Što je hajot i koliko je koristan?

Nevjerovatno povrće za sjeverne geografske širine, hajot je dobro poznat u Meksiku, zemljama američkog kontinenta. Jedva da se može nazvati drugim biljnim proizvodom, u 100 grama kojih ima svega 19 kcal. Biljka koristi sve dijelove, plodove, lišće, izdanke i korijenje koji se koriste u kuhanju, narodna medicina. Takav vrijedan proizvod treba razmotriti bliže.

chayote

Meksički krastavac i njegova svojstva

Biljka doista ima dvostruko ime. Njegova je sličnost s krastavcem prilično impresivna:

  • obje vrste pripadaju obitelji bundeve;
  • rastu na stablima loze;
  • imaju izduženi oblik i boju od zelene do gotovo bijele;
  • Rip od lipnja do rujna;
  • prednost se daje mladim plodovima;
  • dio su salate, koriste se svježe, slane i kisele.

Počinju znatne razlike. Chayote je u šali nazvao san uzgajivača koji je htio prekrižiti krumpir s rajčicom, skupljajući dvostruki urod.

Plodovi meksičkog krastavca narastu do 600 gr, imaju slatkast okus sočne pulpe. Sakriva se pod sjajnom tankom kožom koja je prilično otporna na vanjske utjecaje. Osim pulpe, sjemenke koje imaju orašasti okus, mladi izdanci odlaze u hranu. Pripremaju se na bazi šparoga. Gomolji su po svojstvima slični krumpiru, sadrže veliku količinu škroba, ali za razliku od domaćih korijenskih kultura, narastu do 10 kg.

Zanimljivo: postoji mnogo jela koja se temelje na hajotu. Ovisno o popratnim proizvodima, ona postaje sastojak juha, salata, izvrsna priloga pa čak i nadjev za slatki kolač.

Njegove prednosti cijene tradicionalni iscjelitelji. Ima:

  • protuupalno;
  • čišćenje;
  • diuretičko svojstvo.

Kemijski sastav

Gotovo kompletna linija vitamina skupine B, aminokiselina, među kojima su najvrjedniji lizin, triptofan i histadin, pronađena je u pulpi ploda i zelenim dijelovima biljke. Popis minerala uključuje magnezij, fosfor, kalij, natrij, kalcij, željezo. Šećer, škrob, vlakna, karoten nadopunjuju sastav.

Blagodati zdravlja

Redovito uključivanje proizvoda u jelovnik pomaže da se riješite bubrežnih kamenaca, smanjite težinu, poboljšate probavni trakt, uklonite suvišnu tekućinu i stabilizirate krvni tlak.

U ginekologiji koja se temelji na meksičkom krastavcu pripremaju se pripravci koji se koriste u složenoj terapiji za mastopatiju, miome i onkološke bolesti. Kod muškaraca je hajot u stanju ublažiti stanje i ublažiti ozbiljnost simptoma prostatitisa. Jela na temelju njega preporučuju se tijekom rehabilitacijskog razdoblja nakon kemoterapijskih sesija. Povećava imunitet zbog visokog sadržaja askorbinske kiseline, potiče regeneracijske procese.

Chayote postepeno dobiva na popularnosti, širi se i po zemljama europskog kontinenta. Vrijedno ga je uvesti u prehranu radi raznolikosti i uživanja u ukusu.

Video: kako uzgajati chayot u vrtu

Preporučujemo čitanje


Ostavite komentar

za slanje

avatar
wpDiscuz

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

štetočina

ljepota

popravci