Kako polirati vlastite farove

Kako polirati prednja svjetla vlastitim rukama? Nije lako. Ali sasvim je izvedivo ako imate sve potrebne materijale i mjesto za to. Nećete raditi poliranje pravo na ulici. Ipak, ovo nije čisto zanimanje. Prašina leti u svim smjerovima, komadići abraziva ... Osim toga, za doradu je potrebno potpuno ukloniti čestice prašine u zraku. U protivnom će sav posao biti uzaludan. Ali, prvo stvari.

Kako polirati prednja svjetla

Zašto je potrebno poliranje farova? Novi automobil uopće ne treba. No, pisaći stroj koji je već vozio na našim cestama najmanje dvije godine je potreban. Sada se većina automobila proizvodi s plastičnim svjetlima. Unatoč zaštitnom premazu, zrnca pijeska i sitno kamenje koje lete ispod kotača rade svoj podmukli posao. Na površini plastike ostavljaju mikro ogrebotine, koje su u početku nevidljive. Ali s vremenom farovi postaju prigušeni. Nevolje dodaju kemikalije na cestama i ulje iz ispušnih plinova drugih automobila.

Sve bi bilo u redu, ali dolazi do defokusiranja. Odnosno, umjesto usmjerenog toka svjetlosti, dobiva se mutno mjesto. A to može dovesti do nepoželjnih posljedica. Napokon, takva blatna prednja svjetla počinju blještati. Ugledaju svjetlost nadolazećih automobila i vrate ih na cestu ispred vas. To će u nekom trenutku izazvati nesreću.

Kako možete znati da li vam prednja svjetla trebaju poliranje? Vrlo jednostavno. U mraku sjaj na ravnom zidu. Trebali biste dobiti jasan krug ili oval. Ako su rubovi mrlja mutni, tada je vrijeme da osvježite oči svog automobila.

Na koje načine možete sami polirati farove? Bez prigovora profesionalcima, samo su tri:

 • Manje ogrebotine. Poliranje posebnim alatom ili pastom.
 • Srednje ogrebotine. Ručno brušenje.
 • Duboke ogrebotine. Poliranje posebnim setom.

Sve su se metode pokazale podjednako dobrim ako su pravilno izvedene i mogu uštedjeti značajnu količinu. Glavna stvar je ne žuriti i metodički provoditi preporuke. Razmotrite detaljno svaku opciju.

Manje ogrebotine

Ako ne pokrenete prednja svjetla prije jake zamućenosti, tada je sasvim moguće rukovati ručnim poliranjem pomoću posebnih alata. Riječ je o pastama koje se mogu kupiti u bilo kojoj trgovini dijelova. Usput, lijek s kornjačom na etiketi pokazao se prilično dobrim. Druga najpopularnija je GOI pasta. Neki pismeni ljudi pišu i govore GOA. Pa da, sve je u redu - Državni optički institut. Okej, gramatiku-nacističku nećemo prikazati, nije u tome stvar. Treći lijek dostupan je svima i dostupan je u bilo kojem domu. Ovo je obična pasta za zube. Nije prah! Sadrži i sitne brusne abrazive. Ali prah je veliki abrazivni.

Za poliranje trebat će vam:

 • odabrani medij
 • meke krpe
 • netkani ubrus
 • laštilo
 • traka za maskiranje
 • tekućina za pranje posuđa, voda
 • rukavice

Spuštajući se. Prvo temeljno isperite prednje svjetlo vodom i tekućinom za pranje posuđa. To će omogućiti maksimalnu odmašćivanje i čišćenje površine. Činjenica je da je ova metoda nježna. To samo polira sitne ogrebotine na površini zaštitnog laka. Ne dodirujemo samu plastiku.

Osušite prednje svjetlo netkanom krpom. Ne ostavlja vlakna. Sada uzimamo traku za maskiranje i počinjemo ljepiti. Brtvimo sve što lijek može dobiti, pa i više. Jer mašući krpom, možete nenamjerno ogrebati oslikavanje rešetke, haube i odbojnika. Stoga sve zatvaramo. Samo nemojte uzeti običnu vrpcu, inače ćete je ukloniti bojom. Ili tada morate odvojiti dijelove ljepljive baze.

