Bemeria - kućna njega

Bemeria je ukrasna sobna biljka koja pripada obitelji kopriva (drugi naziv je lažna kopriva). Ukupno postoji više od stotinu vrsta ovih biljaka. Ime biljke dobilo je u čast njemačkog znanstvenika Georga Bomera. Ovo je mali grm, međutim, među predstavnicima ove vrste ima prilično velikih primjeraka (visine do 5 metara) koji u obliku nalikuju mini stablima. Stabljike nalikuju izgledu debla stabala zbog prisutnosti smeđe kore na dnu, što ukazuje na gustu strukturu stabljike. Ova biljka se može naći gotovo svugdje gdje postoji tropska i suptropska klima. Rodnim mjestom ove biljke smatra se Meksiko.

Njega za boemeriju

U sobi se ta biljka u pravilu ne nalazi, ona se obično koristi kao ukrasni ukras u blizini stambenih prostorija ili u uličicama i parkovima. Dekorateri i dizajneri jako ga vole jer se ova biljka savršeno uklapa u gotovo bilo koji interijer. Najbolja stvar biljke je njena nepretencioznost. Možda sadrži i početnika uzgajivača, dovoljno će mu biti pročitati nekoliko savjeta za brigu o biljci.

Najznačajnija stvar ove biljke je lišće koje očaravaju svojom ljepotom i veličinom. Dosta su širokog oblika i imaju nazubljene rubove. Cvatnja u biljci je mali cvijet, sličan u obliku cvjetova koprive.

Njega biljaka

Ova biljka voli biti na svjetlu, ali može stajati u hladu nekoliko sati dnevno. Međutim, ne biste trebali izlagati biljku gorućem suncu vrućeg ljetnog dana ako ne želite izgorjeti lišće. Stoga je najbolje staviti boemeria na mjesto s sjenom. Temperatura na kojoj se biljka osjeća ugodno kreće se od +18 do +20 stupnjeva. Orijentalni prozori idealni su za uzgoj.

zalijevanje
Ljeti za navodnjavanje nije potrebno puno. Vlažnost na našem području omogućuje joj da se osjeća ugodno, a zimi ga treba u potpunosti zalijevati. Ali, budući da biljka voli vlagu, preporučuje se prskanje lišća toplom vodom, koja se prvo mora podmiriti.

Kako posaditi boemeriju

Tlo za biljku uklapa se u univerzalno, ali ako ga i dalje želite samostalno sakupljati, dodajte:

 • okućnica (1 dio)
 • lišće humusa (2 dijela)
 • treset (1 dio)
 • pijesak (1 dio)

Metode gnojiva

Možete biljku hraniti jednom ili dva puta mjesečno organskim gnojivom. Najbolja opcija za gnojidbu bit će gnojivo za ukrasne biljke.

Transplantacija nevjerojatne biljke boemerije

Najprikladnije godišnje doba je proljeće. Ako je ovo mlada biljka, onda se u prve tri godine presađuje svake godine, ali postupno se učestalost ovog procesa smanjuje. Prilikom prebacivanja biljaka u lonac, obavezno stavite sloj drenaže na dno. To će pomoći smanjiti prekomjernu vlagu. Transplantacija boemerije potrebna je samo kada je korijenski sustav u potpunosti zapetljao grudu zemlje. Transplantirani pretovarom. U proljeće se goli izdanci odrežu kako bi biljka bila pomlađena.

Načini uzgoja

Postoji nekoliko načina razmnožavanja: sjemenom, podjelom i reznicama. Poslovanje u proljeće. Ovo je vrlo produktivna metoda koja vam omogućuje da odjednom dobijete nekoliko biljaka.

Također razmnožavanje pomoću reznica vrlo je popularno među ljubiteljima cvijeća. Činjenica je da ova metoda omogućuje tijekom vegetacijske sezone povećati broj biljaka u vrtu. Reznice su posađene u tlu s pijeskom.Potrebno je oko četiri tjedna da se naviknete na tlo.

