stavite tamo luk i prekrijte ga zemljom. Trebao bi biti iluzija da luk ne leži, već stoji. Također je potrebno učiniti sa svim pripremljenim lukom. Da bi ruka u bilo kojem stupnju lako prodrla u spremnik, preporučujemo da odrežete vrh spremnika. Tada se lako može staviti na mjesto.

To je sve! Ostaje zalijevati i čekati pojavu zelenila, koje će biti zanimljivo prvo rasti vodoravno, a zatim oštro promijeniti stupanj za 45 stupnjeva i pojuriti prema gore.

Kapacitet za jaja. Ako su se prije prodaje jaja široko rasprostranjene pladnjevi od kartona, sada su plastične ladice za jaja nevjerojatno uspješne. Mogu se savršeno koristiti za uzgoj luka.

U svako udubljenje ovog jela pospite malu količinu zemlje, tamo stavite luk, žlicom, pažljivo ulijte vodu izravno u zemlju. U ovom se trenutku postupak sadnje završava; navodnjavanje tla potrebno je kako se suši.

Oprez! Treba mi svjetlo!

Luk je fotofilna biljka. Zadovoljit će vas sočnim i visokim zelenilom samo ako je količina svjetlosti dovoljna za rast. Stoga, ako ćete u prosincu ili siječnju uzgajati luk na zelenilu, vodite računa o pozadinskom osvjetljenju.

Kakvu luk treba uzimati za uzgoj ljekovitog bilja

Za uzgoj luka na zelenilu prikladan je luk, koji se odlikuje gustoćom, tvrdoćom i sjajem ljuske. Također možete savjetovati uzgoj luka, koji je i sam počeo "rasti" - oblikovano perje je vidljivo. U tom slučaju nećete moći dobiti velik urod zelenila, ali možete pokušati dati novi život luku, koji više nije pogodan za upotrebu u hrani.

Uzgoj luka na zelenilu nije jednostavna stvar, ali vrlo jednostavan! Probajte i oduševite sve prirodnim vitaminima zimi, proljeću i jesen!

Video: uzgoj luka na perje

Preporučujemo čitanje


Ostavite komentar

za slanje

avatar
wpDiscuz

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

štetočina

ljepota

popravci