Kako brzo oprati suđe: savjeti

Suvremeni čovjek pokušava manje vremena posvetiti kućanskim poslovima, pa je u potrazi za jednostavnim rješenjima. Takvi slučajevi uključuju pranje posuđa, što bez posebnog stroja može dugo potrajati ako je prošao veliki gozba. Što učiniti kada morate oprati ne par tanjura i žlica, već cijeli stol posuđa? U takvim će slučajevima biti jednostavni savjeti koji će vam uštedjeti vrijeme, trud i troškove vode.

Kako brzo oprati suđe

Kako optimizirati postupak pranja posuđa

 1. Odmah naviknite na pranje posuđa. Ne čekajte do trenutka kada se sva hrana osuši na tanjuru, jer će ga teško ostrugati. Naravno, ponekad se čini teško oprati tanjur ili kriglu. Takva se situacija primjećuje ako u sudoperu već postoji gomila posuđa i nitko od kućanstva to ne želi oprati. Složite se sa svim članovima obitelji da od sada svi peru suđe.
 2. Ako ste potpuno izgubili poriv da odmah operete posuđe, namočite ga u umivaonik ili umočite u vodu i deterdžent. Nakon takvih akcija, bit ćete sigurni da se hrana ne lijepi na tanjur. Morate ga samo obrisati spužvom deterdžentom, isprati i osušiti.
 3. Koristite dobre spužve za pranje, na staromodan način napustite „krpu“. Pjenasta guma uštedjet će vam ne samo vrijeme za pranje posuđa, već i alat, kao i voda. Nemojte čekati da spužve upiju masnoću i postanu neupotrebljive. Redovito ih mijenjajte. Kupite aluminijsku pletenu spužvu za uklanjanje ljepljive prljavštine. Brzo uklanjaju osušenu hranu brže od pjene.
 4. Nakon obroka nije potrebno stavljati jedan tanjur u drugi, posebno ako nećete odmah oprati suđe. Ova je opcija prikladna za one koji će ploče natopiti vodom i deterdžentom. Ali u svim ostalim slučajevima, hrana će se zalijepiti za dno posuđa, bit će teže oprati.
 5. Ne treba požaliti sa deterdžentom, posebno je dizajniran za temeljito pranje posuđa od masti i krhotina hrane. Na spužvu ulite više gela, a zatim ga pjenasto i počnite s pranjem.
 6. Da biste optimizirali postupak pranja, iskoristite naviku sortiranja prljavog posuđa. Viljuške odvojeno, žlice odvojeno, noževi, tanjuri, krigle odvojeno. Perite posuđe u serijama, praksa je pokazala da to štedi znatno više vremena.
 7. Tako da voda ne bi stalno izlila u sudoper dok perete suđe. Isključite slavine. Prvo trljajte svaku ploču (tavu, vilicu, tavu itd.) Deterdžentom, odložite, a zatim isperite.
 8. Nikad se tu ne zaustavljajte. Naučite prati suđe kratko i s manje vode (ako je cilj uštedjeti obiteljske resurse). Na primjer, danas ste oprali "planinu" posuđa u 10 minuta, sutra trebate izvršiti iste radnje u 7, a da pritom ne izgubite kvalitetu. Neprestano poboljšavajte svoje vještine kako biste bili zanimljiviji!

Pravilno pranje posuđa

Nakon što se upoznate sa načinima za optimizaciju pranja posuđa, naučite osnovne korake u ovom procesu.

Pravilno pranje posuđa

Korak broj 1. potopiti
U umivaonik preklopite žlice, vilice, noževe i druge sitnice. U drugom spremniku pošaljite tanjure s kriglicama, još jedno veliko jelo.

Ulijte vruću vodu i dodajte deterdžent. Ostavite pribor za jelo 15-20 minuta da se natapa. Ako je previše posuđa, natopite ga u šaržama.

Ako nemate umivaonik za takve manipulacije, upotrijebite sudoper. Pokrijte ga čepom, dolijte vruću vodu i dodajte deterdžent. Ostavite posuđe natopljeno određeno vrijeme.

