Kako potaknuti dijete: savjeti za roditelje

Kako potaknuti dijete? Većina psihologa kaže da roditelji često to rade pogrešno. Stoga beba može odrasti kapriciozan egoist. Razmislimo zajedno pomoću uobičajenih metoda.

Kako potaknuti dijete

pohvala

Psiholozi preporučuju ne hvaliti dijete samo, odobravajući samo postupke ili radnje. No, stavimo se na mjesto potomstva. Zamislite situaciju: pokušavajući ugoditi roditeljima, dijete je čistilo sobu ili pralo posuđe.

Glavne preporuke su izrazi poput: "Kakva je čista soba postala! Tako je lijepo biti u njemu! " ili: "Posuđe je upravo iskrilo!"

Što će dijete osjećati ako ga ne pohvali? Pravo, gorčina i ogorčenost. Uostalom, soba ili posuđe nisu postali čisti valom čarobnog štapića. Je li se netko potrudio da to učini? On sam! Ali nije dobio zasluženu nagradu.

Stoga ostavljamo same psihologe da se pokopaju u njihovim preporukama i iz srca hvalimo naše potomstvo za svaku pozitivnu radnju.

Važno! Nemoguće je pohvaliti dijete. Bit će mu drago bilo koje ljubazne riječi roditelja. Pogotovo ako to zaslužujete.

lasica

Jednostavne akcije kao što su milovanje glave ili leđa, poljupci i zagrljaji mogu stvoriti čuda u procesu obrazovanja. Samo nemojte pretjerivati ​​s takvim poticajem, jer će u protivnom dijete nakon svake pozitivne akcije otrčati k vama po nagradu.

Usput, ne zaboravite dodati pohvale naklonosti. To je potrebno kako bi dijete razumjelo zašto ga potiču.

Nakon malo razmišljanja, postavlja se još jedno pitanje: što učiniti s adolescentima? Djeca ove dobi često imaju vrlo negativan stav prema "nježnosti teleta". Kako biti

Ispada da postoji izlaz. Koliko god to bilo žalosno, mnogi tinejdžeri provode većinu svog vremena na internetu. I tamo imaju vrlo popularan meme pod nazivom zagrljaji. Koristite ga u komunikaciji s djetetom. Ne zahtijeva glačanje ili poljupce, i doista komično.

Ali, ako umjesto miljenja kažete potomstvu: "Da, dobri ste momci, zagrlite se!", Vjerujte mi, efekt će biti nevjerojatan. Dijete će osjetiti svoju potrebu i bit će ponosno što su njegovi roditelji na istoj valnoj duljini.

Vijeće. Pretražite Internet i naučite neke riječi iz tinejdžerskog slenga. To vam je vrlo korisno u komunikaciji s djetetom. Samo ne upotrebljavajte takve izraze javno ili javno. Djeca se srami takvih roditelja. Ali tête-à-tête - uvijek, češće i do mjesta.

Ukidanje zabrana

Naravno, u razumnim granicama. Osnaživanje ne bi trebalo postati permisivnost. Ovo nije ohrabrenje, već neumornost. Kako to učiniti ispravno?

Na primjer, za neko pozitivno djelo (pomoć u kućanskim poslovima, ispravno rješenje problema, domaća zadaća) djetetu možete dopustiti da krene u krevet malo kasnije nego inače. Ali samo ovdje i sada, to je danas, a ne svaki dan.

Dijete u dobi od 2 do 4 godine preporučuje se gledanje više crtanih filmova. Djeci od 5-7 godina može se dopustiti da sami kupuju nešto u trgovini, bez pomoći odraslih. Tinejdžer - vratite se kući iz šetnje nešto kasnije nego što se očekivalo. Ali ne zaboravite zlatno pravilo: promocija je dobra kad je jednokratna! Ne vrijedi kontinuirano uvoditi ukidanje zabrana.

Vijeće. Prije nego što dijete na ovaj način ohrabrite, proučite njegove navike i želje. Nažalost, mnogi roditelji praktički nisu upoznati sa vlastitim djetetom.

Zajednička zabava

Koliko god to tužno zvučalo, moderni životni ritam ne dopušta roditeljima da provode puno vremena sa svojim djetetom.A ponekad je još gore: tata se u tenkovima, mama na društvenim mrežama, dijete se igra sa sobom.

Koristite zajedničke igre i aktivnosti kao ohrabrenje. Samo što ne podučavam! To bi trebale biti igre, čitanje knjiga, gledanje crtanih filmova.

Za stariju djecu pravo ohrabrivanje bila bi šetnja parkom, na igralištu, rolanje s roditeljima.

Tinejdžeri će uživati ​​u zajedničkom putovanju u kino, zoološki vrt i atrakcije. Uključite maštu, pitajte potomstvo što bi želio učiniti s vama.

Financijska nagrada

Moderni roditelji najčešće koriste ovu vrstu promocije. Umjesto džeparca, djetetu se daje određena količina novca za pozitivne radnje ili djela. Na primjer, za čišćenje kuće ili dobru studiju.

