Učinkovito čišćenje tepiha kod kuće

Trenutno je tepih sastavni i važan element mnogih interijera - ne samo jednostavan i održavan u minimalizmu, već i elitni, skupo namješteni. Tepih ima mnogo korisnih funkcija, ali kao podna obloga treba potrebnu njegu i stav.

Učinkovito čišćenje tepiha

Postoji veliki broj načina za njegu i sprječavanje onečišćenja takvih premaza, kao i za produljenje njihove trajnosti i održavanje originalnog izgleda. U ovom ćemo članku razmotriti kako je moguće brzo i učinkovito očistiti tepih improviziranim sredstvima kod kuće.

Kada očistiti tepih

Čišćenje tepiha može biti potrebno u sljedećim situacijama:

 1. Čišćenje u svrhu prevencije (barem jednom tjedno) usisavačem za uklanjanje čestica prašine i prljavština.
 2. Tepih je ozbiljno zagađen: prosuta pića, komadić masti ili bilo kakva mrlja koju je teško ukloniti. U takvoj situaciji potrebno je što prije započeti s čišćenjem tepiha, inače će se čestice prljavštine upiti u njegovu strukturu i osušiti.
 3. Podovi su zasićeni neugodnim mirisima. Na primjer, to se može dogoditi ako se tepih nalazi u kuhinji ili u stanu u kojem postoje kućni ljubimci. Mnoge su se domaćice suočile s takvim problemom, a postoji veliki broj metoda za uklanjanje neugodnih mirisa s tepiha.

Upravo je u tim situacijama potrebno očistiti tepih, a ako nema mogućnosti pozvati pomoć stručnjaka za čišćenje poda, morat ćete početi sami čistiti pomoću improviziranih alata. Važno je pouzdati se u različite preporuke temeljene na dugogodišnjem iskustvu mnogih profesionalaca i kućanica.

Opće preporuke

Prije nego što počnete s čišćenjem tepiha, trebali biste uzeti u obzir posebne značajke i strukturu tepiha, jer će to odrediti pristup procesu čišćenja. Međutim, gotovo uvijek možete koristiti univerzalne savjete za čišćenje tepiha kod kuće:

 1. Koristite samo metode kemijskog čišćenja. Mnogi tepisi imaju negativan stav prema vodi, ali ako je to bilo potrebno za mokro čišćenje, morat ćete koristiti hladnu vodu. Dopušteno korištenje običnog usisavača ili usisavača. Uz to, uvijek biste trebali zapamtiti običnu metlu, koja će u prvoj fazi pomoći uklanjanju krupnih čestica krhotina i prašine s tepiha (prikladno je metlu malo navlažiti hladnom vodom, što će izbjeći podizanje prašine u zrak).
 2. Za čišćenje tepiha ne preporučuje se tvrda četkica, u protivnom može se slomiti ili oštetiti struktura hrpe. Pomoću četke ne smijete biti previše marljivi prema trljanju mrlja i strogo čistite do sredine mrlje, jer će se inače onečišćenje na površini samo povećati. I zapamtite da čišćenje tepiha četkom treba biti samo u smjeru hrpe tepiha.
 3. Prije nego što upotrijebite kemikalije za kućanstvo namijenjene čišćenju tepiha, morate pažljivo pročitati pravila za korištenje proizvoda i potražiti recenzije na njemu.Možete unaprijed provjeriti kemiju koja se koristi na neprimjetnom fragmentu obloge kako biste dodatno uklonili mogućnost oštećenja cijelog tepiha (kako biste izbjegli izblijedjivanje boja ili oštećenje gomile).

Mnoge domaćice, odlučujući se za način čišćenja tepiha, u početku su sklone odabiru narodnih metoda i improviziranih alata koji se ne testiraju samo u dužem razdoblju, već pokazuju i jasnu učinkovitost.

Ispod ćemo se detaljnije pozabaviti svakom vrstom čišćenja tepiha, njegovim specifičnostima, algoritmom čišćenja i sredstvima koja se mogu koristiti.