Korak broj 2. Pranje posuđa
Kad namakate u zasebnoj zdjeli ili zdjeli, izvršite sljedeće manipulacije:

 1. Nanesite deterdžent na spužvu i pjenu. Izvadite prvu ploču ili drugi veliki predmet iz umivaonika, operite s obje strane. Pošaljite posuđe "u pjenu" u sudoper, uzmite sljedeći predmet.
 2. Kad se sve posuđe, zajedno s žlicama, vilicama, tanjurima, prebaci u sudoper, počnite ga ispirati slabim pritiskom vode. Odložite u sušilicu ili obrišite ručnikom.

Ako je prethodno natapanje izvršeno izravno u sudoperu, postupite drugačije:

 1. Namijenite protok vode na minimum, uzmite tanjur u ruke i hodajte uz njega spužvom i deterdžentom. Zamjena za slavinu, isperite, stavite u sušilicu.
 2. Sve posuđe i male pribor za jelo isperite na isti način, a zatim prijeđite na onečišćenje (tave, tegle, tepsije). Na taj se način posuđe može puno brže oprati.

Narodni deterdženti za pranje posuđa

Ako pri ruci nema deterdženata, upotrijebite improvizirane formulacije. Oni nisu samo poznati po svojoj prirodnosti, već se i učinkovito nose s teškim zagađenjem.

Soda bikarbona
Uzmite novu spužvu i navlažite je u vodi. Izlijte malo sode na tvrdu površinu, spužvicu preklopite na pola. Loose prah treba biti unutra kako bi se hidrirao. Perite posuđe na uobičajen način, a zatim isperite.

Celulozu od sode možete pripremiti prethodno kombinirajući je s vodom. U tom će se slučaju masa u obliku paste morati nanijeti na spužvu, a tehnika pranja se ne mijenja.

Soda se ne može koristiti na non-stick i teflonske obloge. Savršeno čisti pribor za jelo, tanjure, porculanske predmete.

Senf u prahu
Tehnologija korištenja senfa za pranje posuđa identična je korištenju sode, ali potreban je samo senf u prahu. Za pranje vrlo prljavih suđa, pomiješajte prašak s ocatom (stolnim ili jabučnim). Senf se može koristiti za teflonske i neljepljive premaze, također brzo čisti masne i ugljične naslage.

Praktične preporuke

Perite posuđe

 1. Da biste posuđe što prije oprali, možete se poslužiti dodatnim trikovima. Obrišite kristal i razne čajne dodatke suhim mekim ručnikom.
 2. Što se tiče porculanskih pozlaćenih tanjura i šalica, takve su stvari najbolje oprati prirodnim sapunom za kućanstvo. Da biste se riješili plaka na takvim jelima, trebate koristiti otopinu sode bikarbone. Šalicu možete napuniti i ostaviti preko noći.
 3. Da biste aluminijskim posudama dali netaknut sjaj, trebate upotrijebiti rješenje. Da biste ga pripremili, trebate 20 litara. topla voda, 100 gr. silikatno ljepilo, 120 gr. soda pepeo. Kuhajte posuđe u sastavu pola sata, ostavite da se potpuno ohlade. Na taj način možete oprati plamenike.
 4. Za pranje ukrasnog posuđa (vaze, stolice s uskim vratom), trebate koristiti tekuće deterdžente s dodatkom komada papira i ljuske jaja.
 5. Sastav na bazi vode i tekućeg amonijaka (60 grama alkohola u 1 litri vode) nosi se s masnim mrljama na čašama.
 6. Listove za pečenje treba oprati vlažnim prahom usmjerenog djelovanja ili soda bikarbona. Nakon postupka, ladicu isperite tekućom vodom. Osušite proizvod i zagrijavajte u pećnici.

Lako je suđe oprati na brzi način, ako se naoružate znanjem i malim trikovima. Odaberite deterdžente i sastave na temelju vrste proizvoda. Slijedite praktične preporuke i nećete imati poteškoća.

Video: kako oprati suđe bez deterdženta

Preporučujemo čitanje


Ostavite komentar

za slanje

avatar
wpDiscuz

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

štetočina

ljepota

popravci