Poticanje djeteta novcem

Ovdje psiholozi posebno aktivno udaraju petama po prsima, dokazujući da se to ne može učiniti! Ali suočimo se sada: bez novca nigdje i nigdje. Pogotovo ako roditelji prijatelja ili razrednika samo daju djeci novac bez razloga. Treba li djetetova zavist prema drugima? Ne? Dakle, mi stalno radimo u tijeku i potičemo potomstvo financijski.

No, postoje neke važne nijanse koje treba primijetiti koristeći novčani ekvivalent pohvale:

  1. Iznos mora biti proporcionalan aktu. Ne možete dati 500 rubalja za pranje posuđa i 50 za čišćenje sobe.
  2. Roditelji bi trebali zaboraviti na ovaj novac. Dijete ima pravo koristiti ih prema vlastitom nahođenju. Ne možete, na primjer, reći: "Ovo je za vas nove cipele."
  3. Postavite ograničenje. Na primjer, za pet pet rubalja, ali ne više od 100 rubalja tjedno. Inače dijete muči učitelje željom da odgovore na ploči. Ili čak povesti učitelja da dijeli.

Općenito, preporučuje se materijalni oblik ohrabrivanja koristiti što je rjeđe moguće ili za ozbiljne akcije ili stvari koje zahtijevaju dugoročnu provedbu. Možda je kraj školske godine?

Inače, ako djetetu platite bilo kakvu sitnicu (stavljanje gaćica ili pomnoževanje poda), tada možete postići upravo suprotan učinak. Dijete će tražiti zakonsku naknadu u stalnom i sve većem broju.

Vijeće. Samo nemojte sada o vrijednosti studija i znanja. Trenutna stvarnost neće vam dopustiti da budete puni i obučeni, oslanjajući se samo na znanje. A u trgovinama ne prodaju hranu za studij. Samo pristupite financijskim poticajima s oprezom i pažljivo razmislite o svemu. Ali ne isključite u potpunosti.

Pokloni

Princip rada takvog poticaja sličan je onome opisanom u prethodnom stavku. Jedina je razlika što novac zamjenjuju slatkišima, igračkama, uređajima, odjećom. Zloglasni psiholozi gotovo jednoglasno tvrde da se to ne bi trebalo činiti. Usuđujem se raspravljati.

Za dijete nisu važni samo kupnja ili željeni artikl. Tko se nije susreo sa situacijom kada je promocija igračaka zaboravljena 10 minuta nakon kupnje? Dijete treba točno roditeljsko odobrenje učinjenog čina. Čak i ako se radi o kutiji s sokom ili pakiranju olovka.

Dat ću primjer iz vlastitog života. Njegov sin s 4 godine kupio je lizalicu. Baš tako, bez razloga. Mahajući bombonima tijekom šetnje, ispustio ga je i nije ni primijetio. Nakon par dana kupio se upravo isti bombon kao nagrada za brisanje prašine s njegovog stola. I upravo tako, bombon je tokom šetnje sigurno odletio na zemlju. O, kakva je to bol bila! Suze su se slivale da bi svaki krokodil umro od zavisti. "Mama, pa, zaslužila sam to!" Čistio sam, jako sam se trudio! "

Prirodno, suze i suze su obrisani, a treći lizalica svečano je predana tužnom djetetu. A vi kažete - nemojte djecu poticati darovima.

Korisni savjeti

Ne dajte unaprijed unaprijed. Dijete koje je već u dobi od šest mjeseci savršeno je u stanju manipulirati odraslima.Stoga nikada nemojte unaprijed hvaliti ili nagrađivati ​​dijete. Potomci bi trebali imati poticaj, a ne želju dobiti svoje pod svaku cijenu.

Nemojte se natjecati između djece za promociju. Na primjer, ako je jedan dobar učenik, a drugi nema takve uspjehe, tada isključite nagradu za izvrsne ocjene iz života djece. Od riječi uopće. Duh natjecanja trebao bi biti zdrav, a ne uvredljiv. Zapamti to. Ili nagraditi oboje djece, bez obzira na rezultate, kako ne bi sijali neprijateljstvo među njima. Istina, tada se to ne može nazvati ohrabrenjem.

U financijskom obliku nagrade postoji zanimljiv detalj. Osim promocije, trebale bi biti novčane kazne. Za dobre ocjene plaćamo, za loše ocjene oduzimamo. Vrlo je prikladno računati u posebnoj tablici. Dijete će naučiti brojati svoj džeparac, istodobno će voditi evidenciju. Ova je vještina sjajna u odrasloj dobi.

Sada znate kako potaknuti dijete. Ne štedite na pohvalama, tada će vaše dijete postati normalna osoba lijepog karaktera. Usput, ponekad je ohrabrujući osmijeh roditelja djetetu dovoljan umjesto materijalne nagrade. Pa zašto izmisliti volan?

Video: promocija kao metoda roditeljstva

Preporučujemo čitanje


Ostavite komentar

za slanje

avatar
wpDiscuz

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

štetočina

ljepota

popravci