Obratite pažnju! Prije korištenja svake metode, koja je dolje navedena, potrebno je očistiti tepih od sitnih čestica nečistoća i prašine, a također provjeriti kako djeluju komponente čišćenja na njemu, skrivene od znatiželjnih očiju. To ne samo da će zaštititi tepih, već i postići visoke performanse čišćenja.

Čišćenje tepiha soda bikarbona ili sol

Kompleks sode i soli učinkovit je način kod kuće za čišćenje tepiha, a koristi ga više generacija domaćica. Da biste očistili pod ovom metodom, ne morate imati određene vještine ili znanje. Za čišćenje morate kontaminirani dio tepiha posipati mješavinom soli i sode, a zatim ga ostavite oko pola sata. Nadalje, komponente se brišu metlom, a tepih se usisava.

Čišćenje tepiha soda bikarbona ili sol

Ova metoda puno pomaže u uklanjanju malih nemasnih mrlja ili, ako je potrebno, osvježavanju izgleda tepiha, ali malo je vjerojatno da će se uspjeti nositi s ozbiljnim mrljama prljavštine. Neizostavna prednost ove metode je dostupnost komponenti (soda bikarbona i kuhinjska sol su u svakom stanu), kao i činjenica da su sigurne za gotovo svaki tepih.

Soda je, u stvari, jeftino i izvrsno sredstvo za čišćenje tepiha ili tepiha.

Čišćenje tepiha ocatom

Kada pokušavate odlučiti što ćete koristiti za ovaj postupak kod kuće, ne zaboravite na obični stolni ocat, koji se često koristi za čišćenje mrlja od prljavštine na vunenim tepisima. Ako gomilu tepiha obradite niskom postotkom otopine octa, tepih će izgledati svježije i hrpa će se vratiti svom nekadašnjem sjaju.

Algoritam čišćenja je sljedeći:

 • tepih je očišćen vakuumom;
 • priprema se slaba otopina octa (potrebno je 15-20 ml octa na litru vode);
 • s mekom četkom umočenom u otopinu potrebno je hodati po hrpi tepiha;
 • kad prođe dvadeset minuta, obrišite tepih čistom, suhom krpom;
 • tepih opet treba usisati.

Ne zaboravite da tepih trebate obraditi krpom u smjeru hrpe, a ako na njemu postoje mrlje, možete malo navlažiti pod malo jače. Zatim, na kraju čišćenja, preporučljivo je prozračiti sobu i ostaviti da se tepih potpuno osuši.

Korištenje čaja Infuser za čišćenje tepiha

Napominjemo da je ova metoda prikladna samo za čišćenje tepiha tamne boje. Postoji dobra vjerojatnost da će lagani tepih beznadno pokvariti mrlju od čaja, tako da ne biste trebali riskirati. Korištenje čajnih listova nije najpopularnija metoda uklanjanja mrlja, ali od toga još uvijek ima neke koristi.

Što je potrebno za čišćenje:

 • svježi i još vlažni listovi čaja - pripremljeni unaprijed;
 • proizvod se mora raspršiti na onečišćena područja podnog obloga;
 • pričekajte da se osuši, a zatim listiće čaja skupite metlom ili usisavačem.

Listove čaja možete primijeniti iz bilo kojeg čaja: zelenog ili crnog. Prije upotrebe potrebno ga je dobro iscijediti. Ova metoda često vam omogućuje da se riješite neugodnih mirisa s tepiha.

Korištenje amonijaka za čišćenje tepiha

Ako je tepih kontaminiran crvenim vinom ili raznim sokovima, upotreba amonijaka može biti učinkovita. Za čišćenje morat ćete provesti sljedeće korake:

 • tepih je očišćen vakuumom;
 • priprema otopine - 2 tsp amonijak na 1 litru vode;
 • četkica se malo navlaži otopinom, a zatim se hrpa tepiha obriše;
 • tepih se ostavlja nekoliko minuta, a zatim se očisti suhom krpom.

Ne preporučuje se previše vlažiti premaz otopinom kako njegova baza ne bude izložena amonijaku. I sigurno ćete trebati prozračiti sobu, jer amonijak ima specifičan i oštar miris.

