Kako se riješiti škripanja poda

Što učiniti da se zaustavi škripanje poda? Zašto nastaje pukotina? Većinu ljudi koji imaju drvene podove u kućama i stanovima muče takva pitanja. Podovi od drva su najbolji izbor, kao i ostali materijali za podove imaju svoje prednosti i mane. Kad se život bliži kraju, stablo to počinje signalizirati. Postoje mnoge poznate metode usmjerene na sprečavanje kijanja. Moguće je samostalno nositi se s tim zadatkom, posebne vještine u području graditeljstva nisu potrebne, ne treba puno vremena. Ovaj problem zahtijeva pažnju, mora ga se riješiti.

Kako se riješiti škripanja poda

Uzroci škripanja poda

Ako postoji pukotina podnih ploča, preporučljivo je utvrditi uzrok prije početka popravka. Najčešće je pukotina uzrokovana dizajnerskim značajkama. Poznato je nekoliko opcija koje su korištene za oblikovanje poda u starim kućama i stanovima:

  1. Na betonski premaz montirani su trupci ili drvene šipke s nagibom od oko 40 centimetara. Obložene su šperpločom ili ivericom, a na vrhu su položeni listovi od vlaknastih ploča.
  2. Drvene ploče ležale su na trupcima fiksiranim na betonskom podu.

Obje opcije podrazumijevaju prisustvo vodoravnih trupaca, to su šipke od drva debljine ne više od 4 cm, a koje su korištene kao osnova za oblaganje poda. Šipke su korištene za oblikovanje potrebne tehnološke udubine s betonske površine, zbog koje pod "diše". Gornji sloj noktiju bio je zalijepljen za trupce ili grede. Nakon određenog vremena uporabe, nokti su počeli popuštati, ploče su se deformirale i pojavila se pucketanje. Trupci ili grede također su otpušteni, zbog čega se krši gustoća pričvršćenja poda betonskom površinom.

Kako odrediti mjesto škripca

U tu svrhu, pomoćnik se aktivno kreće po podu, u područjima stvaranja buke, opterećenje premaza od drva naglašeno je. Mjesta na kojima se stvara buka kruže kredom ili markicom. Kao rezultat studije sastavit će se karta šljokica.

Što učiniti da se riješite škripanja poda

Potpuna zamjena poda je savršen izlaz iz ove situacije. Ova metoda rješenja uključuje značajne financijske i vremenske troškove. Profesionalni čarobnjaci dijele nekoliko jednostavnih i učinkovitih opcija.

  1. Škripu je moguće otkloniti uz pomoć drvenih klinova prikovanih odozdo između dasaka i nosača. Prije nego što ih zakucate, potrebno je odrediti zone u kojima se stvara škripanje tako da se cijela površina poda ne ispuca. Za rad će vam trebati čekić, prigušnica i klinovi izrađeni od drveta.
  2. Privremena i skupa metoda je uporaba poliuretanske pjene. Koristi se u situacijama kada nekoliko podnih ploča škripi i od popravka ostaje preostala montažna pjena. Pjena je između zaostataka i dasaka, gdje se pjena širi i otvrdne, djelujući kao klinovi. S vremenom se opaža uništavanje pjene, škripanje dasaka nastavlja.
  3. Ako su ploče na betonskoj podlozi, koriste se metalna sidra. Ovo je učinkovit, ali skup način. Za popravak poda trebat će najmanje 200 sidra. Uzmemo li u obzir činjenicu da su beton i metal gotovo vječni materijal, propadanje ploča započet će mnogo prije nego što se konstrukcija pogorša.
  4. Ako tijekom vizualnog pregleda površine nema oteklina i pukotina, a podne ploče škripe, šperploča može riješiti problem. Ona se širi ispod dasaka. Istodobno treba uzeti u obzir njegovu debljinu. Njegova debljina ne smije prelaziti 12 milimetara, inače se pukotine neće spriječiti.
  5. Najjeftiniji način i istovremeno mukotrpan - morat ćete procijeniti apsolutno sve trupce i podne ploče koje su propale, zamijeniti, labave - zategnuti i zatim popraviti vijcima za samorezanje.
  6. Pomoću brtvila izrađene od drvenih iverica, lakova i boja, postojeće pukotine izlijevaju se nakon stvrdnjavanja, formira se drveni klin. Moguće je napraviti takvo brtvilo kod kuće. Za to vam je potreban drveni čips, lak i boja. Smjesa se priprema u sljedećem omjeru sastojaka: 4: 1: 1. Temeljito promiješajte i možete koristiti. Prorezi moraju biti napunjeni do razine dasaka.
  7. Učinkovit i jednostavan način za uklanjanje praznina. Koristi se kabel napravljen od sintetičkog materijala ili običnog užeta, PVA je zasićen ljepilom, a zatim se praznine zatvaraju uz njihovu pomoć. Zatim se PVA ljepilo treba pomiješati s drobljenom piljevinom. Preko žice, rezultirajući kit će nabirati pukotine, dok je potrebno ostaviti neznatan tubercle. Nakon što se ljepilo otvrdne, mora se pažljivo rezati nožem. Nakon nekoliko dana ljepilo će se potpuno osušiti.

U svakom slučaju donosi se individualna odluka o tome kako se nositi sa škripom, izbor je na vama!

Video: kako ukloniti pucketanje parketa

Preporučujemo čitanje


Ostavite komentar

za slanje

avatar
wpDiscuz

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

štetočina

ljepota

popravci