Dakle, svi su se zatvorili.Stavimo malo odabranog proizvoda na krpu i počnemo kružno pomicati prednja svjetla. Ne pritiskajte snažno. Trebat će se trljati dugo, sigurno 7 minuta. Neki izvori preporučuju uzimanje spužve. Zašto? Sva se pasta apsorbira u ovu vrlo spužvu, što će tamo ostati prednje svjetlo? Drugi savjetuju da rade samo okretne pokrete. Ne, jeste li ikada vidjeli kako djeluje poliranje? Samo kružnim pokretima, u protivnom će postojati uzdužne i poprečne pruge.

Kako shvatiti što je već dovoljno i možete završiti poliranje? Čisto vizualno. Suhom krpom brišemo ostatke proizvoda, a zatim gledamo prednje svjetlo. Preporučljivo je to učiniti na prirodnom svjetlu, ali ne na izravnom suncu. Sviđa li vam se rezultat? To je dovoljno. Ne? Još tri.

Čim vam se počne dopadati prednje svjetlo, uklonite višak paste. Zatim stavimo lak na čistu krpu, protrljamo oko stroja do sjaja. Sada se odmičemo, diveći se svom poslu. Zatim ponovite sve s drugim svjetlima.

Srednje ogrebotine

To se odnosi na one srednje dubine. Odnosno, premaz laka probijen je i plastika se lagano dodiruje. Ovdje je samo tjestenina neophodna. Morate pokupiti brusni papir. Samo ne onaj kojim trljate metalne dijelove u garaži! Posebno fino zrno. U ovom slučaju jedna vrsta ne može učiniti.

Uzmite najmanje 4 vrste, u rasponu od 600 do 2500, s približno istim tonom. Na primjer, još 1200 i 1800 zrna. To je najoptimalnije i najmanje traumatično za površinu farova.

Poželjno je da je brusni papir bio na tkanini. Mnogo je praktičniji od papira i manje suza. Samo je ne namočite u vodi, kao što preporučuju neki savjetnici. Što će dati? Da li tkanina bubri? Ili će se zrno brusnih papira poboljšati? Namakanje ne daje ništa. Ali periodično pranje brusnim papirom daje vrlo kvalitetan rezultat poliranja.

Postupci pripreme potpuno su isti kao u prvoj metodi. Ovo pranje, brisanje suhih površina i lijepljenje susjednih površina maskarom trakom. Ali tada počinju razlike.

Kada koristite brusni papir, poliranje ili abrazivna pasta nisu potrebni. Svaka vrsta kože djeluje ne više od 7 minuta. U tom se slučaju dobivena suspenzija mora isprati s prašine jednom svakih 35-40 sekundi rada s korištenim papirom. Svjetlo prednjeg svjetla pere se čistom vodom nakon svake promjene kože na manju.

Nakon završnog mljevenja, opet trebate uzeti lak i meke krpe. Možete i pjenu. Sada napokon očistite prednje svjetlo. Vrh je poželjno pokriti akrilnim lakom, to je inertno na plastiku. Istina, trebate imati tehnologiju premazivanja kako ne biste pokvarili svu ljepotu. Čak i najmanje čestice prašine koje se lijepe na površinu laka tijekom sušenja stvorit će olakšanje i dosadnost. Stoga je preporučljivo ovaj postupak povjeriti stručnjaku, ili nekome tko već ima slično iskustvo i dobro poznaje svu tehnologiju primjene.

Duboke ogrebotine

Ručno brušenje više se ne može nositi s njima. Morate pokupiti brusilicu. Ali toliko joj je lako da ne može prevladati duboke ogrebotine na prednjem svjetlu. Što učiniti? Danas industrija nudi posebne setove za poliranje. Slobodno se prodaju u trgovinama dijelova. Sadrži nekoliko krugova s ​​Velcro za jednostavno postavljanje na brusilicu. Imaju različite veličine zrna za postizanje najboljeg rezultata. Neki obrtnici uspijevaju koristiti konvencionalnu bušilicu s mlaznicom umjesto brusilice.

Detaljna uputstva uvijek su napisana na pakiranju kompleta. Preporučujemo da ga sigurno slijedite. Malo se razlikuje od svakog proizvođača. Najveći broj pozitivnih recenzija dobio je Abralon i komplet za popravak od 3M. Oni su najprikladniji za upotrebu.