Čišćenje tepiha praškom za pranje i kerozinom

Visoka učinkovitost može se postići primjenom mješavine praška za pranje, kerozina i čiste vode. Korištenje slične metode čišćenja preporučuje se za vunene tepihe ili sintetičke podne obloge.

Čišćenje tepiha praškom za pranje i kerozinom

Da biste uklonili mrlje, učinite sljedeće:

 • voda i prašak za pranje pomiješani su u jednakom omjeru kao i za obično pranje;
 • tada se dodaje 1 tsp. kerozin po 1 litri otopine;
 • spužva se vlaži u ovoj mješavini, a dijelovi tepiha koji su kontaminirani obrišu se njome.

Glavni nedostatak ove metode je odvratan miris, ponekad nestaje i po nekoliko dana, pa je pošteno izvesti ovaj postupak ljeti kako ne biste mogli zatvoriti prozore.

Način čišćenja tepiha s piljevinom i benzinom

Ova metoda je učinkovita i dokazala se. Pomaže u uklanjanju mrlja vina, lakova, čokoladnih proizvoda, mirisa urina i drugih onečišćenja. Pilana u kombinaciji s benzinom divno je sredstvo za čišćenje poda u kući. Lijek je posebno dobar u uklanjanju starih mrlja koje su potekle u strukturu tepiha. Treba shvatiti da, kao i u prethodnoj metodi, neugodan miris može stagnirati u stanu nekoliko dana.

Prije nego što počnete s čišćenjem, morat ćete prošetati tepihom usisavačem, a zatim pripremiti otopinu sapuna s dodatkom benzina - u omjeru oko 10: 1. U njemu je impregnirana piljevina, koja se može kupiti u bilo kojoj trgovini za kućne ljubimce. Mjesta zagađenja na oblozi jako se posipaju piljevinom, a zatim ostaje pričekati da se potpuno osuše. Tijekom tog vremena, piljevina će moći apsorbirati elemente prljavštine u njenu strukturu, pa ih se može ukloniti metlom.

Upotrebom parnog čistača

Ovo je relativno mlad, ali vrlo učinkovit način čišćenja tepiha od mrlja. Prvo trebate nanijeti četkicu kako biste uklonili duboko začepljenu prljavštinu, a zatim je koristite četkom u kombinaciji s krpom.

Primjena za čišćenje tepiha od kiselog kupusa

Da biste se riješili mrlja na tepihu ovom metodom, morate uzeti najobičniji kiseli kupus, koji je pripremljen bez octa. Zatim se mora temeljito oprati da se riješe jakih mirisa, i raspršiti se na tepih. Nakon toga potrebno ga je valjati četkom ili običnom metlom preko područja tepiha, sve dok kupus nije potpuno kontaminiran.

Potom se kupus sakuplja s tepiha, ponovno se opere i postupak se ponavlja od samog početka dok kupus ne bude relativno čist na kraju ciklusa. A onda morate prikupiti kupus, a tepih - temeljito usisati.

Čišćenje tepiha škrobom

Prije upotrebe škroba za čišćenje tepiha, morate usisati vakuum, a zatim škrob razbacite na kontaminirana područja, trljajte ga suhom četkom i nakon 10 minuta potpuno usisajte tepih.

Škrob pomaže u učinkovitom uklanjanju čestica prašine s tepiha, za osvježavanje premaza, ali ova metoda se ne preporučuje za upotrebu s raznobojnim i tamnim tepisima, jer u suprotnom uporaba škroba krši pojavu bijelog premaza.

Zaključno želim napomenuti da sve gore spomenute metode zaista pomažu u brzom i efikasnom uklanjanju puno prljavštine s tepiha kod kuće. Ali, ako imate strah za rezultat, tada, kako ne biste oštetili tepih, bolje je kontaktirati stručnjake.

Video: kako lako i učinkovito očistiti tepih

Preporučujemo čitanje


Ostavite komentar

za slanje

avatar
wpDiscuz

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

štetočina

ljepota

popravci