Bolesti i insekti štetni za biljku

Glavni neprijatelji ove biljke su lisne uši i krpelji koji se uklanjaju prskanjem biljaka otopinom sapuna i vode. Ako lišće ima višak vlage, tada počinju crniti i sušiti. Međutim, uz nedovoljno vlage, biljka se također osjeća nelagodno. Kad se lisne uši razmnožavaju na biljkama, lišće postaje ljepljivo. Da biste uklonili štetočine, možete koristiti posebne lijekove protiv insekata.

Sorte boemeria

Sorte boemeria

 1. Veliki list. Ova biljka uvijek zadržava svoju zelenu boju pod bilo kojim uvjetima. Raste i razvija se u obliku stabla visine 4 metra, rjeđe 5. Stabljike s godinama mijenjaju boju u smeđu. Listovi su dovoljno veliki, hrapavi na dodir. Cvjetovi izgledaju poput ušiju kukuruza. Boja cvjetova je blijeda.
 2. Silver. Ova vrsta se odlikuje lišćem koji je obložen srebrnim plakom.
 3. Cilindrični. Ovo je višegodišnja biljka. Ime je dobila po obliku lišća.
 4. Biloba. Može narasti do 2 metra u visinu. Listovi su ovalni, hrapavi, s nazubljenim rubovima.
 5. Snijeg-bijele. Stabljike su u ravnom položaju. Listovi su u obliku srca, mali, prekriveni bijelim premazom. List iznad je zelene boje. Izduženi plodovi odraslih.

Zabavne činjenice

 1. Ova biljka je bila distribuirana u Kini kao poseban usjev, jer ima izvrsna svojstva za predenje. Do danas, na tim zemljama rastu razne vrste bemeria, koje se koriste za proizvodnju vlakana, koja se aktivno koristi u industriji.
 2. Vlakna Bemer imaju visoku čvrstoću i gotovo ne podliježu truležima, pa se često koriste u proizvodnji užadi. Prije toga korišten je u proizvodnji jedra.
 3. Bemeria se koristi u proizvodnji skupih tkanina, jer je struktura vlakana vrlo slična strukturi svile i podnosi vrlo svijetlu boju, dok vlakno ne gubi svilenkastu strukturu.
 4. Zanimljive informacije bit će za obožavatelje nošenja traperica, jer vlakna boemeria aktivno sudjeluju u njihovom stvaranju. Materijal je lagan i prozračan.
 5. Biljna vlakna također su dio papirne industrije.
 6. Zanimljiva je činjenica da su ramijska vlakna vrlo drevni materijal koji je čovjek koristio od davnina. Ako uzmemo u obzir nalaze koje su arheolozi napravili unutar Kijeva, tada su u grobovima Skita (3. st. Pr. Kr.) Već postojale tkanine koje su sadržavale vlakna ove biljke.
 7. Bemeria je u Europu došla tek za vrijeme vladavine engleske kraljice Elizabete 1 (16-17 stoljeća) u "zlatnom dobu". Za vrijeme vladavine ove kraljice, u Englesku su dovedene skupe tkanine iz cijelog svijeta. Tkanine koje koriste bemeriju iz Kine i Japana nisu postale iznimka. Tada su ih nazivali tkaninama iz "kineske koprive". U Nizozemsku su ove skupe tkanine dovedene s otoka Jave, koji su se u Francuskoj zvali Batiste. Nizozemska industrija također je proizvela mnoge materijale, čija su sirovina bila upravo vlakna boemeria.
 8. U Sovjetskom Savezu su pokušali obrađivati ​​rane za sličnu primjenu, ali rezultati su bili negativni. U carskoj Rusiji se bemerija s bijelim cvijećem uzgajala posvuda.

Dakle, može se primijetiti da je ova biljka jedinstvena prirodna tvorevina i da je svi mogu uzgajati.

Preporučujemo čitanje


Ostavite komentar

za slanje

avatar
wpDiscuz

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

Još nema komentara! Radimo na tome da to popravimo!

štetočina

ljepota

popravci