Općenito, poanta cijelog postupka je nježno brušenje površine prednjeg svjetla posebnim krugom.Započnite s najvećom mrvicom, a fino završite. Ne griješite! U brojkama je obrnuto. Na primjer, započnite s 600 gitara i završite na 4000 grit.

Najvažniji korak je prvo pomicanje. Ne možete pritisnuti brusilicu, prednje svjetlo može jednostavno puknuti. Glatkim pokretima postižete najprikladniju i mat površinu. Konačni izgled farova ovisi o tome. Jer ostali krugovi više ne uklanjaju izbočine. Oni poliraju ono što ste učinili u prvom krugu.

Preporučujemo povremeno isprati prašinu s površine kruga i navlažiti je vodom kako ne bi došlo do prašine sa strana. Pa ipak, stalno provjeravajte plastiku na toplini. Bolje je ostaviti da se malo ohladi nego diviti pukotini. Iz istog razloga, preporučujemo da radite u jednom krugu ne duže od tri minute zaredom.

Nakon poliranja sa zadnjim krugom najfinijih mrlja, možete pristupiti konačnom poliranju prednjih svjetala. Ali prije toga, plastiku je potrebno oprati čistom vodom i obložiti je netkanom krpom. Usput, najobičnija voda pomoći će vam utvrditi ispravnost vaših postupaka. Ako ste učinili sve kako treba, tada će voda isijavati iz farova, kao da je podmazana.

Sada možete završiti. Poliranje ne mora biti učinjeno brusilicom. Dovoljno je nanijeti na meku krpu ili komad pjene. I polirajte prednja svjetla olovkama. Činilo bi se da je sve spremno. Možete sigurno voziti. Ali bez zaštitnog laka, plastika će se uskoro opet zamagliti.

Ne, naravno da je razumljivo: kotači za poliranje mogu se koristiti i do 10-12 puta, prilično su jeftini. Ali uostalom, oni se mogu koristiti 20 godina za 10 lakova ili se mogu drobiti za godinu dana. To je ako prednja svjetla ne prekrivate završnim lakom. Stoga preporučujemo da ovaj postupak ne zapostavljate. Osim toga, lak sprječava žutilo plastike od sunčeve svjetlosti.

Vijeće. Kako bi vam oči automobila uvijek blistale, lakirajte ih najmanje jednom svake dvije godine.

Neke savjete

 1. Ako ćete prvi put polirati svoja prednja svjetla, onda iskoristite vrijeme. Zamolite nekoga da vam pomogne. Na primjer, prijatelj koji je takav postupak već izveo sam. U neposrednom krugu toga nema? Sigurno postoji staro prednje svjetlo u zalihama koje izgleda da više nije potrebno, ali bacanje bacila ne podiže ruku. Ovdje na tome i vježbajte. Ispada da - slobodno krenete prema farovima automobila.
 2. Svi gore navedeni postupci odnose se na plastična prednja svjetla. Za poliranje staklenih farova koriste se malo drugačiji materijali. Odnosno, ne možete ih izliječiti pomoću paste za zube. Ali GOI pasta ili abrazivni spojevi na bazi keramike ili dijamantne prašine - sasvim.
 3. Prilikom poliranja staklenih svjetala brusilicom morate ih stalno zalijevati. Na primjer, jednom rukom vozite alat, drugom kojom stalno piškate iz pištolja. Ili zamolite nekoga da vam pomogne. U suprotnom, progutajte staklenu prašinu. Pada u oči - također ugodno nije dovoljno.

Kako polirati vlastite farove kod kuće? Zašto kod kuće? Uostalom, to su specifični mirisi, prašina od mljevenja, čestice abrazivnih paste koje lete u svim smjerovima. Treba li ti? Poljski u garaži. Tamo možete sigurno leglo. Niste sigurni u svoje sposobnosti? Obratite se profesionalcima. Za vrlo pristupačnu cijenu oči vašeg automobila blistat će i blistati svjetlošću.

Video: poliranje farova u 5 minuta pomoću paste za zube i četkom

Preporučujemo čitanje


Ostavite komentar

za slanje

avatar
wpDiscuz

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

štetočina

ljepota

popravci